"Kvasnicový" chlieb (žemle) som našla na maď. fb stránke "Zdravý životný štýl". Najprv ma zaujal tvar žemličiek - neboli guľatého tvaru , ale oválne Zobraziť celý popis"Kvasnicový" chlieb (žemle) som našla na maď. fb stránke "Zdravý životný štýl". Najprv ma zaujal tvar žemličiek - neboli guľatého tvaru , ale oválne a so vzorom konára - vraj na spôsob šumérov - a zaujímavý spôsob prípravy. Mne veľmi chutí. Najviac oceňujem, že ak cez víkend upečiem, tak na celý týždeň mám postarané o pečivo pre seba.
porcií
príprava
na 210 °C
Postup
-
1
Polovicu z múk dáme do misky, na to rozmrvíme kvasnice a pridáme 4 dl vlažnej vody.
- 2
Lyžicou dobre premiešame . Zakryjeme a necháme 8 -10 -12 hodín kvasiť. Môžeme nechať v miestnosti alebo dať do chladničky, lebo aj tam nám vykysne.
- 3
Potom pridáme druhú polovicu múk, soľ, kmín/rascu, vodu a vypracujeme pružné cesto. 1 hodinu necháme kysnúť, prepracujeme a tvarujeme. Znova necháme kysnúť asi 30 minút.
- 4
Pečieme v predhriatej rúre na 210°C, 45 minút do červena. Žemle a rožky pečieme len 30 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Chlebík je výborný