Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. júna 2014
Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept)
Foto: pusta

V nedeľu mám rada nenáročné a rýchle, ale chutné varenie.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
2 ks
2 plátky
6 plátkov
2 - 3 PL
200 g
podľa chuti
6 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Morčaciu pečeň som umyla, osušila papieovou kuchynskou utierkou.

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...tiež kuracie prsia,...

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...rozkrojila som ich na plocho horizontálne a ešte na polovice vertikálne.

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Morčaciu pečeň som odblanila a rozkrojila na tenké plátky, tá zelenkavá farba neznamená vôbec závadnú pečeň, to sú len odlesky z mojich vertikálnych svetlo - zelených žalúzií na oknách pri presvietení doobedňajším slnkom, to isté je vidno aj na kuracích prsiach.

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kuracie prsia som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pekáčik som vyliala tenkou vrstvou slnečnicového oleja, ...

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na ktorý som rozložila plátky kuracích pŕs, nevyklepávala som ich, aby sa nevysušili pri pečení.

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Položila som na ne plátky morčacej pečene, ktoré som okorenila čerstvo mletým čiernym korením, majoránom, nesolila som ich, aby pečeň nestvrdla pri pečení a prikryla plátkami bakoňskej slaniny, piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 5 - 6 minút, potom som dala na ne plátky ementálu a dopiekla v trúbe, kým sa syr roztiekol , asi 4 - 5 minúť a bolo hotovo. Stačí takýto krátky čas, kuracie prsia sa primerane prepečú, ale nevysušia.

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené kuracie prsia som dala na tanier, obložila som ich novými zemiakmi, ktoré som preliala chutným výpekom z údenej bakoňskej slaninky a posypala petržlenovou vňaťou a pridala som cherry paradajky.

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    záber zblízka. Kuracie prsia i morčacia pečeň sa krásne ochutia údenou bakoňskou slaninkou a na vrchu sa roztečie ementál s príjemnou orechovou orechovou príchuťou po vlašských orechoch, jednotlivé chute idú k sebe a harmonicky sa dopĺňajú, jedlo je rýchle , ľahko pripraviteľné, jemnej chuti - presne také nedeľné. Dobrú chuť prajem!

    Kuracie prsia s morčacou pečeňou, údenou slaninkou a ementálom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
ešteže som prejedená z grilovačky, lebo úvodná fotka vyzerá prudko jedlo :) Určite vyskúšam ked sa mi nebude chcieť stáť dlho pri sporáku.
pusta
@luss44 , to je suupeeer, že si po grilovačke...teším sa s tebou.
poteší ma, ak vyskúšaš:-)
toto je tiež výborné, rýchlo hotové, úžasne chutné a aj sýte.
dakujem za pochvalu.
safran
ja som proti zapekanému syru vo všeobecnosti, ale všeobecne - ľudia to milujú :-)
pusta
@safran , to je zase o preferencii chutí, práve ten roztečený syr dodáva jedlu pravý šmrnc.
nepovedala by som, že j to zapekaný syr, za tú dobu len roztečený vplyvom tepla, vidno dobre i na farbe. je žltučký a nezhnedol ako pri zapekanom syre býva typické.
zapekaný syr vyzerá ináč.
pusta
@mesiar50 - lacikám, to ma teší, že vábivo vyzerá, vábivo aj chutí.
dakujem.
pusta
Milá@svedka , to je jasnéééé, že pre teba bez pečene :-)))
je to vyyyyborné ako vraviš.
dakujem za pochvalu i 5*
safran
tak som sa zle vyjadrila, proti takto tepelne upravenému, ale chutí to každému :-) to nie je o preferencii chuti, ale o inom... chutné je to určite!
pusta
@safran , však ok, terminus technicus iba.
jasné, ty nemáš rada práve roztečený syr, v pohode.ale uznávaš, že iným zase chutí DDD
dakujem.
megdesign
@pusta pri suseni tej pecene papierovou kuchynskou utierkou sa ti ta utierka nelepila na tu pecen? /bod 1/

Tie zelene skvrny nie su z odleskov ani nahodou...Zelenu pecen mas hned aj na prvej fotke ;) Neaky super mäsiar prepichol zlcnik, ked ho daval dole z pecene ;) Na zavadu to samozrejme nieje, ak sa HNED pecen oplachne pod tecucou vodou. Inak ostane horka.

PS: Truba trubi, rura pecie. ;)
pusta
@megdesign , poslúž si :DDDD mudruj si koľko sa t len páči :-)
to som pre teba robila, vieš?
a je mi fuk, či to chceš :-)
pusta
@jujoska , keby som nechcela, nepíšem to tam.
ja som mala tú pečeň ruke a bola som lenivá vstať a preniesť ju na iné miesto a znovu odfotiť.
okrem iného sme ju jedli a na kvalitu sme teda veľmi hákliví, išla by do koša tak, ako bola, keby to bolo tak, na tom nikdy nešetrím.
nesr.nkala by som sa s takou ešte aj s odblanením pečene, vieš?
hlavne, že ty si znalec, ktorý sa vyzná :-)
a teraz očakávam prikyvovanie celého vášho spolku ako to bolo pri perličke a inde.
a ver mi, že som sa v tom níáazde vašich pritakávačov nezmýlila - bude nasledovať ako odtrhnutá lavína DDDDD
pusta
inak @jujoska , také niečo by si iste všimol práve @mesiar50 a poctivo by to do komentu aj napísal, nebál by sa vôbec, to si môžeš byť istá.
pusta
@jujoska , nemám najmenší dôvod klamať, keby som chcela klamať, fotku tej pečene vôbec nevložím.
megdesign
inak @pusta , no skus sa teda spytat @mesiar50 , ci nemam pravdu ;)

Inak recepis je super, temer identicky robim aj ja, ale ja to zaviniem a presijem sparadlami. ;)

Keby si to tam do pokecu nedala, mozno by si to ani nik nevsimol ;)
pusta
pozri@Marcel , včera som urobila niekoľko fotiek a nerozumela som, prečo je to a fotke zelenkasté a v reáli nie.
potom si to všimla aj na kuracích prsiach, kde to v reáli tiež nebolo.
tam to nie je tak zreteľné ako na tmavom . stalo si mi už aj pri iných jedlách, kým som si nevšimla včera t, že tento efekt vzniká, ked mi cez tie svetlo-zelené látkové žalúzie svieti cez okno silné slnko.
inokedy to nie je, takýto efekt mám na fotke aj vtedy, ked fotím večer pod lampou so zeleným krytom.
ty, ktorý tak vynikajúco fotíš, by si o týchto efektoch, ktoré vznikajú na lesklom povrchu vplyvom svetla, mal vedieť.
preto som tam tie fotky spokojne nechala, nemusela som a niečo som o tom radšej poctivo napísala, aby nevznikli presne nezmyselné diskusie, ako je táto.
dakujem za pochvalu receptu.
elixir
@pusta možno si si to predtým nevšimla a na fotke Ťa to zmiatlo... ale keby to boli odlesky, aj tanier by odrážal zelenú farbu, biela je na odlesky najcitlivejšia. Inak recept je iste chutný.
megdesign
@pusta , na kuracich prsiach nevidim zelenu, ale lavy kraj masa je viac do zlta - pravdepodobne dlhsie vytiahnute maso a na kraji viac oschlo.

Ale ok, mas teda pravdu ;) Nechcem sa hadat, je este len pondelok, do piatku casu dost :P Su to zelene odlesky, co sa odleskli len od pecene ;)
pusta
@elixir , všimla som si to už viackrát a to práve pri prudkom svetle, nabudúce nebudem pri ňom fotiť. musím sa ešte veľa učiť.
len včera mi došlo, prečo to tam je a inokedy bez svetla zase nie.
ale skutočne v reáli to tam nebolo. nemám žiaden dôvod obhajovať toto, mohla som to sem kľudne nedať.
ver mi, že by sme také nezjedli.
dáno, recept je veľmi chutný, odporúčam na vyskúšanie, pravda ak nie si práve vegetarián. dakujem za pochvalu receptu.
pusta
@Marcel , mäso nebolo obschnuté, vybrala som ho z mrazáku a nechala čerstvo rozmraziť, sama som napísala, čo tam vidieť.
môžeš mi to veriť, aj nemusíš.
dakujem.
pusta
@marcel , potom by sme sa mohli rozprávať aj o farbe varených nových zemiakov, či sú obschnuté alebo pripálené, lebo sú miesta, kde majú hnedý odtieň a sú len preliate slaninovým výpekom :P
megdesign
@pusta akurat som dal zhodnotit fotky manzelke a ta by sa s tebou o tvoj dochodok stavila, ze si to rozmrazovala v mikrovlnke.... Aj pecen, aj prsia kuracie... Tak cul som na pochybach....
snitlik
@pusta
Podľa úvodnej foto a surovín ma v prvej chvíli tento recept veľmi zaujal. Keď som si prečítal postup moje nadšenie z tohoto receptu akosi upadlo. Niečo mi v tom postupe okamžite nesedelo. Aby som však nemlátil prázdnu slamu tak som podľa Vašej rady z iného receptu citujem "najlepšie spravíte, keď si to overíte vyskúšaním receptu" toto jedlo urobil. Recept som dodržal do bodky. Tu je výsledok.
Navrstvené suroviny v pekáči s tenkou vrstvou oleja.



Rúra vyhriata na 180°C



Stav po 6. minútach.



Stav po ďalších šiestich minútach. Tu by už malo jedlo vyzerať približne ako na autorkinej úvodnej fotke. To znamená hotové. Vyzeralo takto.



Jedlo po nakrojení a ochutnaní. Syr neroztečený, slanina len mierne pustila tuk, pečienka skoro surová a vyteká z nej červená šťava kuracie prsia iba trošku zatiahnuté, tuhé bez chuti. Ani pečienka ani prsia neboli ochutené slaninou tak ako píše autorka.






Záver: podľa úvodného foto muselo byť toto jedlo pripravované inou technológiou pri iných teplotách a časoch tepelnej úpravy ako uvádza autorka. Nedoporučujem tento recept robiť podľa takého postupu ako uvádza autorka. Škoda nie práve najlacnejších surovín.


svedka
Az teraz som si vsimla,ved to nie je mozne,aby to za 10min pri 180 bolo upecene.Keby to bolo predsmazene,tak ano...chyba sa stane.
pusta
@snitlik , ja som údaje zadala správne, čas aj teplotu podľa mojej rúry, žiadna iná technológia nebola, než ako je napísaná.
písali mi viacerí mailom i v TS, že sa im vydarilo, ak tebe nie, musíš prispôsobiť podľa svojej rúry, každá pečie ináč, to by si naozaj mohol vedieť.
neviem prečo, ale silne mi pripomínaš @radox1 :-)
ak je to náhoda, tak sa ospravedlňujem vopred.
1x pusta
pusta
Millá@svedka , a prečo by nemohlo byť???
1. záleží na tvojej rúre
2. záleží na hrúbke mäsa, ked kuracie prsia rozkrojíš na plocho.
1x pusta
radox1
no ja som sice odporca dlhej tepelnej upravy prs( kopec ludi na inych receptoch trapi prsia prikryte 30minut a viac,a jedia pilinu),ale aby to bolo hotove za 6 minut by mala byt rura nachystana na 210-220° plus gril,ale to je jedno lebo ja by som to robil uplne inac.
pusta
Milá@svedka , všimni si nerovnakú hrúbku rozkrojrených kracích pŕs u @snitlik , jednu má podstatne hrubšiu a pozri sa u mňa, porovnaj a potom hovor niečo.
vidí sa ti u mňa niečo neprepečené?
dakujem.
1x pusta
svedka
Miila @pusta ,mne sa tie tvoje nezdaju nejake tenke.No prepac,ak tebe to vyslo,asi je to tou rurou. Uz vyssie som komentovala,ze ako recept je to super.Ja len nie som zvyknuta na tak kratku pripravu ,hlavne kuracieho.Je to velky risk,ak je nedopecene.Ale zas otras,ked je ako pilina.
pusta
@radox1 , napísala som, že to záleží od toho:
1. ako pečie tvoja vlastná rúra
2. od hrúbky mäska prekrojených kuracích pŕs.

nenapísala som, že ty si @snitlik , len to, že mi ťa pripomína :-)
okrem @snitlik mi ešte nikto nič podobného za 4 rr nenapísal,kto môj recept odskúšal, prispôsobil si čas a teplotu podľa svojej rúry, ked mu to nesedelo a napísal mi to.
napokon ten jeho čas a teplotu mu ani nemusím veriť, nastaviť čas a odfotiť ho, ako aj to čo piekol, si môže prispôsobiť a odfotiť, ked to vyhovuje jemu a napísať, ako to on chce. :-))) nie som dnešná :-)
no a @snitlik ešte nijkdy nebol s ničím odo mňa spokojný a všade hľadá chyby, presne ako ty :-)
1x pusta
pusta
@mil á@svedka , presne tak :-)
viem, ako si to hodnotila predtým.
predsa tio dá rozum, že kuracie mäso prepečiem , ale nespravím z neho piliny :-)
dakujem.
1x pusta
snitlik
@pusta
Mne je úplne jedno či Vy mi veríte alebo nie. Mne ide o to aby som varoval ostatných ktorí si nechcú zničiť kvalitné suroviny týmto zlým postupom. Samozrejme každý je tu svojprávny tak nech sa rozhodne sám. Presne tak isto nikto nemusí veriť, že Vám ľudia písali v TS a mailoch, že sa im to podarilo a napísala ste to len kvôli tomu, že sa Vám to ako obrana tohoto zlého postupu v recepte hodí. Ale aj to mi je úplne jedno. Súhlasím s Vami, že každá rúra pečie inak čo sa týka nastavenia termostatu v elektrickej rúre ale 180°C je stále 180°C. Niekto musí termostat nastaviť napr. na 190°C aby mal v rúre 180°C ale tých 180°C tam bude. A čo sa týka spokojnosti s receptami, že som nebol nikdy s ničím spokojný tak ostatných týmto vyjadrením zavádzate lebo ja som sa vyjadril iba k dvom Vašim receptom. K tomuto a k receptu pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde kde Vám po hodinovej tepelnej úprave pri 180°C zostala na tenko nakrájaná zelenina al dente. Zrejme je @radox1 Vaša nočná mora keď už ho vidíte aj vo mne ale žiadam Vás aby ste ho do toho nezaťahovala. Okrem toho ten recept som dokončil skoro presne tak ako to napísal on aby sa to dalo jesť.
pusta
@snitlik
1. nikdy som nikoho nezavádzala.
2. k tomu pliecku a zelenine, opakujem, že v marináde bolo víno a nie málo, rovnako ocot a nie málo, marináda so zeleninou sa predtým nevarila, ocot bráni rozvareniu zeleniny, čo je všeobecne známe a to by ste tiež mal vedieť. okrem toho do rúry išlo všetko v studenom stave a zohrievalo sa postupne, nič sa nerobilo priamo nad plameňom, pliecko sa priebežne otáčalo, preto je správne prepečené.
3. nie je to môj recept, je to recept od Julie Child, presne som ho dodržala a jeho kvalitu po odskúšaní len potvrdiť :-)))
4. @radox nie je moja nočná mora, on robí ináč a ja tiež ináč.
to je celé, len nikdy nie je spokojný s tým, ako to robia iní :-)
5. nevidím tu žiaden váš recept .-))) a kritiku, podotýkam, že neopodstatnenú, vidím od vás len u mňa :-) u nikoho iného. :-)))
6.vy neveríte mne, prosím.
ja zas neverím vám, nie som dnešná. :-) dôvodom sú predchádzajúce body tu a v mojich komentároch vyššie.
je mi jedno, čo mi odpoviete.
1x pusta
pusta
@snitlik , to dá predsa rozum, že ste musel dokončiť nie podľa @radox , on to píše totiž ináč, asi vám to ušlo, ale dokončil ste ho podľa vlastnej rúry, podľa toho ako pečie, tak sa tu nevyhovárajte a neoháňajte , že podľa @radox :-))
dakujem.
1x pusta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia