Kváskové pampúšiky

siisa - fotkasiisa, 16. septembra 2016
Kváskové pampúšiky
Foto: siisa

Z tohto cesta sa dajú robiť pirôžky s rôznymi plnkami. Robila som dnes aj s tvarohom a aj s lekvárom. Zo zvyšku som urobila Zobraziť celý popisZ tohto cesta sa dajú robiť pirôžky s rôznymi plnkami. Robila som dnes aj s tvarohom a aj s lekvárom. Zo zvyšku som urobila tieto pampúšiky. Pirohy som nestihla odfotiť, lebo kým som sa zbadala, že treba fotiť, už neboli. Tu je recept :)

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
300 ml
1 ks
1 ks
1,5 ČL
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Večer si uvaríme zemiak, necháme vychladnúť a prelisujeme. Skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil. Zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec mlieko. Po zapnutí robota ho pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu a necháme na linke ešte kysnúť.

  3. 3

    Môžeme urobiť test kysnutia, ako ma naučila vareškárka Havino. Namúčime si prst a zatlačíme do cesta. Ak sa cesto hneď vráti späť, ešte ho necháme kysnúť. Ak sa cesto vráti späť, ale už je vidieť slabú priehlbinku, je čas s ním pracovať. Keby sa cesto nevrátilo, je prekysnuté a to nie je dobre.

  4. 4

    Cesto si vyklopíme na dosku a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Je veľmi jemné a zle sa s ním pracuje. Nemôžeme veľmi múčiť. Môže sa dať aj na naolejovanú pracovnú dosku, tak by sa sním lepšie robilo. Ja som pomúčila dosku.

  5. 5

    Ak chceme robiť pirôžky, najskôr si pripravme plnky. Potom pirôžky naplňme.

  6. 6

    Môžeme hneď vyprážať. Vypražené pampúšiky dávame do širšieho hrnca s pokrievkou. Podávame posypané cukrom, alebo s jahodovou penou, alebo džemom.

Diskusia k receptu

kombinator
Mila Siiska
presne taketo sisticky by som si rad urobil avsak neviem nic o kvasku bielom psenicnom a jeho "prikrmovani". Mohli by ste nam tu co zijeme stale dole hlavou objasnit co je to za trik ?
Dakujem
S uctou
Kombinator
1x siisa
haji
Krásné pampúšky, očičkové, voňavé a slaďoučké! Hned bych si dala říct, s džemíkem i bez. Jsi šikulka, Simonko! Věřím, že pirožky sublimovaly, dobře ten úkaz znám. Přeji krásný víkend! U nás už mrholí. Mávám!
1x siisa
cesminaz
Mila @Siisa no fakt nadherne pampušiky si upiekla ;-) V reze su fantasticke! Lenže si myslim,kedze su z vnutra take vzdušne a lahucke,tak z nich 1-2 kusky asi stacit nebudu :-)
1x siisa
siisa
@Kombinator (17.9.2016 08:54)

Kľudne mi tykaj. Ako si vyrobiť biely pšeničný kvások ? Dá sa aj z pšeničnej múky. Ale ja som doma mala ražný kvások, nechcelo sa mi robiť pokusy či to vyjde a či nie, tak som vsadila na istotu. Z odloženého ražného kvásku z chladničky som odobrala 1 PL do misy z plastu, pridala som 2 PL pšeničnej hladkej múky a vlažnú vodu. Vody toľko aby vzniklo redšie cesto, také asi ako na dolky. Vymiešala som to dohladka a misu s kváskom som dala do igelitovej tašky. Nechala som to kvasiť 24 hodín. Takto som to robila 5 dní za sebou, len niekedy ma prekvapil a musela som kŕmiť aj skôr. Na 6 deň bol kvások pripravený.
S prikrmovaním je dosť problém, lebo je oveľa rýchlejšie hladný ako kvások ražný . Musí sa prikrmovať oveľa častejšie. Ja si ho preto do zásoby suším.
Ďakujem za milý komentár :)
siisa
@Haji (17.9.2016 08:58)

Ďakujem veľmi pekne milá @Haji , aj tebe prajem pekný deň. U nás pršalo ako naozaj.
siisa
@Afataga (17.9.2016 14:23)

Hahaha, milá @Afataga , píšem si to do zoznamu naplánovaných kváskových produktov. A že si to ty, bude to ešte pred vianocami :) Ďakujem za komentárik :)
siisa
@Cesminaz (17.9.2016 14:39)

Presne ako hovoríš milá @Cesminaz , 1-2-3 to všetko málo. Ocino tu mal dvoch kamošov na návšteve a to by si mala vidieť, ako to do nich mizlo, ja som nestíhala robiť. A to som chcela všetko pofotiť. No žiaľ...nedalo sa. Ďakujem za milý komentarik :)
siisa
@Kapucinka (17.9.2016 18:51)

Ďakujem, si zlatá a teším sa aj ja, určite sa príď aj sem pochváliť, ale pokojne aj poradiť. Ak viem pomôžem a pomôžu aj iní čo kváskujú . Veľa zdaru prajem :)
patroveckypitrs
Ja to vidím takto dobré do chrumkavá upečené koleno a takéto ohromné pampúšiky a som v siedmom nebi.To je sen noci svätojánskej. Rozhodne máš 5* a ukladám.
siisa
@Monty469 (17.9.2016 19:25)

Ďakujem veľmi pekne milá @Monty469 , bolo radosť ich vyprážať, rástli na panvici ako divé :)
siisa
@Patroveckypitrs (18.9.2016 07:25)

Hahahahaha, milý @Patroveckypitrs , tak takéto siedme nebo by bral nejeden muž, ale aj ženy sa isto nájdu :)))) Ďakujem , za komentárik...ten tvoj vždy poteší a dodá dobrú náladu :)
jack
Krásne pampúšiky si napiekla.Ach,ako ti závidím,že to tak vieš s tým kváskom.Šikovnica si veľká.☆☆☆☆☆
1x siisa
siisa
@Jack (18.9.2016 14:17)

Moja zlatá @Jack , ďakujem za obrovskú podporu a milé slovká, ktoré ma vždy potešia. Neboj, chce to len trochu odvahy a trpezlivosti. Viem, že by si to určite zvládla. Uvidíš, že jedného dňa sa mi tu pochváliš svojim prvým kváskovým chlebíkom :)
havino
Simonka, blahoželám, ukážkové, som rada, že ti pomohol palcový test, je skutočne spoľahlivý, u mňa roky, ale o chladničkovom kysnutí už neplatí, na to pozor, neskutočné dieriská majú tvoje pampušiky a vieš prečo? lebo máš hodne hydratované cesto, to je základ dier
1x siisa
siisa
@Havino (18.9.2016 21:39)

Ďakujem veľmi pekne Tánička, a hlavne ďakujem za drahocenné rady :)
kombinator
@Siisa (17.9.2016 15:00)

Siiska moja oblubena, ja som taky trocha prispaty. Ty si mala doma razny kvasok z ktoreho si odobrala ale ja nemam ani len taky a nemam potuchy co to je. Kde zacat ak tu mame len jeden druh muky v tejto Tramtarii ?
Vdaka za pomoc a vludne slovo.
1x siisa
siisa
@Kombinator (20.9.2016 12:56)

No tak môj milý @Kombinator , ak máš chuť a trpezlivosť....hor sa na to.
1. Vyberieme sa z tej Tramtárie na nákup múky. Kúpime si napríklad v Tescu ražnú chlebovú múku. Môže byť aj ražná celozrnná hladká.
2. Ak už máme múku, môžeme si založiť ražný kvások.
Napr. tu je odkaz na video:




tu je odkaz na výrobu kvásku na vareche :
 varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvasok-na-chlieb/28973-re...


Ak by bol ešte nejaký problém, len napíš.
kombinator


Kiiska moja oblubena, dakujem pekne za radu a musim konstatovat, ze vyroba toho kvasku je veda. A problemov je stale vela. Nakolko tu nemame ziadne Tesco s raznou chlebovou mukou ale iba supermarkety s hladkou mukou bielej farby neznameho povodu. Mozem ju pouzit ? Hlupa otazka. Musim ju vyskusat pretoze inu nezozeniem. A nakolko som od prirody velmi zvedavy neda sa mi opytat - preco to prikrmovanie kvasku po lyzickach a nekydnut tam hned cely sakel muky ako by to spravil riadny chlap ?
Po skonceni experimentu sa ozvem s vysledkom.
1x siisa
siisa
@Kombinator (22.9.2016 11:37)

Milý @Kombinator , v podstate tú bielu múku môžeš smelo použiť. Tak si vyrobíš 100% pšeničný kvások. Držím palce a sama som zvedavá na výsledok experimentu :) Ale pri tom prikrmovaní toho kvásku po lyžiciach by som radšej zostala :) Určite sa ozvi :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia