Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom fotorecept
Foto: pusta
V nedeľu mám rada nenáročné a rýchle, ale chutné varenie.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
2 ks |
|
2 plátky |
|
6 plátkov |
|
2 - 3 PL |
|
200 g |
|
podľa chuti |
|
6 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Morčaciu pečeň som umyla, osušila papieovou kuchynskou utierkou.
-
2
...tiež kuracie prsia,...
-
3
...rozkrojila som ich na plocho horizontálne a ešte na polovice vertikálne.
-
4
Morčaciu pečeň som odblanila a rozkrojila na tenké plátky, tá zelenkavá farba neznamená vôbec závadnú pečeň, to sú len odlesky z mojich vertikálnych svetlo - zelených žalúzií na oknách pri presvietení doobedňajším slnkom, to isté je vidno aj na kuracích prsiach.
-
5
Kuracie prsia som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
6
Pekáčik som vyliala tenkou vrstvou slnečnicového oleja, ...
-
7
...na ktorý som rozložila plátky kuracích pŕs, nevyklepávala som ich, aby sa nevysušili pri pečení.
-
8
Položila som na ne plátky morčacej pečene, ktoré som okorenila čerstvo mletým čiernym korením, majoránom, nesolila som ich, aby pečeň nestvrdla pri pečení a prikryla plátkami bakoňskej slaniny, piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 5 - 6 minút, potom som dala na ne plátky ementálu a dopiekla v trúbe, kým sa syr roztiekol , asi 4 - 5 minúť a bolo hotovo. Stačí takýto krátky čas, kuracie prsia sa primerane prepečú, ale nevysušia.
-
9
Upečené kuracie prsia som dala na tanier, obložila som ich novými zemiakmi, ktoré som preliala chutným výpekom z údenej bakoňskej slaninky a posypala petržlenovou vňaťou a pridala som cherry paradajky.
-
10
záber zblízka. Kuracie prsia i morčacia pečeň sa krásne ochutia údenou bakoňskou slaninkou a na vrchu sa roztečie ementál s príjemnou orechovou orechovou príchuťou po vlašských orechoch, jednotlivé chute idú k sebe a harmonicky sa dopĺňajú, jedlo je rýchle , ľahko pripraviteľné, jemnej chuti - presne také nedeľné. Dobrú chuť prajem!
dakujem za pochvalu.
poteší ma, ak vyskúšaš:-)
toto je tiež výborné, rýchlo hotové, úžasne chutné a aj sýte.
dakujem za pochvalu.
nepovedala by som, že j to zapekaný syr, za tú dobu len roztečený vplyvom tepla, vidno dobre i na farbe. je žltučký a nezhnedol ako pri zapekanom syre býva typické.
zapekaný syr vyzerá ináč.
dakujem.
je to vyyyyborné ako vraviš.
dakujem za pochvalu i 5*
jasné, ty nemáš rada práve roztečený syr, v pohode.ale uznávaš, že iným zase chutí DDD
dakujem.
Tie zelene skvrny nie su z odleskov ani nahodou...Zelenu pecen mas hned aj na prvej fotke ;) Neaky super mäsiar prepichol zlcnik, ked ho daval dole z pecene ;) Na zavadu to samozrejme nieje, ak sa HNED pecen oplachne pod tecucou vodou. Inak ostane horka.
PS: Truba trubi, rura pecie. ;)
to som pre teba robila, vieš?
a je mi fuk, či to chceš :-)
ja som mala tú pečeň ruke a bola som lenivá vstať a preniesť ju na iné miesto a znovu odfotiť.
okrem iného sme ju jedli a na kvalitu sme teda veľmi hákliví, išla by do koša tak, ako bola, keby to bolo tak, na tom nikdy nešetrím.
nesr.nkala by som sa s takou ešte aj s odblanením pečene, vieš?
hlavne, že ty si znalec, ktorý sa vyzná :-)
a teraz očakávam prikyvovanie celého vášho spolku ako to bolo pri perličke a inde.
a ver mi, že som sa v tom níáazde vašich pritakávačov nezmýlila - bude nasledovať ako odtrhnutá lavína DDDDD
Inak recepis je super, temer identicky robim aj ja, ale ja to zaviniem a presijem sparadlami. ;)
Keby si to tam do pokecu nedala, mozno by si to ani nik nevsimol ;)
potom si to všimla aj na kuracích prsiach, kde to v reáli tiež nebolo.
tam to nie je tak zreteľné ako na tmavom . stalo si mi už aj pri iných jedlách, kým som si nevšimla včera t, že tento efekt vzniká, ked mi cez tie svetlo-zelené látkové žalúzie svieti cez okno silné slnko.
inokedy to nie je, takýto efekt mám na fotke aj vtedy, ked fotím večer pod lampou so zeleným krytom.
ty, ktorý tak vynikajúco fotíš, by si o týchto efektoch, ktoré vznikajú na lesklom povrchu vplyvom svetla, mal vedieť.
preto som tam tie fotky spokojne nechala, nemusela som a niečo som o tom radšej poctivo napísala, aby nevznikli presne nezmyselné diskusie, ako je táto.
dakujem za pochvalu receptu.
Ale ok, mas teda pravdu ;) Nechcem sa hadat, je este len pondelok, do piatku casu dost :P Su to zelene odlesky, co sa odleskli len od pecene ;)
len včera mi došlo, prečo to tam je a inokedy bez svetla zase nie.
ale skutočne v reáli to tam nebolo. nemám žiaden dôvod obhajovať toto, mohla som to sem kľudne nedať.
ver mi, že by sme také nezjedli.
dáno, recept je veľmi chutný, odporúčam na vyskúšanie, pravda ak nie si práve vegetarián. dakujem za pochvalu receptu.
môžeš mi to veriť, aj nemusíš.
dakujem.
Podľa úvodnej foto a surovín ma v prvej chvíli tento recept veľmi zaujal. Keď som si prečítal postup moje nadšenie z tohoto receptu akosi upadlo. Niečo mi v tom postupe okamžite nesedelo. Aby som však nemlátil prázdnu slamu tak som podľa Vašej rady z iného receptu citujem "najlepšie spravíte, keď si to overíte vyskúšaním receptu" toto jedlo urobil. Recept som dodržal do bodky. Tu je výsledok.
Navrstvené suroviny v pekáči s tenkou vrstvou oleja.
Rúra vyhriata na 180°C
Stav po 6. minútach.
Stav po ďalších šiestich minútach. Tu by už malo jedlo vyzerať približne ako na autorkinej úvodnej fotke. To znamená hotové. Vyzeralo takto.
Jedlo po nakrojení a ochutnaní. Syr neroztečený, slanina len mierne pustila tuk, pečienka skoro surová a vyteká z nej červená šťava kuracie prsia iba trošku zatiahnuté, tuhé bez chuti. Ani pečienka ani prsia neboli ochutené slaninou tak ako píše autorka.
Záver: podľa úvodného foto muselo byť toto jedlo pripravované inou technológiou pri iných teplotách a časoch tepelnej úpravy ako uvádza autorka. Nedoporučujem tento recept robiť podľa takého postupu ako uvádza autorka. Škoda nie práve najlacnejších surovín.
písali mi viacerí mailom i v TS, že sa im vydarilo, ak tebe nie, musíš prispôsobiť podľa svojej rúry, každá pečie ináč, to by si naozaj mohol vedieť.
neviem prečo, ale silne mi pripomínaš @radox1 :-)
ak je to náhoda, tak sa ospravedlňujem vopred.
1. záleží na tvojej rúre
2. záleží na hrúbke mäsa, ked kuracie prsia rozkrojíš na plocho.
vidí sa ti u mňa niečo neprepečené?
dakujem.
1. ako pečie tvoja vlastná rúra
2. od hrúbky mäska prekrojených kuracích pŕs.
nenapísala som, že ty si @snitlik , len to, že mi ťa pripomína :-)
okrem @snitlik mi ešte nikto nič podobného za 4 rr nenapísal,kto môj recept odskúšal, prispôsobil si čas a teplotu podľa svojej rúry, ked mu to nesedelo a napísal mi to.
napokon ten jeho čas a teplotu mu ani nemusím veriť, nastaviť čas a odfotiť ho, ako aj to čo piekol, si môže prispôsobiť a odfotiť, ked to vyhovuje jemu a napísať, ako to on chce. :-))) nie som dnešná :-)
no a @snitlik ešte nijkdy nebol s ničím odo mňa spokojný a všade hľadá chyby, presne ako ty :-)
viem, ako si to hodnotila predtým.
predsa tio dá rozum, že kuracie mäso prepečiem , ale nespravím z neho piliny :-)
dakujem.
Mne je úplne jedno či Vy mi veríte alebo nie. Mne ide o to aby som varoval ostatných ktorí si nechcú zničiť kvalitné suroviny týmto zlým postupom. Samozrejme každý je tu svojprávny tak nech sa rozhodne sám. Presne tak isto nikto nemusí veriť, že Vám ľudia písali v TS a mailoch, že sa im to podarilo a napísala ste to len kvôli tomu, že sa Vám to ako obrana tohoto zlého postupu v recepte hodí. Ale aj to mi je úplne jedno. Súhlasím s Vami, že každá rúra pečie inak čo sa týka nastavenia termostatu v elektrickej rúre ale 180°C je stále 180°C. Niekto musí termostat nastaviť napr. na 190°C aby mal v rúre 180°C ale tých 180°C tam bude. A čo sa týka spokojnosti s receptami, že som nebol nikdy s ničím spokojný tak ostatných týmto vyjadrením zavádzate lebo ja som sa vyjadril iba k dvom Vašim receptom. K tomuto a k receptu pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde kde Vám po hodinovej tepelnej úprave pri 180°C zostala na tenko nakrájaná zelenina al dente. Zrejme je @radox1 Vaša nočná mora keď už ho vidíte aj vo mne ale žiadam Vás aby ste ho do toho nezaťahovala. Okrem toho ten recept som dokončil skoro presne tak ako to napísal on aby sa to dalo jesť.
1. nikdy som nikoho nezavádzala.
2. k tomu pliecku a zelenine, opakujem, že v marináde bolo víno a nie málo, rovnako ocot a nie málo, marináda so zeleninou sa predtým nevarila, ocot bráni rozvareniu zeleniny, čo je všeobecne známe a to by ste tiež mal vedieť. okrem toho do rúry išlo všetko v studenom stave a zohrievalo sa postupne, nič sa nerobilo priamo nad plameňom, pliecko sa priebežne otáčalo, preto je správne prepečené.
3. nie je to môj recept, je to recept od Julie Child, presne som ho dodržala a jeho kvalitu po odskúšaní len potvrdiť :-)))
4. @radox nie je moja nočná mora, on robí ináč a ja tiež ináč.
to je celé, len nikdy nie je spokojný s tým, ako to robia iní :-)
5. nevidím tu žiaden váš recept .-))) a kritiku, podotýkam, že neopodstatnenú, vidím od vás len u mňa :-) u nikoho iného. :-)))
6.vy neveríte mne, prosím.
ja zas neverím vám, nie som dnešná. :-) dôvodom sú predchádzajúce body tu a v mojich komentároch vyššie.
je mi jedno, čo mi odpoviete.
dakujem.