Kvasená kapusta (fotorecept)
Autor receptu: marcel83
Aj na byte sa dá, síce len v malom množstve, pripraviť "domáca"
Postup
- Kapustu si nastrúhame na strúhadle /ja som použil kuch. robota/
- Nakrájame si na polmesiačiky cibuľu.
- Pridáme koreniny.
- Všetko spolu dôkladne premiešame a necháme cca hodinku postáť /aby kapusta pustila vodu/
- Nachystáme si kameninový súdok /môžeme natlačiť aj do 5 litrového
pohára - v tom prípade necháme kvasiť v tme/
- Natlačíme kapustu do súdka. Vo vandlíku nám zostala voda.
- Zo starých plochých drevených varešiek mám spravené také "rozšprajce"
- "Zašprajcujeme" nimi kapustu
- Konce, ktoré mi po odrezaní na potrebnú dĺžku zostali, použijem
ako rozperu medzi vrchnou vareškou a hrdlom súdka. Dolejeme vodu, ktorá nám zostala vo vandlíku.
Kapusta by mala byť ponorená, inak nebude chrumkavá, ale zmäkne.
- Zavrieme súdok, nalejeme vodu do tesniaceho žľabu a súdok uložíme na teplé miesto, nie do prievanu. Vodu v žľabe priebežne kontrolujeme a dolievame. Dĺžka kvasenia závisí od toho, ako kyslú chceme mať kapustu. U nás je to zhruba mesiac. Treba si to odsledovať.