Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Parathas , chapatis a phulka sú najznámejšie z indických chlebov. Parathas sú nekvasené placky, kde sa pri ich výrobe cesto rôzne prekladá, aby boli navrstvené. Najčastejšie sa pripravujú v severoindických štátoch. Výdatne sa potierajú domácim maslom, alebo smotanou. Navyše sú veľmi chutné. Recept som obohatila kváskom, čím získali na lepšej stráviteľnosti pre náš organizmus. A tu je recept :)

Suroviny

Postup

  1. Ráno si dáme rozkvasiť kvások. Do pohára dáme 1 PL ražného kvásku a 2 PL hladkej múky. Rozmiešame, aby nám vzniklo také cesto ako na lievance. Podľa potreby pridáme vodu. Pohár uzavrieme do fólie a necháme až kým nevykvasí. Malo by zdvojnásobiť objem.
  2. Potom si dáme do misy múku a 2 PL rozkvaseného kvásku. Prilejeme studenú vodu a pár kvapiek oleja. Tu je na každom akú múku použije, pokojne si dajte aj celozrnnú. Ja som sa držala pôvodného receptu.
  3. Vypracujeme hladké cesto. Pri miesení do cesta už nezapracúvame múku. Po čase sa už nebude lepiť. Zabalíme ho do fólie a necháme pri izbovej teplote pol hodiny odpočinúť. Potom pridáme soľ. Stačí ju vysypať na dosku a zapracovať do cesta. Cesto opäť zabalíme do fólie a necháme ďalšiu polhodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom cesto vyberieme na dosku.
  4. Rozdelíme na 4 rovnaké časti.
  5. Každú rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme drvenou rascou, ale len trošku.
  6. Potom placku nakrojíme od stredu až po okraj.
  7. A začneme stáčať.
  8. Stočíme až do konca.
  9. Potom položíme na dosku jedným koncom dolu, je jedno ktorým a pritlačíme.
  10. A na tenko rozvaľkáme.
  11. Dáme na suchú panvicu a z oboch strán opečieme. Ešte teplé potrieme maslom. Môžeme použiť aj ghee, ale s tým opatrne. Ak placku pretrhneme, má viacej tenkých vrstiev. Chuťovo sú fakt výborné. Dobrú chuť !