Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou fotorecept

amelie - fotkaamelie, 7. januára 2011
Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept)
Foto: amelie

Toto skvelé kuriatko ma naučila variť Hafsa, pôvodom Maročanka. Trošku sa narobíte pri krájaní toľkých cibúľ, ale stojí to za to.

Suroviny

1500 g, vykostené z farmy
8-10 ks
4-5 pl
1 hrsť, sultánky
2 pl
1 ks
 štipka
2 ks
150 g, grécky alebo iný krémový

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kurča stiahneme z kože, vykostíme a nakrájame na väčšie kusy, ktoré naložíme na 1-2 hodiny do marinády z jogurtu, 1 pl oleja, soli, korenia a posekanej petržlenovej vňate. (Nevyhadzujte zvyšky kurčaťa, hoďte ich do studenej vody, osoľte, okoreňte a pomaličky varte 2-3 hodinky. Pokojne dolievajte vodu, ak treba, ale plameň nezvyšujte. Nepridávajte nijakú zeleninu. Nakoniec všetko sceďte, kostičky dajte psovi a vývar si odložte. Určite ho použijete.)

    Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibule pokrájame a vložíme ich so škoricou do väčšieho kastróla. Osolíme, okoreníme, podlejeme troškou (naozaj len troškou, 2-3 pl) vody a odkryté dusíme na slabom ohni, kým nezozlatnú. Občas premiešame, aby sa cibuľa nepripálila.

    Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso opečieme na panvici na zvyšnom oleji.

    Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca, ktorý môžeme dať do rúry, vložíme opečené kúsky kuraťa, cibuľu aj s paličkou škorice, pridáme med, hrozienka, šafrán a bobkový list. Ak treba, dochutíme. Podlejeme niekoľkými lyžicami vody, premiešame, cocotte zakryjeme pokrievkou a dáme na 15-20 minút do rúry predhriatej na 180 stupňov.

    Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je kuriatko akurát, vyberieme ho z rúry, vytiahneme nejedlé súčasti, v tomto prípade bobkové listy a paličku škorice, kuriatko v cibuli premiestnime na taniere a pridáme prekrojený pomaranč alebo paradajky podľa chuti. Podávame s čerstvou bagetou. Hafsa to pomenovala Tajine de poulet aux oignons confits. Najlepšia na tom je tá cibuľa. Teda podľa mňa... Začala som ju používať aj do iných jedál.

    Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
kuracinu s medom a hrozienkami mám rada a taký cibuľový základ som už tiež robila ale bez škorice, takže takáto kombinácia by mi mohla chutiť.... vyzerá to veľmi zaujímavo..... aj ten vývar z koží a kostí varievam a aj psovi sa ujde :-) určite vyskúšam
rada by som sa opytala, ked robite tu cibulu..smazite ju na oleji? ci len ta voda?
precitala som si to pozornejsie a uz som to pochopila :)