Kuracie slíže na medovo-ananásovej omáčke s pistáciami
Foto: rufik7
Predposledná kolaudácia za mnou, no tentoraz s významným hosťom. Kamarát a priateľ, ktorého gurmánsky jazyk je rovnako mlsný ako ten môj. Nemohol som sa Zobraziť celý popisPredposledná kolaudácia za mnou, no tentoraz s významným hosťom. Kamarát a priateľ, ktorého gurmánsky jazyk je rovnako mlsný ako ten môj. Nemohol som sa nechať zahanbiť. Tak som vymyslel úplne nový recept.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 ks |
|
200 g |
|
1 ks (malá) |
|
1 ks |
|
1 kocka |
|
1/2 ks (stredný alebo väčší) |
|
200 g |
|
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
(sušený drvený) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Omáčku si urobte ako prvú. Postup je podobný ako pri marhuľovo-chilli omáčke. Ako prvé hoďte na suchú panvicu pistácie (olúpané samozrejme :) a opražte ich na (stupeň asi 6/10). Počas toho očistite polovicu ananásu a rozmixujte ho (teoreticky by sa dal použiť aj konzervovaný ananás). Do hrnca nalejte 125 ml vody (alebo šťavu z kompótu), vložte jednu mini kocku bujónu a varením nechajte rozpustiť. Pistácie vyberte z panvice. Nasekajte cibuľu nadrobno a na olivovom oleji orestujte do hneda. Potom pridajte 1/2 smotany na varenie, šťavu z bujónu*, a za stáleho miešania varte asi 1 minútu. Potom pridajte rozmixovaný ananás a približne 1 - 2 lyžice medu (najprv radšej menej a postupne pridávajte, omáčka má byť sladká s mierne slanou chuťou na konci). Potom varte asi 3 - 4 minúty. Podľa potreby na konci zahustite hladkou múkou. *poznámka: Je na vás, či budete chcieť vo výslednej omáčke pistácie tvrdé alebo mäkké. Ak tvrdé, pridajte ich do omáčky asi minútu pred odstavením zo sporáku. Ak mäkké, vhoďte ich tam zároveň s bujónom.
- 2
Mäso: Kuracie rezne umyjeme, očistíme, v prípade potreby rozrežeme na tenšie plátky. Následne ich nakrájame na tenké "rezance" - asi 5 - 7 cm. Posolíme, okoreníme a posypeme cesnakom z oboch strán. V panvici si zohrejeme olivový olej na slabšom ohni (4/9) a vložíme rezance. Opečieme z oboch strán, až kým nechytia oranžový chrumkavý odtieň.
- 3
Ryžu urobíme tak, ako je napísané na obale. Ja osobne dám na 1 odmerku ryže 2 odmerky vody. Vložím do osolenej vody (v tomto recepte pridám značné množstvo kari korenia), prikryjem a nastavím časovač na 22 minút. Každé dve minúty premiešam, keď začne tuhnúť, premiešam poriadne odspodu.
- 4
Šalát len umyjeme, vložíme do misy z tekvicovým olejom a poriadne premiešame. Pre krásu oka stačí poliať balzamiko olejom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu