KURACIE ORGIE A HLIVOVÁ POLIEVKA SO ŠAMPIŇÓNMI(venované Baši a Tinke)
Foto: pacun110
Kuracina-zatracovaná aj vychvaľovaná!Poznám ľudí,ktorí kurča nepovažujú za plnohodnotné mäso a nikdy by ho nejedli ako hlavný chod.Považujú ho len za taký doplnok stravy ako,napríklad koláčik,či Zobraziť celý popisKuracina-zatracovaná aj vychvaľovaná!Poznám ľudí,ktorí kurča nepovažujú za plnohodnotné mäso a nikdy by ho nejedli ako hlavný chod.Považujú ho len za taký doplnok stravy ako,napríklad koláčik,či dezert.Ale - poznám ľudí,a je nás našťastie dosť,ktorí kuracinu uznávajú,zbožňujú a radia k popredným produktom výživy svojej a svojich blízkych!!!A preto kuracinu varím,pečiem,smažím rád, z láskou a jem tak isto!!!
Postup
-
1
(včera)V nemenovanom obchodnom reťazci som si kúpil jedno chladené kurča,ktoré som následne...
-
2
...rozdelil na 4 polovičky a zbytky na polievku!2 polovičky som nasolil,okorenil a odložil odpočívať do chladu. Ďaľšie 2 polovičky som rozporcoval,osolil (zbytky na polievku som odložil do mrazáku – použijem inokedy)...
-
3
...a naložil do marinády,ktorú som si urobil tak,že som si,na kolieska nakrájal mrkvu,nadrobno cibuľu,petržlenovú vňať, 3 strúčiky cesnaku,zalial dobrým červeným vínom a pridal celé čierne korenie,5 minút povari,nechal vychladnúť,nalial som to na mäso,premiešal,ešte pokvapkal olivovým olejom a odložil do chladu...
-
4
...(dnes)Väčšie zemiaky som očistil a nakrájal na väčšie kúsky,polovičky kuraťa som si vybral z ľadničky,mäso z marinády a osušil ho (marinádu si nechávam,ešte sa mi zíde!) hlivu,bez stopiek som si nakrájal na kúsky, malé zemiaky som očistil a nakrájal na menšie kúsky a jednu dibuľu na drobno...
-
5
...prerastanú slaninu smažím na masle, na podusenú cibuľku som si dal hlivu a do plechu som,na olej,naukladal tie väčšie zemiaky,okorenil,posolil,porascovil a navrch dal polovičky kuraťa,na ktoré som dal plátky slaniny,kúsky masla a všetko to podlial vodou,aby som mal aj šťavičku...
-
6
...do podusenej hlivy som pridal červenú papriku a šampiňóny,premiešal to,opraženú slaninu som vybral z masla a pražím tam mäso vybrané z marinády a osušené,kurča na zemiakoch čaká kým sa rúra zohreje na 200°C,takže zatiaľ som si očistil zopár menších cibúľ...
-
7
...celkový pohľad na môj „kuchynský pong!“Kurča na zemiakoch je už,na hodinu zakryté,aby sa poriadne upieklo,v rúre...
-
8
...vpolievke je už liter vriacej vody,druhá várka mäsa sa praží,malú cibuľku som poprekrajoval na štvrťky,osolil,pripravil som si aj menšie šampiňóny a šalotku som si nakrájal na úplne drobno...
-
9
...polievka si vrie - bubloce,kúsky mäsa z marinády sú už opražené,tak som ich povyberal a pražím tam tú rozštvrtenú cibuľku so šampiňónami, očistil som si také menšie zemiaky, ktoré budem celé variť vo vode...
-
10
..šampiňóny a cibuľka sú opražené do chrumkava,tak som ich vybral a teraz tam pražím šalotku.Osolené a rascou posypané zemiaky vari aj začnem variť...
-
11
...do polievky som pridal téglik kyslej smotany,v ktorej som rozmiešal kuštik vody a polievkovú lyžicu polohrubej múky - osolil som. Do upraženej šalotky som pridal zeleninu z marinády,podusil a keď to zmäklo tak som to zahustil hladkou múkou a dusím ďalej. Zemiaky sa varia...
-
12
...polievka je už hotová,do podusenej zeleniny,ktorú som ešte podlial vodou,aby nebola veľmi hustá, som dal podusiť to opečené mäso a zemiaky sú už uvarené,scedené a trošku omastené olejom...
-
13
..takto vyzerá kurča na zemiakoch,po hodine pečenia v rúre,prikryté víkom a potom násedne poriadne zapečené do chrumkava...
-
14
...a takto vyzerá na stole hlivová polievka so šampiňónami a kurča na červenom víne s varenými zemiakmi na ktoré som dal tú opečenú slaninku a cibuľku s hubami...pekné nie?
Inak . krásny, nápaditý a chutný recept ako vždy ...