Kváskové parené buchty fotorecept

siisa - fotkasiisa, 19. augusta 2016
Kváskové parené buchty (fotorecept)
Foto: siisa

Sú to moje prvé parené buchty. Nemám svoj vlastný recept, preto som presnorila všetky možné recepty na internete a nakoniec som sa inšpirovala podľa mňa úžasným receptom tu na vareche od vareškárky SOVKA62. Ako inak, namiesto kvasníc som použila môj práve čerstvý pšeničný kvások. Podľa mojich skúseností s knedľou, musela som prispôsobiť aj čas parenia. A tak vznikol tento recept. Ak chcete, môžete vyskúšať.

180 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
150 g
300 ml vlažné
1 ks
1 PL
1,5 ČL
500-600 g
Posýpka:
Plnka:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer si nakŕmime kvások, tentokrát som použila úplne mladý pšeničný kvások . Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 75 g pšeničnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a uzavrieme. Necháme do rána kysnúť. Tak 10 - 12 hodín.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy od robota pridáme všetky ingrediencie čo idú do cesta okrem múky. Do robota si dáme násadu na miesenie kysnutého cesta - hák. Všetky ingrediencie v mise premiešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto postupne bude hustejšie. Po celý čas kontrolujeme konzistenciu cesta. Akonáhle sa začne zachytávať na hák, pridáme už len 2 - 3 lyžice múky a cesto miesime už len 5 minút dohladka. Ak máme cesto hladké, misu dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme hodinu odpočívať.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a začíname miesiť. Na začiatku je cesto dosť riedke. Miesime tak, že z kraja cesto uchopíme, preložíme do stredu a potlačíme. Cesto pootočíme. A zasa z kraja do stredu a potlačíme. A takto miesime ďalej. Pri miesení sa nám zapracuje postupne do cesta múka, preto stále múčime dosku. Akonáhle vidíme, že cesto už drží lepšie po kope, nerozlieva sa na strany, nesmie byť ale husté, vyvaľkáme rukou z neho valček.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta narežeme rovnaké časti a plníme ich lekvárom. Alebo plnkou aká nám chutí. Tvarujeme do guličky a ukladáme na tácku, ktorú sme naolejovali.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tácku vložíme do igelitovej tašky, uzavrieme a necháme kysnúť. Ak je teplo, stačí 1,5 hodiny. Ak máte v miestnosti teplotu pod 25 °C, aj dlhšie. Ja som nechala 2 hodiny.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď nám buchty vykysnú, dáme ich do pary. Podložku v parnom hrnci, na ktorú ich ukladáme, naolejujeme. Po 10 minútach pomaly odkryjeme pokrievku a vidličkou popicháme. Zakryjeme a celkovo paríme podľa veľkosti 25 - 30 minút. Takto vyzerajú v reze.

    Kváskové parené buchty (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

siisa
@Chica114 (19.8.2016 18:44)

Ďakujem ti moja milá ♥ @Chica114 ♥ , si zlaté dievčatko. Ja som sa ich dnes tak najedla, lebo som každú chvíľu koštovala, že už nemusím ani večerať a ani zajtra raňajkovať. Ale chutili teda, to ti poviem. ✿ ✿ ✿ Maj sa pekne ✿ ✿ ✿
afataga
ake ine ako kvaskove? :-), aj ked toto ja ozaj nemusim, ale mas ich vydarene na pohlad
1x siisa
haji
Já zase jo, parené buchty miluji. Ovšem ne odjakživa. V dětství se se mnou stará babička vadila, sladké hlavní jídlo mi nejelo žádné. No a na stará kolena potupně papám i ty nejvíc nenáviděné nudle s tvarohem, vidlička kmitá rychlostí světla. Stará babi už je hezkých pár let v nebi, ale musí se moc radovat, jak mi to nakonec jde. Simonko, máš je krásně bublinkové! Hned bych koštla, jestli jsou jedlé?! Jsi šikulka!! Krásný večer přeji a hodně dalších kváskových úspěchů!
1x siisa
siisa
@Afataga (19.8.2016 19:14)

Ahoj @Afataga , ďakujem veľmi pekne. Veru tak, nie každému toto chutí. Aj ja som viac na slané pagáčiky. Tie parené buchty z kvasníc mi nechutia. Ale tu aj cesto má chuť. Úžasné chutia. Skúsiš raz a už iné nechceš :) treba skúsiť
siisa
@Haji (19.8.2016 19:35)

Hehe, ahoj @Haji :) tak ja presne naopak . Všetko sladké mi chutilo. Nechápala som prečo sa niekto napcháva tyčinkami a inými slanými sprostosťami . Teraz viac slané. Ale tak dobrý koláčik si dám :) Tak tu by si si pochutila, lebo chutili aj mne :) Ďakujem veľmi pekne za pekný koment. Pekný večer :)
1x haji
jack
Tak toto môžem kedykoľvek.Hlavne nech je tam vééľa kakaa a vééľa masielka."Ať to hezky klouže".Pekný víkend.
1x siisa
monty469
No ty to ale davas. Skvely recept. Kvaskove recepty uz v zbierke od teba mam, uz len zacat kvaskovat. Verim, ze v jeseni s tym uz zacnem a to bude vdaka tebe mila @Siisa
1x siisa
siisa
@Jack (19.8.2016 20:18)

Milá ♥ @Jack ♥ ja tiež kakao môžem a čokoláda zo sladkostí má prvé miesto :) Aj tebe želám pekný víkend :) ✿ ✿ ✿
siisa
@Monty469 (19.8.2016 20:40)

Milá ♥ @Monty469 ♥ ďakujem ti veľmi pekne :) viem, že sa ťažko do toho púšťa, keď má človek zabehnuté koľaje. U mňa to bolo jednoduché, či začať s cestom s kvasnicami či s kváskom. Jednoducho som si vybrala zdravšiu alternatívu :) Nech sa rozhodneš kedykoľvek, čo budem vedieť, tak pomôžem :) ✿ ✿ ✿
siisa
@Izabella929 (19.8.2016 20:48)

Ďakujem ti veľmi pekne milá ✿ @Izabella929 ✿ , no kým je čas, tak sa snažím. Od pondelka do práce a už bude menej času :) Pekný večer :) ✿ ✿ ✿
mariamka
ja sa s tym kvaskom asi nikdy nezoznamim, nemam taku trpezlivost :) obdivujem ta a naozaj fandim :) uzasne, a ako si naposledy pisala, zdrave, navrat k tradiciam, super!
1x siisa
denyany
Parené buchty som robila naposledy... no ani nepamätám. Deti i manžel ich zbožňujú, ale ja na to nemám čas a keď mám, nechce sa mi s tým babrať. Ešte že máme babku, teda moju mamu. Tá je majsterka na kysnuté cestá a deckám minule urobila také riadne buchtiská, ako mi hlásili
1x siisa
denyany
Nezobrazilo mi všetko, čo som napísala, takže ešte pokračujem. Tie tvoje sú krásne a s kváskom iste aj výborné. Ja sa k tomu kváskovaniu neviem prinútiť, hádam v dôchodku
1x siisa
staja
Ty sa nezastavíš pred ničím @Siisa , nemáš problém vyskúšať čokoľvek. Je to sympatické, aká si odvážna, tie buchty vyzerajú veľmi lákavo a aj keď parené buchty nemusím, určite by som ich tieto rada ochutnala.
1x siisa
siisa
@Denyany (20.8.2016 06:10)

Ďakujem veľmi pekne milá @Denyany , úplne chápem, že v dnešnej dobe človek nemôže byť na všetkých frontoch 100 %-tný . Ešte že to istia staré mamy. A sme radi , že ich máme ✿ ✿ ✿
siisa
@Mariamka (20.8.2016 03:02)

Milá @Mariamka ,♥ ďakujem za pochvalu a za podporu. No a kvások ? Držím palčeky nech sa s ním skamarátiš, chce to síce aj odvahu, ale v prvom rade si uvedomiť, že človek robí niečo dobré pre seba, pre svoje zdravie ✿ ✿ ✿
siisa
@Staja (20.8.2016 09:06)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Staja , si zlatá. ♥ Ja tiež parené buchty zjem len tak raz za sto rokov, ale tieto boli super :) Ešte sa dá toho veľa poskúšať. Ale chce to veľa času a ja pri mojej práci ho moc nemám, tak len po víkendoch. ✿ ✿ ✿ Pekný deň
siisa
@Mesiar50 (20.8.2016 08:36)

Ďakujem ti veľmi pekne @Mesiar50 , vážim si to. Škoda, že to nejde len tak cez tú obrazovku dať okoštovať. Už by to mohli vymyslieť :D
siisa
@Cesminaz (20.8.2016 23:23)

Milá @Cesminaz , ja čo parené buchty jem ozaj raz za rok, som sa ich pri tomto úplne dojedla :D Jednak musela som koštovať, ale na druhej strane zasa fakt chutili :)
vanilka111
Parené buchty u nás idú na dračku. Zatiaľ som vždy robila s kvasnicami. Jedno z najrýchlejších jedál. Ale raz ked budem mať viacej času, skúsim aj kváskové. Obyčajné parím 6 minút a popichám na konci. Tieto ozaj až tak dlho? Keby som obyčajné robila dlhšie, tak by sa mi tak zvráskaveli. Inak sa mi veľmi páči, že je možné bežné recepty previesť na kváskové, len to chce už plánovanie času.
1x siisa
siisa
@Vanilka111 (3.4.2017 08:37)

Keď som ich ja robila prvýkrát, prvá várka išla po 15 minútach. Ešte neboli. A tak som zvyšovala, až kým sa mi nepáčili a veru 30 min. Ja robím väčšie, ale odporúčam na začiatok skúsiť tak 20 - 25 min. a podľa toho sa zariadiť. Aj kvások som mala mladý, tak možno by pri zdatnom kvásku mohlo byť aj menej.
tajusik
ďakujem za super recept, robila som 1.krat kvaskove parene buchty a vybrala som si tvoj receptik a nelutujem, nadychane, mäkulinke, úžasné... manžel má rád cokoladove tak som dovnutra davala cokol.medajlonky a ja zase od mojej babky marhulkove, tym ze su kvaskove a buchticky po naplneni este kysnu tak ta marhulka nieje velmi vhodna, buchta je rozmacana :( nevadi stalo to za vyskusanie a este raz dakujeem ;)
1x siisa
siisa
@tajusik (25.6.2020 15:52)

Ďakujem veľmi pekne za milý komentár, teším sa že sa recept páči a že chutilo.