Foto: marcel83
Aj na byte sa dá, síce len v malom množstve, pripraviť "domáca"
Postup
-
1
Kapustu si nastrúhame na strúhadle /ja som použil kuch. robota/
-
2
Nakrájame si na polmesiačiky cibuľu.
-
3
Pridáme koreniny.
-
4
Všetko spolu dôkladne premiešame a necháme cca hodinku postáť /aby kapusta pustila vodu/
-
5
Nachystáme si kameninový súdok /môžeme natlačiť aj do 5 litrového pohára - v tom prípade necháme kvasiť v tme/
-
6
Natlačíme kapustu do súdka. Vo vandlíku nám zostala voda.
-
7
Zo starých plochých drevených varešiek mám spravené také "rozšprajce"
-
8
"Zašprajcujeme" nimi kapustu
-
9
Konce, ktoré mi po odrezaní na potrebnú dĺžku zostali, použijem ako rozperu medzi vrchnou vareškou a hrdlom súdka. Dolejeme vodu, ktorá nám zostala vo vandlíku. Kapusta by mala byť ponorená, inak nebude chrumkavá, ale zmäkne.
-
10
Zavrieme súdok, nalejeme vodu do tesniaceho žľabu a súdok uložíme na teplé miesto, nie do prievanu. Vodu v žľabe priebežne kontrolujeme a dolievame. Dĺžka kvasenia závisí od toho, ako kyslú chceme mať kapustu. U nás je to zhruba mesiac. Treba si to odsledovať.
Tam vydržala celý rok v pohode.
Ja ju zavarím až vykvasí, takže pleseň by sa nemala mať kedy usalašiť ;)
môj príbuzný-ktorý robil kapustu na predaj-nedával ani cibuľu..vravel-že to sú už čalamády-nie kvasená kapusta-po pridaní rôznych iných ingrediencií..
každý dľa svojho zvyku a chuti..
doma kvasená je úplne iná chuť-než kúpená...
tak nech sa všetkým vydarí..
naša skúsenosť cez 40 ročná:
vydrží..ešte teraz máme v súdku odvlani..
otvoríš vrchnák-zoberieš na varenie..zatvoríš vrchnák..
dbáš-by v "jarčeku" bola stále voda..dolievaš dľa potreby..ak je vnútri suchá kapusta-kľudne dolej vodou i dnu..
po vykvasení už záťaž nedávame..
bývame v paneláku..kvasiť necháme v byte..potom zložíme dolu do pivnice a tam je dovtedy-kým sa nezje..
Áno vydrží ja odoberám šťavu a odlietam prevarenu vodu