Kváskové pampúšiky

Autor receptu: siisa

Z tohto cesta sa dajú robiť pirôžky s rôznymi plnkami. Robila som dnes aj s tvarohom a aj s lekvárom. Zo zvyšku som urobila tieto pampúšiky. Pirohy som nestihla odfotiť, lebo kým som sa zbadala, že treba fotiť, už neboli. Tu je recept :)

Suroviny

Postup

  1. Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Večer si uvaríme zemiak, necháme vychladnúť a prelisujeme. Skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil. Zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec mlieko. Po zapnutí robota ho pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu a necháme na linke ešte kysnúť.
  3. Môžeme urobiť test kysnutia, ako ma naučila vareškárka Havino. Namúčime si prst a zatlačíme do cesta. Ak sa cesto hneď vráti späť, ešte ho necháme kysnúť. Ak sa cesto vráti späť, ale už je vidieť slabú priehlbinku, je čas s ním pracovať. Keby sa cesto nevrátilo, je prekysnuté a to nie je dobre.
  4. Cesto si vyklopíme na dosku a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Je veľmi jemné a zle sa s ním pracuje. Nemôžeme veľmi múčiť. Môže sa dať aj na naolejovanú pracovnú dosku, tak by sa sním lepšie robilo. Ja som pomúčila dosku.
  5. Ak chceme robiť pirôžky, najskôr si pripravme plnky. Potom pirôžky naplňme.
  6. Môžeme hneď vyprážať. Vypražené pampúšiky dávame do širšieho hrnca s pokrievkou. Podávame posypané cukrom, alebo s jahodovou penou, alebo džemom.