Ražný kvások na chlieb

jokin - fotkajokin, 17. júna 2012
Ražný kvások na chlieb
Foto: jokin

@mariaklara sľúbil som Ti recept na kváskový chlieb tak začínam s kváskom. Ako si mi písala, kvások máš tak tu je pre varešky Zobraziť celý popis@mariaklara sľúbil som Ti recept na kváskový chlieb tak začínam s kváskom. Ako si mi písala, kvások máš tak tu je pre varešky ktoré nemajú a majú oň záujem.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Prvý deň si v pohári zmiešam drevenou vareškou 50g ražnej múky s 50ml vody. Pohár prikryjem a nechám na pracovnej doske.

    Ražný kvások na chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Viečko nepriťahujem.

    Ražný kvások na chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň pridám do kváska dve PL kopcom múky a 50ml vody opäť vareškou všetko premiešam. Toto opakujem aj 3-4 deň. To už by nám kvások mal pekne pracovať. Kvások by nemal smrdieť , mal by mať kašovú konzistenciu a malo by v ňom byť množstvo bubliniek. Na 4- 5 deň by mal mať správnu chuť tak sa môže piecť. Čím starší je kvások tak je vraj kyslejší.

Diskusia k receptu

irenaw
moja skúsenosť ohľadom kyslosti je opačná, najkyslejší chlieb som mala s mladým kváskom. teraz mám 14 mesačný kvások a chlieb je len veľmi jemne nakyslý. to len pre info, skúsenosť každého môže byť iná ;-).
lidia3
Kolko toho kvasku treba na pol kila muky do pekarničky.
lidia3
Najskor som čitala kvasok a až potom recep t na chlieb .Už mam aj odpoved.
turistka
@Jokin , pridávam do KK a niekedy vyskúšam, ešte som nikdy kvások nerobila, používam droždie, takže budem mať príležitosť.
julica
Super, kvasocek treba mat vlastny. ako casto ho potom dokrmujete - kazde dva tyzdne alebo castejsie?
jokin
Keď budeš chcieť piecť chleba aspoň tri dni pred tým vyber kvások z chladničky a začni ho znova prikrmovať tak ako 2-3-4 deň. Pokiaľ je kvások v poriadku tak sa zobudí a pekne pracuje.
skaredec
Moc dekuji za recept ... jen jsem nejdrive cetla vas recept na chleba a pak az jsem nasla recept na kvasek ...Urcite vyzkousim ...
mariaklara
Pre @lidia3 , mne sa v pekárničke tento kváskový nevydaril, radšej ho pečiem v rúre. Tam neviem tú dobu kysnutie nastaviť. Totiž kváskový má dlhšiu dobu kysnutia. Manželovi pečiem v pekárničke podľa mojich receptov a droždím / kvasnicami /. Mám ich tu na vareche. @jokin , ďakujem aj za tento recept.
irenaw
@mariaklara kváskový chlieb pečiem aj v rúre aj v pekárničke (teraz v lete to bude určite len pekárnička, nie je z nej tak teplo) zamiesim v mise, dám do formy a po vykvasení len program pečenie. už sú aj pekárne s programom na kváskové pečenie (napr. aj Eta). ale teraz mi chlieb kvasí kratšie, lebo je tak teplo a to žiadny automat neustráži :-)
iniika
Kvások som robila prvý krát minulý týždeň a podaril sa mi na prvý šup. A tiež chlieb. Dala som dokopy viac receptov, múku hladkú, špaldovú a žitnú....semiačka...mňam. Keď sa za dva dni zjedol, / medzitým som dokŕmila kváskok/, tak som sa pustila do druhého pokusu, tento krát 70%. Je viac nadýchaný a vynikajúci. Keď to takto pôjde, tak asi investujem do domácej pekárne. Akú máte skúsenosť s pekárničkami? Je odtiaľ chlebík taký dobrý ako z trúby? Ďakujem za komentáre, veľmi mi pomohli pri pokusoch :-D
irenaw
@iniika si šikulka, nech sa ti ďalej darí. chlieb z rúry má krajší tvar aj kôrku. napriek tomu pre mňa je v lete pekáreň ideálna, ako som napísala kúsok vyššie. nevadí mi štvorcový krajec a chlieb mi chutí rovnako dobre, používam rovnaký recept pre rúru aj pekáreň. je to len na tebe, čo uprednostníš :-)
jokin
martamm nemáš za čo ja som Ti veril:)
milena29
po x tých pokusoch sa znova pokusam založit kvasok,ale z bzl muky,nakolko syn je celiatik.Možem sa opýtat,na stvrtý den,ked by mal byt kvasok hotový,odoberiem z neho asi polovicu a odložim do chladnicky a ta čo mi ostane,tak tu znova prikrmim vodou a mukou a požitjem na pečenie?ten z chladnicky vytiahnem ked pojdem piect a prikrmim /stačí raz?/,odoberiem z neho a odložim do chladnicky a zvysok použijem na pečenie?mam v tom trochu chaos.dakujem za vysvetlenie.
marikahr
dal by sa tento kvasok pouzit na pripravu tradicnej polskej polievky Zurek? neskusali ste? dakujem :-)
jokin
Ahoj Kukulienka71 nech Ti kvások dobre funguje a vždy dobre dochutí chlebík.
siisa
@Kukulienka71 (6.7.2016 11:26)

Je úžasný, ja mám polročný a nieje taký aktívny....dá sa aj taký starší nejako prebudiť , aby mal takéto obrovské bublinky ?
veronikkka
@Siisa , odpoviem miesto @kuku lienka71 , hádam sa neurazí - @kuku prepáč!
samozrejme, že sa dá aj starší kvások prebudiť. dôležité je, aby si kvások, ktorý nepoužívaš každý deň, pravidelne prikrmovala aspoň 2x týždenne a to pridáš 50 gramov ražnej múky + 50 gramov studenej vody, dobre prešľaháš, aby si do kvásku dostala čo najviac vzduchu, uzavrieš viečkom a odložíš do chladničky.
v deň, ked ho potrebuješ, vyberieš kvások z chladničky, položíš na pult, odviečkuješ, prešľaháš, voľne prikryješ mikroténovým sáčkom, necháš aspoň 1 hodinu vonku, aby sa zohrial na izbovú teplotu, prikrmiš, opäť prešľaháš, odoberieš množstvo, ktoré potrebuješ a zvyšok kvásku odložíš do chladničky.
mne sa už stalo, že nestačil ani tento postup, tak som ho nechala dalej na pulte cez celú noc voľne prikrytý, cez noc sa tak zobudil, že mi vytiekol na pult. s radosťou som pult poutierala, lebo kvások v pohári bol plný veľkých bublín a príjemne navinulo voňal, úspešne som ho použila. :-)
dúfam, že som poradila.
siisa
@Veronikkka (8.7.2016 17:25)

Jeeje, tak to ja takto dôkladne nerobím, asi zato ma neposlúcha :) ďakujem veľmi pekne za radu, už viem, kde robím chybu...zajtra pečiem, tak rady využijem :)
veronikkka
milá @Siisa , rado sa stalo :-) niet za čo dakovať :-)
potom daj vedieť, ako sa pečenie vydarilo, poteší ma to a držím palce!!!
kedže som pred chvíľkou čítala Tvoj profil a vidím, že Ťa varenie fakt baví, tak dovoľ ešte pár drobných rád:
múdri pekári píšu, že po každom prikŕmení treba polovicu kvásku vyliať a vyhodiť, a to z toho dôvodu, že kvások už veľmi búrlivo pracuje.
ja to už dosť dlho nerobím, nevyhadzujem, ale tú polovicu kvásku odlievam do dostatočne veľkého pohára, lebo som sa dočítala, že je to večná škoda a ver, že je to pravda. Kvások má totiž konzistenciu hustého liateho cesta, ked sa mi nazbiera dostatočné množstvo, tak z toho odliateho kvásku varím s úspechom domáce halušky alebo ho použijem do cesta na rôzne zeleninové placky zo zemiakov, z cukety, petržlenu...a iné, navyše mám v chladničke hotový vlastný výborný zdravý polotovar, kedykoľvek úspešne použiteľný a mám raz - dva hotové a chuťovo výborné jedlo ako rýchlovku.
siisa
@Veronikkka (8.7.2016 18:06)

no aký si ty úžasný výmyselník, toto sú fakt parádne nápady...kvások je prírodné probiotikum a takýmto spôsobom si vymyslela jeho maximálne využitie. Ako sa hovorí : " Ani zrno nazmar ! " Teda klobúk doje ! ĎAKUJEM . :)
kukulienka71
@Siisa (8.7.2016 17:00)

ja som v tomto úplný začiatočník, takto mi bublal kvások na piaty deň po založení, predtým nie. Takže som rada, ak ti odpovie/odpovedal už iný skúsenejší kváskovač:-)
jokin
Každý kvások potrebuje na svoje dozretie tú správnu teplotu a potrebný čas. Pokiaľ mu toto dožičíme, tak sa nám odmení bohatými bublinkami a správnym na kysnutím nášho chlebýka a tiež jeho nezameniteľnou chuťou. Prajem Vám všetkým aby sa Vám pri pečení vždy darilo a Váš chleba Vás odmenil svojím vzhľadom a chuťou.
siisa
@Jokin (10.7.2016 23:13)

No a ten tvoj, ten je teda TURBO, ja ho asi nikdy taký nebudem mať :(
jokin
Siisa budeš mať aj krajšie od mojho uvidíś. Keď pozerám na ten tvoj tak podľa kvorky usudzujem že si ho piekla n vyššej teplote alebo dlhšie. Ak nie, tak sa ospravedlňujem. Skús na budúce dať do trúby menší hrnček s vodou, malo by to pomocť. Ospravedlňujem sa za vokáne ale akosi ich na tejto klávesnici nemám.
siisa
@Jokin (11.7.2016 15:57)

Fúúúúúúúú, vidím, že už to máš riadne v oku, a máš pravdu...piekla som ho 1 hodinu a 30 minút. Nezdal sa mi na poklop. Ale musím povedať, že sa tu pri vás riadne človek veľa dobrým veciam priučí. A nielen o varení. Patrí všetkým veľké ďakujem odo mňa. A vokáne nech ťa netrápia....rozumieme aj bez nich perfektne :) Ďakujem za radu...určite skúsim.
veronikkka
ahoj @Siisa , vidím, že sa Ti podarilo úspešne oživiť kvások a upiecť dobrý chlebík :-) Srdečne blahoželám!!!
ja pečiem kváskový chlieb, v ktorom je cca 650 gramov múky /vrátane rozkvasu/ 10 minút pri teplote 230 stupňov C, teplotu znížim potom na 200 stupňov C a pečiem ešte 30 minút, rúru mám pred pečením predohriatu na 230 stupňov C a v nej sa predhrieva aj plech, na ktorom sa bude chlebík piecť + dole mám starší plech, do ktorého po vložení chleba nalejem asi 100 - 150 ml horúcej vody, aby sa piekol v pare. rúru mám celý čas zapnutú na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom. celková váha chlebíka sa pohybuje cca 1000 gramov. Správnosť prepečenia kontrolujem poklepaním na chlieb, ked je bubienkový zvuk, tak je to OK :-) krájam najskôr 4 hodiny po upečení, ešte lepšie sa chlieb krája 12 hodín po vychladnutí.
dakujem za pridanie krásnej fotky, cením si, že si nezabudla :-)
prajem Ti úspešné kváskovanie a úspešné pečenie chlebíka!!!
vidím, že si použila ošatku a to je super :-)
siisa
@Veronikkka (12.7.2016 07:44)

Milá @Veronikkka v ošatke som piekla prvý krát, doteraz len vo forme. Ale ošatky mám kúpené dokedy som začala s pečením kváskového chleba, čo je asi polroka. Neodvážila som sa hneď na pečenie chlebíka na plechu. Forma to zistila
veronikkka
Milá @Siisa (12.7.2016 11:11)
nekváskové chleby som vytvarovala a piekla na plechu bez formy, musia mať na to požadovanú konzistenciu a môžeš bez obáv po ich ručnom vytvarovaní na guľatý alebo oválny bochník :-)
kváskové chleby nechávam vykysnúť výlučne v ošatkách, mám rôzne veľkosti, guľaté i oválne. niekedy potriem pred a po upečení studenou vodou, niekedy nie, záleží od receptu.
už som piekla aj kombinované žemle, kvások + droždie, predtým večer som spravila rozkvas, boli úžasne dobré a veľmi chutné, veľmi narástli a vydržali dlhšie ako čerstvé pri naozaj nízkej spotrebe droždia.
skús @Siisa aj kombinované pečivo, budeš nadšená!

veronikkka
Milý @Jokin , prepáč mi, že pod Tvojim výborným receptom za 5*, si tu vymieňame skúsenosti. hádam nevadí :-)
dúfam, že sa k nám pripojíš aj Ty! dakujem :-)
siisa
@Veronikkka (12.7.2016 11:21)

Ďakujem ti @Veronikkka , si veľmi milá, dík za tvoje rady, keď už budem zdatná v pečení chlebíka, chcem sa pustiť aj do pečenia kváskových žemličiek a buchiet. Jedna moja známa už robila aj kváskovú knedľu, myslím, že kvások je zdravší ako kvasnice. Ale je to vec vkusu či lepšie asi napísané...chuti.
jokin
Veronikkka vobec mi nevadí že si sa tu rozpísala, práve naopak veď od toho to je a hlavne keď sú tvoje komentáre dobré a sú k veci. Už sa teším keď bude do robená naša chalúpka a budem mať čas aj na písanie receptov. Zatiaľ sa majte pekne a nech Vám nič neprihorí.
siisa
@Veronikkka (12.7.2016 12:49)

Ako som sľúbila tú kváskovú knedľu, tak som ti to pofotila. Ide tam : polohrubá múka, soľ a voda, asi 5 PL rozkvaseného kvásku na pol kg. Vypracuješ cesto konzistencie knedle, necháš hodinu kysnúť, potom rozdelíš na bochníky, ktoré opäť hodinu kysnú. A potom šup do pary podľa veľkosti 15-20 min.


2x haji a havino
havino
@Siisa , padla mi sánka, naozaj, Ty ani neváhaj a daj recept samostatný na kváskovú knedlu na varechu, máš ju nádhernú a teda klobúk dole dievča, kto vie čo je to piecť s kváskom, si pomyslí to čo ja, krásna dierkovaná a pre zdravie omnoho cennejšia, tak toto je druhá výzva a predčí pred langošmi
1x siisa
veronikkka
Milá @Siisa , veľmi si vážim, že si na mňa nezabudla a dodržala slovo:-)
Nádherné foto úžasne vydarenej knedle. Srdečne blahoželám! chcem sa spýtať, vajce do cesta nedávaš? a poprosiť, keby si mohla pridať celý receptík na Kváskovú knedľu, vrátane použitého kvásku - kvások z bielej múky? ražný kvások?
vopred dakujem :-)
siisa
@Veronikkka (31.7.2016 07:10)

Keď som sa dozvedela, že moja kamoška išla hneď na vec a skúsila kváskovú knedľu, tak som sa už dlhšie na to chystala. Knedle nerobím dlho. Naučila ma ich moja starká. A to spôsobom toto tam dáš a potom toto tam dáš.....dôležité je aby si si zapamätala tú hustotu cesta.....hahahaha.....možno to poznáš. Tak som sa ju tak naučila...od oka. Podobne som postupovala aj pri tejto. Ak si už niekedy robila knedľu a vieš akú má mať konzistenciu, tak to nebude ťažké. Dáš si 5 PL ražného kvásku ( iný nemám ) , pridáš 500g polohrubej múky, soľ. Potom pridávaš vlažnú vodu pomaly až kým cesto nebude mať požadovanú konzistenciu. Necháš hodinu postať. Potom premiesiš a rozdelíš na bochníky. Tie necháš opäť kysnúť , ale už na doske a prehoď cez ne utierku. Keď narastú, tak po hodine mne narástli. Záleží od kvásku. Potom môžeš dať do pary. Vajíčko som teraz nedala. Inak do normálnej knedle dávam. Použila som ražný kvások, ako keď pečiem chlieb. Skúsim nabudúce merať množstvo múky a vody a potom by som pridala aj recept. Ale dovtedy skús aj sama. Určite sa podarí. Držím palce :) ♥
Milý @Jokin , prepáč, že som sa tu tak veľmi rozpísala a nehnevaj sa na mňa prosím . Posielam pozdrav :) ♥
@Havino
Milá Tánička, ďakujem za milé slovká, veľmi potešia :) ♥
jokin
Siisa to je super, tá knedľa je úžasná. Máš moj obdiv.
1x siisa
siisa
@Jokin (31.7.2016 16:27)

@Jokin , ďakujem ti veľmi pekne, si veľmi milý človiečik :) pozdravujem ♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia