Kyslá šošovicová polievka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Stará dobrá klasika nikdy nesklame, dnes som varila kyslú šošovicovú polievku. Pridala som do nej variť kožku z domácej údenej slaniny, je potom chutnejšia. Niekedy ju varím s kyslou smotanou, ale väčšinou s mliekom. Na záver dochutím prelisovaným cesnakom a ked ju odstavím, pridám ocot.
4 porcie |
12 h minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Suchú šošovicu som namočila do studenej vody na 12 hodín. Vodu, v ktorej bola namočená som zliala a šošovicu som dala variť v čerstvej vode. Tento postup som zopakovala ešte 2x po zovretí vody, aby sa odstránili nadýmavé látky. Potom som pridala kožku z domácej údenej slaniny, bobkový list a varila som ju na strednom plameni.
- Pridala som soľ, cukor a mlieko a kým sa prevarilo v polievke, pripravila som si zásmažku.
- Na rozohriatom oleji som v panvici orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita a..
- ...múku do svetlej žemľovej farby, zaliala som studenou vodou a dobre rozmiešala, aby sa neutvorili hrudky.
- Hotovú zásmažku som priliala do polievky a za stáleho miešania som ešte varila cca 15 minút.
- Polievku som odstavila, prelisovala som do nej cesnak a nechala prikrytú pokrievkou, aby cesnak ju pekne prevoňal.
- Dochutila som ju ešte octom a až na tanieri čerstvo mletým čiernym korením. Polievka je lahodná sladko-kyslá s jemnou príchuťou údenej slaninky.