Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept)
Autor receptu: siisa
Parathas , chapatis a phulka sú najznámejšie z indických chlebov. Parathas sú nekvasené
placky, kde sa pri ich výrobe cesto rôzne prekladá, aby boli navrstvené. Najčastejšie sa
pripravujú v severoindických štátoch. Výdatne sa potierajú domácim maslom, alebo
smotanou. Navyše sú veľmi chutné. Recept som obohatila kváskom, čím získali
na lepšej stráviteľnosti pre náš organizmus. A tu je recept :)
Postup
- Ráno si dáme rozkvasiť kvások. Do pohára dáme 1 PL ražného kvásku a 2 PL hladkej múky. Rozmiešame, aby nám vzniklo také cesto ako na lievance. Podľa potreby pridáme vodu. Pohár uzavrieme do fólie a necháme až kým nevykvasí. Malo by zdvojnásobiť objem.
- Potom si dáme do misy múku a 2 PL rozkvaseného kvásku. Prilejeme studenú vodu a pár kvapiek oleja. Tu je na každom akú múku použije, pokojne si dajte aj celozrnnú. Ja som sa držala pôvodného receptu.
- Vypracujeme hladké cesto. Pri miesení do cesta už nezapracúvame múku. Po čase sa už nebude lepiť. Zabalíme ho do fólie a necháme pri izbovej teplote pol hodiny odpočinúť. Potom pridáme soľ. Stačí ju vysypať na dosku a zapracovať do cesta. Cesto opäť zabalíme do fólie a necháme ďalšiu polhodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom cesto vyberieme na dosku.
- Rozdelíme na 4 rovnaké časti.
- Každú rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme drvenou rascou, ale len trošku.
- Potom placku nakrojíme od stredu až po okraj.
- A začneme stáčať.
- Stočíme až do konca.
- Potom položíme na dosku jedným koncom dolu, je jedno ktorým a pritlačíme.
- A na tenko rozvaľkáme.
- Dáme na suchú panvicu a z oboch strán opečieme. Ešte teplé potrieme maslom. Môžeme použiť aj ghee, ale s tým opatrne. Ak placku pretrhneme, má viacej tenkých vrstiev. Chuťovo sú fakt výborné. Dobrú chuť !