Kvasnicový chlieb
Autor receptu: editamarkos
"Kvasnicový" chlieb (žemle) som našla na maď. fb stránke "Zdravý životný štýl". Najprv ma zaujal tvar žemličiek - neboli guľatého tvaru , ale oválne a so vzorom konára - vraj na spôsob šumérov - a zaujímavý spôsob prípravy. Mne veľmi chutí. Najviac oceňujem, že ak cez víkend upečiem, tak na celý týždeň mám postarané o pečivo pre seba.
8-16 porcií |
120 minút príprava |
30-45 minút na 210 °C |
Postup
- Polovicu z múk dáme do misky, na to rozmrvíme kvasnice a pridáme 4 dl vlažnej vody.
- Lyžicou dobre premiešame . Zakryjeme a necháme 8 -10 -12 hodín kvasiť.
Môžeme nechať v miestnosti alebo dať do chladničky, lebo aj tam nám vykysne.
- Potom pridáme druhú polovicu múk, soľ, kmín/rascu, vodu a vypracujeme pružné cesto.
1 hodinu necháme kysnúť, prepracujeme a tvarujeme.
Znova necháme kysnúť asi 30 minút.
- Pečieme v predhriatej rúre na 210°C, 45 minút do červena.
Žemle a rožky pečieme len 30 minút.