Kvasená kapusta fotorecept

marcel83 - fotkamarcel83, 12. októbra 2014
Kvasená kapusta (fotorecept)
Foto: marcel83

Aj na byte sa dá, síce len v malom množstve, pripraviť "domáca"

Suroviny

5 kg
1 veľká
10 guličiek
5 guličiek
5 PL
2,5 PL
1 list

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kapustu si nastrúhame na strúhadle /ja som použil kuch. robota/

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si na polmesiačiky cibuľu.

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme koreniny.

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu dôkladne premiešame a necháme cca hodinku postáť /aby kapusta pustila vodu/

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nachystáme si kameninový súdok /môžeme natlačiť aj do 5 litrového pohára - v tom prípade necháme kvasiť v tme/

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Natlačíme kapustu do súdka. Vo vandlíku nám zostala voda.

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo starých plochých drevených varešiek mám spravené také "rozšprajce"

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    "Zašprajcujeme" nimi kapustu

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Konce, ktoré mi po odrezaní na potrebnú dĺžku zostali, použijem ako rozperu medzi vrchnou vareškou a hrdlom súdka. Dolejeme vodu, ktorá nám zostala vo vandlíku. Kapusta by mala byť ponorená, inak nebude chrumkavá, ale zmäkne.

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zavrieme súdok, nalejeme vodu do tesniaceho žľabu a súdok uložíme na teplé miesto, nie do prievanu. Vodu v žľabe priebežne kontrolujeme a dolievame. Dĺžka kvasenia závisí od toho, ako kyslú chceme mať kapustu. U nás je to zhruba mesiac. Treba si to odsledovať.

    Kvasená kapusta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Robím v bloku do 10 l súdka,tak ako Ty,ale pridávam chren.Len spôsob nakladania je odlišný.Kapustu postrúham,cibuľu nakrájam,chren očistím a nakrájam na cca 5 cm paličky a koreniny každú zvlášť dám na tanierik a začínam nakladať.Na spodok súdka dám pár listov viniča,tie mi poskytne záhrada známych.Potom pridám pár celých listov kapusty-tie budú na sarmu,plnený kapustný list,či holúbky.Trocha strúhanej kapusty,málo cibule,soľ,koreniny a začínam stláčať päsťami.Keď bol súdok väčší,na bosé nohy igelitové vrecúška pripevnené špagátom a tancovalo sa,aby kapusta pustila šťavu.A tak postupne vrstvím,korením,prikladám chren,na vrstvu asi 5 paličiek a boxujem.Koreniny mám v oku,nevážim a dlhoročný odhad nesklame.Ale vrch prikryjem tenkým bielym obrúskom,na to 2 doštičky-robené na mieru a na ne kameň z potoka.Ten dobre zaťaží,šťava je na vrchu.Po mesiaci ju držím v pivnici,ale v bloku je teplo aj tam,takže niekedy mala pleseň. A na to je tá handrička,ňou sa pleseň vzala,vyprala a po nabratí kapusty zasa späť.Ale odkedy dávam chren,pleseň nepoznám a vydrží hádam aj 2 sezóny,taká je dobrá a chrumkavá.Ale poslednú sme konzumovali asi v septembri,dlhšie nevydrží.Takže,nech aj Tebe vydrží až do zjedenia :-)
@frezia ja práveže nedávam jablká, chren, listy révy a podobne. Takto sme robievali u starej mamy do hooodne starého kameninového 50l súdka:





Tam vydržala celý rok v pohode.

Ja ju zavarím až vykvasí, takže pleseň by sa nemala mať kedy usalašiť ;)
Marcel tie sprajcove palicky mas vynikajuco vymyslene zo starych veresiek.Tak ako frezia aj ja davamzial lem do 4 L flias Taky sudok tu nemam,ale davam ako frezia68 a este aj potretu mrkvu,kopor,visnove lusty atd,potom je kapusta vybornej chute.Na spodok este zabaleny v kap. liste vysuseny kvasok a trosku cukru aby podporilo kvasenie.Uno-nuno.
i my len cibuľu a koreniny..
môj príbuzný-ktorý robil kapustu na predaj-nedával ani cibuľu..vravel-že to sú už čalamády-nie kvasená kapusta-po pridaní rôznych iných ingrediencií..
každý dľa svojho zvyku a chuti..
doma kvasená je úplne iná chuť-než kúpená...
tak nech sa všetkým vydarí..
@frezia68 , ja som minulého roku robila kapustu ako ty, tiež nedávam cibuľu, a pridalo sa pár jabĺk, ale najbližšie už nedám, nemal ich kto zjesť, ale kapustička bola výborná. Skúsim pridať ten chren, to som nedávala, ale ani tak sa neutvoril povlak na kapuste. Tie rozšprajce zo starých plochých varešiek je výborný nápad, to si odkukám z toho receptu. Ďakujem za nápad. Ako ťažítko som použila zavárací pohár naplnený vodou, dobre sa osvedčil.
práve idem robiť segedín, bodla by mi takáto kapustička, zatiaľ sa musím spokojiť s kúpenou, ale tiež budem nakladať, robíme podobne, dávame aj pár jabĺk pomedzi
Vydrzi takto vykvasena kapusta aj cely rok v sudku?? co potom ked sa z nej uz odjeda?? treba stale zalievat vrchnak a davat zataz??? dakujem
@Norikk (10.10.2017 11:57)

naša skúsenosť cez 40 ročná:
vydrží..ešte teraz máme v súdku odvlani..
otvoríš vrchnák-zoberieš na varenie..zatvoríš vrchnák..
dbáš-by v "jarčeku" bola stále voda..dolievaš dľa potreby..ak je vnútri suchá kapusta-kľudne dolej vodou i dnu..
po vykvasení už záťaž nedávame..
bývame v paneláku..kvasiť necháme v byte..potom zložíme dolu do pivnice a tam je dovtedy-kým sa nezje..

Pridaj komentár k receptu: