Kvasená kapusta (fotorecept)

Autor receptu: marcel83

Aj na byte sa dá, síce len v malom množstve, pripraviť "domáca"

Suroviny

Postup

  1. Kapustu si nastrúhame na strúhadle /ja som použil kuch. robota/
  2. Nakrájame si na polmesiačiky cibuľu.
  3. Pridáme koreniny.
  4. Všetko spolu dôkladne premiešame a necháme cca hodinku postáť /aby kapusta pustila vodu/
  5. Nachystáme si kameninový súdok /môžeme natlačiť aj do 5 litrového pohára - v tom prípade necháme kvasiť v tme/
  6. Natlačíme kapustu do súdka. Vo vandlíku nám zostala voda.
  7. Zo starých plochých drevených varešiek mám spravené také "rozšprajce"
  8. "Zašprajcujeme" nimi kapustu
  9. Konce, ktoré mi po odrezaní na potrebnú dĺžku zostali, použijem ako rozperu medzi vrchnou vareškou a hrdlom súdka. Dolejeme vodu, ktorá nám zostala vo vandlíku. Kapusta by mala byť ponorená, inak nebude chrumkavá, ale zmäkne.
  10. Zavrieme súdok, nalejeme vodu do tesniaceho žľabu a súdok uložíme na teplé miesto, nie do prievanu. Vodu v žľabe priebežne kontrolujeme a dolievame. Dĺžka kvasenia závisí od toho, ako kyslú chceme mať kapustu. U nás je to zhruba mesiac. Treba si to odsledovať.