Kvasnicový chlieb

editamarkos - fotkaeditamarkos, 8. mája 2013

"Kvasnicový" chlieb (žemle) som našla na maď. fb stránke "Zdravý životný štýl". Najprv ma zaujal tvar žemličiek - neboli guľatého tvaru , ale oválne Zobraziť celý popis"Kvasnicový" chlieb (žemle) som našla na maď. fb stránke "Zdravý životný štýl". Najprv ma zaujal tvar žemličiek - neboli guľatého tvaru , ale oválne a so vzorom konára - vraj na spôsob šumérov - a zaujímavý spôsob prípravy. Mne veľmi chutí. Najviac oceňujem, že ak cez víkend upečiem, tak na celý týždeň mám postarané o pečivo pre seba.

8-16
porcií
120 minút
príprava
30-45 minút
na 210 °C

Suroviny

400 g
200 g
30 g
3 ČL
1/2 ČL
4 dl




Postup

  1. 1

    Polovicu z múk dáme do misky, na to rozmrvíme kvasnice a pridáme 4 dl vlažnej vody.

  2. 2

    Lyžicou dobre premiešame . Zakryjeme a necháme 8 -10 -12 hodín kvasiť. Môžeme nechať v miestnosti alebo dať do chladničky, lebo aj tam nám vykysne.

  3. 3

    Potom pridáme druhú polovicu múk, soľ, kmín/rascu, vodu a vypracujeme pružné cesto. 1 hodinu necháme kysnúť, prepracujeme a tvarujeme. Znova necháme kysnúť asi 30 minút.

  4. 4

    Pečieme v predhriatej rúre na 210°C, 45 minút do červena. Žemle a rožky pečieme len 30 minút.

Diskusia k receptu

martamm
Edita, názov troška zavádza, čakala som recept na chlieb bez droždia, s domácim kváskom vyrobeným z múky a vody, ale možno niekomu bude vyhovovať aj obyčajný chlebík
bobusa
Názov je úplne v poriadku kvasnicový- znamená z droždia. Kváskový-rozumej kvások z múky a vody ...
Chlebík je výborný
1x finczi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia