Foto: cesminaz
Bazlama s mletym mäsom.Bazlama je plnene kysnute cesto,ktore sa velmi podoba na Gözleme :-) len s tym rozdielom,ze Gözleme ma tenucke cesto,kym Bazlama ma Zobraziť celý popisBazlama s mletym mäsom.Bazlama je plnene kysnute cesto,ktore sa velmi podoba na Gözleme :-) len s tym rozdielom,ze Gözleme ma tenucke cesto,kym Bazlama ma hrubsie kysnute cesto :-)
porcií
tepelná úprava
Suroviny
700 g |
|
300 g |
|
1 dl |
|
1 PL |
|
5,5 - 6 dl |
|
50 g |
|
Plnka: | |
300 g |
|
1 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 ks |
|
1 hrsť |
|
1 PL (salca) |
|
1 PL (pyré) |
|
|
|
|
|
Na potieranie: | |
|
Postup
-
1
Do misky dame obe muky a sol a premiesame lyzicou.Potom pridame 1dl jogurtu a vlaznu vodu (5,5dl) v ktorej sme rozmiesali kvasnice+1kl cukru. Cele dobre premackame,premiesime a ak treba,tak este pridame trosku vody..Ja som dokopy dala 5,75dl vody.
-
2
..miesime dovtedy,kym muka nepopije celkom vsetku vodu a bude hladke cesto bez hrciek.Dostaneme lepkavejsie polomakke cesto..
-
3
..cesto uz nemiesime,len pomocou muky napravime do bochnika.Pomucime ho a prikryte utierkou dame na teplejsie miesto na 1h vykysnut..
-
4
Zatial si pripravime plnku.Tato mäsova plnka je vyborna a u nas velmi oblubena :-) Takze.. Cibulu si pokrajame na malicke kocky.Papriku mozme pouzit aku mame doma,ale tu je najlepsia obycajna zelena paprika..aj tu si nakrajame na male tenucke kusky-kocky. Dalej 2-3 vacsie paradajky si nakrajame na mensie kocky a napokon aj petrzlenovu vnat.Tu dame za mensi zvazok,cize asi za hrst.Toto vsetko zmiesame s mletym mäsom,pridame sol podla chuti,1pl salce(paradajkove pyre) ale mozte dat aj husty paradajkovy pretlak.Potom paprikovu pastu za 1pl,ak nemate tak dajte za 1kl mletu cervenu papriku.Napokon este mletu rascu cca. 0,5kl a podla chuti chilli ak chcete :-) Celu masu dobre premackame niekolkokrat pomedzi prsty a odlozime zatial bokom.
-
5
..za 1 hodinu cesto pekne nakyslo..
-
6
Cesto vyklopime na pomucenu dosku,sformujeme valec a pokrajame ho na 8 rovnakych casti..
-
7
S cestom hned pracujeme dalej.Ako sme ho odkrojili,tak ho najprv roztapkame rukami..
-
8
potom ho rozvalkame na hrubku 6-7mm...
-
9
..do jednej polovice dame cca.2Pl plnky..
-
10
a prikryjeme druhou stranou..
-
11
a boky dobre prstami popritlacame,aby nam plnka nahodou nevytiekla :-) Bazlama sa zvykne robit väcsinou tak,ze sa bochnicek naplni ako buchta a potom rozvalka na kruh a pecie sa.No ale to by som pri mäsovej plnke neodporucala :-/ takto je to jednoduchsie,tak naco si to komplikovat ;-)
-
12
dame piect na suchu(teflonovu) panvicu.Ja som piekla v pizzamatiku na c. 2/3 cize na mensom ohni.
-
13
zakryjeme pokrievkou,aby mohlo cesto pocas pecenia pekne nakysnut :-) Takto pecieme cca. 7-8 minut
-
14
otocime a znova zakryte pecieme 7-8 minut.. Za ten cas,cize celkovo cca.14-16 minut sa nam cesto krasne upecie a aj mäsova plnka v ceste udusi :-)
-
15
este horuce rovno z panvice,natrieme trochou masla..
-
16
Z tejto davky vyjdu 8 ks bazlamy,cize sa da povedat ze 8 porcii,kedze cesto je naozaj dost hrube 2-2,5cm. Pre jednu osobu s 1 tanierom polievky by mala stacit 1 Bazlama,ale pravdaze zalezi aj od toho,ze kto je aky "hlados" :-))
-
17
Bazlama sa podava presne tak isto,ako gözleme :-) Cize je vyborna k polievke, so salatom,alebo s poharom vychladeneho ayranu.Hodi sa do prace na obed,detom na desiatu,alebo na vylet len tak pod zub. Dobru chut ;-P
Pripomína gozleme.
5*
v tastickach som si uz srdiecko vyliala :-)