Foto: kumari
Tandoor je názov okrúhlej piecky, kde teplota dosahovala až cez 400 stupňov a pôvodne sa v nej po jej bokoch piekol indický chlieb naan. Zobraziť celý popisTandoor je názov okrúhlej piecky, kde teplota dosahovala až cez 400 stupňov a pôvodne sa v nej po jej bokoch piekol indický chlieb naan. Pandžábsky kuchár Kundan Lal Gujral zo severozápadu Indie nelenil a zistil, že aj kuriatko pripravené v tejto piecke je veľmi chutná záležitosť, dokonca natoľko, že tandoori kuriatko vraj nesmie chýbať ani na stoloch pri oficiálnych diplomatických návštevách Indie, takže si na ňom pochutnávali napríklad kedysi vraj už aj Nixon alebo Kennedy. :)
príprava
Suroviny
cca 600 g zbavené kože |
|
podľa chuti |
|
2 čajové lyžičky, nasekané (alebo aj pasta, príp. mleté) |
|
2 čajové lyžičky |
|
4 strúčiky pretlačený |
|
2 polievkové lyžice |
|
Marináda na kura - finále: | |
1 čajová lyžička |
|
2 čajové lyžičky |
|
2 čajové lyžičky |
|
2 polievkové lyžice |
|
3 polievkové lyžice |
|
2 čajové lyžičky, nasekané (príp. pasta alebo mleté) |
|
podľa chuti |
|
200 ml |
|
Postup
-
1
Kura zbavené kože pozdĺžne narežeme, aby korenie preniklo pri marinovaní do mäsa. Zmiešame soľ, čili papričky, zázvor, cesnak a citrónovú šťavu. Kuracie mäsko potrieme touto zmesou a necháme cca 30 min odstáť. Medzitým si pripravíme finálnu marinádu. :) A to tak, že v miske zmiešame všetky potrebné suroviny, uvedené v zozname.
-
2
Hotovú marinádu vylejeme na kura a poriadne ho v nej obalíme. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 5-6 hodín v chladničke. Kľudne aj na noc. Odkvapkané mäsko potom poukladáme na grilovaciu mriežku (nezabudne na plech po ňu - aby sa zachytil výpek z kuriatka), príp na plech. Kura pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 20 minút a potom podľa potreby - aby bol aj povrch prepečený.
-
3
Takto pripravené tadoori kura môžeme servírovať najlepšie s ryžou a rôznymi zeleninovými šalátmi, príp. ako súčasť slávnostnej misy s inými druhmi grilovaného mäska.
Diskusia k receptu