Foto: siisa
Sú to moje prvé parené buchty. Nemám svoj vlastný recept, preto som presnorila všetky možné recepty na internete a nakoniec som sa inšpirovala podľa Zobraziť celý popisSú to moje prvé parené buchty. Nemám svoj vlastný recept, preto som presnorila všetky možné recepty na internete a nakoniec som sa inšpirovala podľa mňa úžasným receptom tu na vareche od vareškárky SOVKA62. Ako inak, namiesto kvasníc som použila môj práve čerstvý pšeničný kvások. Podľa mojich skúseností s knedľou, musela som prispôsobiť aj čas parenia. A tak vznikol tento recept. Ak chcete, môžete vyskúšať.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Večer si nakŕmime kvások, tentokrát som použila úplne mladý pšeničný kvások . Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 75 g pšeničnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a uzavrieme. Necháme do rána kysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
-
2
Ráno skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto.
-
3
Do misy od robota pridáme všetky ingrediencie čo idú do cesta okrem múky. Do robota si dáme násadu na miesenie kysnutého cesta - hák. Všetky ingrediencie v mise premiešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku.
-
4
Cesto postupne bude hustejšie. Po celý čas kontrolujeme konzistenciu cesta. Akonáhle sa začne zachytávať na hák, pridáme už len 2 - 3 lyžice múky a cesto miesime už len 5 minút dohladka. Ak máme cesto hladké, misu dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme hodinu odpočívať.
-
5
Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a začíname miesiť. Na začiatku je cesto dosť riedke. Miesime tak, že z kraja cesto uchopíme, preložíme do stredu a potlačíme. Cesto pootočíme. A zasa z kraja do stredu a potlačíme. A takto miesime ďalej. Pri miesení sa nám zapracuje postupne do cesta múka, preto stále múčime dosku. Akonáhle vidíme, že cesto už drží lepšie po kope, nerozlieva sa na strany, nesmie byť ale husté, vyvaľkáme rukou z neho valček.
-
6
Z cesta narežeme rovnaké časti a plníme ich lekvárom. Alebo plnkou aká nám chutí. Tvarujeme do guličky a ukladáme na tácku, ktorú sme naolejovali.
-
7
Tácku vložíme do igelitovej tašky, uzavrieme a necháme kysnúť. Ak je teplo, stačí 1,5 hodiny. Ak máte v miestnosti teplotu pod 25 °C, aj dlhšie. Ja som nechala 2 hodiny.
-
8
Keď nám buchty vykysnú, dáme ich do pary. Podložku v parnom hrnci, na ktorú ich ukladáme, naolejujeme. Po 10 minútach pomaly odkryjeme pokrievku a vidličkou popicháme. Zakryjeme a celkovo paríme podľa veľkosti 25 - 30 minút. Takto vyzerajú v reze.
Ďakujem ti moja milá ♥ @Chica114 ♥ , si zlaté dievčatko. Ja som sa ich dnes tak najedla, lebo som každú chvíľu koštovala, že už nemusím ani večerať a ani zajtra raňajkovať. Ale chutili teda, to ti poviem. ✿ ✿ ✿ Maj sa pekne ✿ ✿ ✿
Ahoj @Afataga , ďakujem veľmi pekne. Veru tak, nie každému toto chutí. Aj ja som viac na slané pagáčiky. Tie parené buchty z kvasníc mi nechutia. Ale tu aj cesto má chuť. Úžasné chutia. Skúsiš raz a už iné nechceš :) treba skúsiť
Hehe, ahoj @Haji :) tak ja presne naopak . Všetko sladké mi chutilo. Nechápala som prečo sa niekto napcháva tyčinkami a inými slanými sprostosťami . Teraz viac slané. Ale tak dobrý koláčik si dám :) Tak tu by si si pochutila, lebo chutili aj mne :) Ďakujem veľmi pekne za pekný koment. Pekný večer :)
Milá ♥ @Jack ♥ ja tiež kakao môžem a čokoláda zo sladkostí má prvé miesto :) Aj tebe želám pekný víkend :) ✿ ✿ ✿
Milá ♥ @Monty469 ♥ ďakujem ti veľmi pekne :) viem, že sa ťažko do toho púšťa, keď má človek zabehnuté koľaje. U mňa to bolo jednoduché, či začať s cestom s kvasnicami či s kváskom. Jednoducho som si vybrala zdravšiu alternatívu :) Nech sa rozhodneš kedykoľvek, čo budem vedieť, tak pomôžem :) ✿ ✿ ✿
Ďakujem ti veľmi pekne milá ✿ @Izabella929 ✿ , no kým je čas, tak sa snažím. Od pondelka do práce a už bude menej času :) Pekný večer :) ✿ ✿ ✿
Ďakujem veľmi pekne milá @Denyany , úplne chápem, že v dnešnej dobe človek nemôže byť na všetkých frontoch 100 %-tný . Ešte že to istia staré mamy. A sme radi , že ich máme ✿ ✿ ✿
Milá @Mariamka ,♥ ďakujem za pochvalu a za podporu. No a kvások ? Držím palčeky nech sa s ním skamarátiš, chce to síce aj odvahu, ale v prvom rade si uvedomiť, že človek robí niečo dobré pre seba, pre svoje zdravie ✿ ✿ ✿
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Staja , si zlatá. ♥ Ja tiež parené buchty zjem len tak raz za sto rokov, ale tieto boli super :) Ešte sa dá toho veľa poskúšať. Ale chce to veľa času a ja pri mojej práci ho moc nemám, tak len po víkendoch. ✿ ✿ ✿ Pekný deň
Ďakujem ti veľmi pekne @Mesiar50 , vážim si to. Škoda, že to nejde len tak cez tú obrazovku dať okoštovať. Už by to mohli vymyslieť :D
Milá @Cesminaz , ja čo parené buchty jem ozaj raz za rok, som sa ich pri tomto úplne dojedla :D Jednak musela som koštovať, ale na druhej strane zasa fakt chutili :)
Keď som ich ja robila prvýkrát, prvá várka išla po 15 minútach. Ešte neboli. A tak som zvyšovala, až kým sa mi nepáčili a veru 30 min. Ja robím väčšie, ale odporúčam na začiatok skúsiť tak 20 - 25 min. a podľa toho sa zariadiť. Aj kvások som mala mladý, tak možno by pri zdatnom kvásku mohlo byť aj menej.
Ďakujem veľmi pekne za milý komentár, teším sa že sa recept páči a že chutilo.