Kváskový indický chlieb Paratha fotorecept

siisa - fotkasiisa, 3. februára 2017 19:09
Ďalšie recepty »
Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept)Foto: siisa

Parathas , chapatis a phulka sú najznámejšie z indických chlebov. Parathas sú nekvasené placky, kde sa pri ich výrobe cesto rôzne prekladá, aby boli navrstvené. Najčastejšie sa pripravujú v severoindických štátoch. Výdatne sa potierajú domácim maslom, alebo smotanou. Navyše sú veľmi chutné. Recept som obohatila kváskom, čím získali na lepšej stráviteľnosti pre náš organizmus. A tu je recept :)

Suroviny

Na rozkvasenie:
1 PL
2 PL
Cesto:
2 PL
200 g
100 ml
1 ČL
A potretie:
 (alebo domáce maslo)
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Ráno si dáme rozkvasiť kvások. Do pohára dáme 1 PL ražného kvásku a 2 PL hladkej múky. Rozmiešame, aby nám vzniklo také cesto ako na lievance. Podľa potreby pridáme vodu. Pohár uzavrieme do fólie a necháme až kým nevykvasí. Malo by zdvojnásobiť objem.

  2. 2

    Potom si dáme do misy múku a 2 PL rozkvaseného kvásku. Prilejeme studenú vodu a pár kvapiek oleja. Tu je na každom akú múku použije, pokojne si dajte aj celozrnnú. Ja som sa držala pôvodného receptu.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto. Pri miesení do cesta už nezapracúvame múku. Po čase sa už nebude lepiť. Zabalíme ho do fólie a necháme pri izbovej teplote pol hodiny odpočinúť. Potom pridáme soľ. Stačí ju vysypať na dosku a zapracovať do cesta. Cesto opäť zabalíme do fólie a necháme ďalšiu polhodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom cesto vyberieme na dosku.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdelíme na 4 rovnaké časti.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každú rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme drvenou rascou, ale len trošku.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom placku nakrojíme od stredu až po okraj.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A začneme stáčať.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Stočíme až do konca.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom položíme na dosku jedným koncom dolu, je jedno ktorým a pritlačíme.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A na tenko rozvaľkáme.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dáme na suchú panvicu a z oboch strán opečieme. Ešte teplé potrieme maslom. Môžeme použiť aj ghee, ale s tým opatrne. Ak placku pretrhneme, má viacej tenkých vrstiev. Chuťovo sú fakt výborné. Dobrú chuť !

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist