Foto: jokin
@mariaklara sľúbil som Ti recept na kváskový chlieb tak začínam s kváskom. Ako si mi písala, kvások máš tak tu je pre varešky Zobraziť celý popis@mariaklara sľúbil som Ti recept na kváskový chlieb tak začínam s kváskom. Ako si mi písala, kvások máš tak tu je pre varešky ktoré nemajú a majú oň záujem.
Postup
-
1
Prvý deň si v pohári zmiešam drevenou vareškou 50g ražnej múky s 50ml vody. Pohár prikryjem a nechám na pracovnej doske.
-
2
Viečko nepriťahujem.
-
3
Na druhý deň pridám do kváska dve PL kopcom múky a 50ml vody opäť vareškou všetko premiešam. Toto opakujem aj 3-4 deň. To už by nám kvások mal pekne pracovať. Kvások by nemal smrdieť , mal by mať kašovú konzistenciu a malo by v ňom byť množstvo bubliniek. Na 4- 5 deň by mal mať správnu chuť tak sa môže piecť. Čím starší je kvások tak je vraj kyslejší.
Je úžasný, ja mám polročný a nieje taký aktívny....dá sa aj taký starší nejako prebudiť , aby mal takéto obrovské bublinky ?
samozrejme, že sa dá aj starší kvások prebudiť. dôležité je, aby si kvások, ktorý nepoužívaš každý deň, pravidelne prikrmovala aspoň 2x týždenne a to pridáš 50 gramov ražnej múky + 50 gramov studenej vody, dobre prešľaháš, aby si do kvásku dostala čo najviac vzduchu, uzavrieš viečkom a odložíš do chladničky.
v deň, ked ho potrebuješ, vyberieš kvások z chladničky, položíš na pult, odviečkuješ, prešľaháš, voľne prikryješ mikroténovým sáčkom, necháš aspoň 1 hodinu vonku, aby sa zohrial na izbovú teplotu, prikrmiš, opäť prešľaháš, odoberieš množstvo, ktoré potrebuješ a zvyšok kvásku odložíš do chladničky.
mne sa už stalo, že nestačil ani tento postup, tak som ho nechala dalej na pulte cez celú noc voľne prikrytý, cez noc sa tak zobudil, že mi vytiekol na pult. s radosťou som pult poutierala, lebo kvások v pohári bol plný veľkých bublín a príjemne navinulo voňal, úspešne som ho použila. :-)
dúfam, že som poradila.
Jeeje, tak to ja takto dôkladne nerobím, asi zato ma neposlúcha :) ďakujem veľmi pekne za radu, už viem, kde robím chybu...zajtra pečiem, tak rady využijem :)
potom daj vedieť, ako sa pečenie vydarilo, poteší ma to a držím palce!!!
kedže som pred chvíľkou čítala Tvoj profil a vidím, že Ťa varenie fakt baví, tak dovoľ ešte pár drobných rád:
múdri pekári píšu, že po každom prikŕmení treba polovicu kvásku vyliať a vyhodiť, a to z toho dôvodu, že kvások už veľmi búrlivo pracuje.
ja to už dosť dlho nerobím, nevyhadzujem, ale tú polovicu kvásku odlievam do dostatočne veľkého pohára, lebo som sa dočítala, že je to večná škoda a ver, že je to pravda. Kvások má totiž konzistenciu hustého liateho cesta, ked sa mi nazbiera dostatočné množstvo, tak z toho odliateho kvásku varím s úspechom domáce halušky alebo ho použijem do cesta na rôzne zeleninové placky zo zemiakov, z cukety, petržlenu...a iné, navyše mám v chladničke hotový vlastný výborný zdravý polotovar, kedykoľvek úspešne použiteľný a mám raz - dva hotové a chuťovo výborné jedlo ako rýchlovku.
no aký si ty úžasný výmyselník, toto sú fakt parádne nápady...kvások je prírodné probiotikum a takýmto spôsobom si vymyslela jeho maximálne využitie. Ako sa hovorí : " Ani zrno nazmar ! " Teda klobúk doje ! ĎAKUJEM . :)
ja som v tomto úplný začiatočník, takto mi bublal kvások na piaty deň po založení, predtým nie. Takže som rada, ak ti odpovie/odpovedal už iný skúsenejší kváskovač:-)
ďakujem pekne, tebe tiež to isté praje:-)
takto sa vydaril včerajší chlebík
No a ten tvoj, ten je teda TURBO, ja ho asi nikdy taký nebudem mať :(
Fúúúúúúúú, vidím, že už to máš riadne v oku, a máš pravdu...piekla som ho 1 hodinu a 30 minút. Nezdal sa mi na poklop. Ale musím povedať, že sa tu pri vás riadne človek veľa dobrým veciam priučí. A nielen o varení. Patrí všetkým veľké ďakujem odo mňa. A vokáne nech ťa netrápia....rozumieme aj bez nich perfektne :) Ďakujem za radu...určite skúsim.
ja pečiem kváskový chlieb, v ktorom je cca 650 gramov múky /vrátane rozkvasu/ 10 minút pri teplote 230 stupňov C, teplotu znížim potom na 200 stupňov C a pečiem ešte 30 minút, rúru mám pred pečením predohriatu na 230 stupňov C a v nej sa predhrieva aj plech, na ktorom sa bude chlebík piecť + dole mám starší plech, do ktorého po vložení chleba nalejem asi 100 - 150 ml horúcej vody, aby sa piekol v pare. rúru mám celý čas zapnutú na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom. celková váha chlebíka sa pohybuje cca 1000 gramov. Správnosť prepečenia kontrolujem poklepaním na chlieb, ked je bubienkový zvuk, tak je to OK :-) krájam najskôr 4 hodiny po upečení, ešte lepšie sa chlieb krája 12 hodín po vychladnutí.
dakujem za pridanie krásnej fotky, cením si, že si nezabudla :-)
prajem Ti úspešné kváskovanie a úspešné pečenie chlebíka!!!
vidím, že si použila ošatku a to je super :-)
Milá @Veronikkka v ošatke som piekla prvý krát, doteraz len vo forme. Ale ošatky mám kúpené dokedy som začala s pečením kváskového chleba, čo je asi polroka. Neodvážila som sa hneď na pečenie chlebíka na plechu. Forma to zistila
Málo tam byť : forma to istila
nekváskové chleby som vytvarovala a piekla na plechu bez formy, musia mať na to požadovanú konzistenciu a môžeš bez obáv po ich ručnom vytvarovaní na guľatý alebo oválny bochník :-)
kváskové chleby nechávam vykysnúť výlučne v ošatkách, mám rôzne veľkosti, guľaté i oválne. niekedy potriem pred a po upečení studenou vodou, niekedy nie, záleží od receptu.
už som piekla aj kombinované žemle, kvások + droždie, predtým večer som spravila rozkvas, boli úžasne dobré a veľmi chutné, veľmi narástli a vydržali dlhšie ako čerstvé pri naozaj nízkej spotrebe droždia.
skús @Siisa aj kombinované pečivo, budeš nadšená!
dúfam, že sa k nám pripojíš aj Ty! dakujem :-)
Ďakujem ti @Veronikkka , si veľmi milá, dík za tvoje rady, keď už budem zdatná v pečení chlebíka, chcem sa pustiť aj do pečenia kváskových žemličiek a buchiet. Jedna moja známa už robila aj kváskovú knedľu, myslím, že kvások je zdravší ako kvasnice. Ale je to vec vkusu či lepšie asi napísané...chuti.
súhlasím, s kváskom je to zdravšie.
dakujem.
a dakujem.
Ako som sľúbila tú kváskovú knedľu, tak som ti to pofotila. Ide tam : polohrubá múka, soľ a voda, asi 5 PL rozkvaseného kvásku na pol kg. Vypracuješ cesto konzistencie knedle, necháš hodinu kysnúť, potom rozdelíš na bochníky, ktoré opäť hodinu kysnú. A potom šup do pary podľa veľkosti 15-20 min.
Nádherné foto úžasne vydarenej knedle. Srdečne blahoželám! chcem sa spýtať, vajce do cesta nedávaš? a poprosiť, keby si mohla pridať celý receptík na Kváskovú knedľu, vrátane použitého kvásku - kvások z bielej múky? ražný kvások?
vopred dakujem :-)
Keď som sa dozvedela, že moja kamoška išla hneď na vec a skúsila kváskovú knedľu, tak som sa už dlhšie na to chystala. Knedle nerobím dlho. Naučila ma ich moja starká. A to spôsobom toto tam dáš a potom toto tam dáš.....dôležité je aby si si zapamätala tú hustotu cesta.....hahahaha.....možno to poznáš. Tak som sa ju tak naučila...od oka. Podobne som postupovala aj pri tejto. Ak si už niekedy robila knedľu a vieš akú má mať konzistenciu, tak to nebude ťažké. Dáš si 5 PL ražného kvásku ( iný nemám ) , pridáš 500g polohrubej múky, soľ. Potom pridávaš vlažnú vodu pomaly až kým cesto nebude mať požadovanú konzistenciu. Necháš hodinu postať. Potom premiesiš a rozdelíš na bochníky. Tie necháš opäť kysnúť , ale už na doske a prehoď cez ne utierku. Keď narastú, tak po hodine mne narástli. Záleží od kvásku. Potom môžeš dať do pary. Vajíčko som teraz nedala. Inak do normálnej knedle dávam. Použila som ražný kvások, ako keď pečiem chlieb. Skúsim nabudúce merať množstvo múky a vody a potom by som pridala aj recept. Ale dovtedy skús aj sama. Určite sa podarí. Držím palce :) ♥
Milý @Jokin , prepáč, že som sa tu tak veľmi rozpísala a nehnevaj sa na mňa prosím . Posielam pozdrav :) ♥
@Havino
Milá Tánička, ďakujem za milé slovká, veľmi potešia :) ♥
@Jokin , ďakujem ti veľmi pekne, si veľmi milý človiečik :) pozdravujem ♥