Kura Tandoori z pandžábsko-slovenskej kuchyne

kumari - fotkakumari, 12. januára 2012
Kura Tandoori z pandžábsko-slovenskej kuchyne
Foto: kumari

Tandoor je názov okrúhlej piecky, kde teplota dosahovala až cez 400 stupňov a pôvodne sa v nej po jej bokoch piekol indický chlieb naan. Zobraziť celý popisTandoor je názov okrúhlej piecky, kde teplota dosahovala až cez 400 stupňov a pôvodne sa v nej po jej bokoch piekol indický chlieb naan. Pandžábsky kuchár Kundan Lal Gujral zo severozápadu Indie nelenil a zistil, že aj kuriatko pripravené v tejto piecke je veľmi chutná záležitosť, dokonca natoľko, že tandoori kuriatko vraj nesmie chýbať ani na stoloch pri oficiálnych diplomatických návštevách Indie, takže si na ňom pochutnávali napríklad kedysi vraj už aj Nixon alebo Kennedy. :)

30 minút
príprava

Suroviny

cca 600 g zbavené kože
 podľa chuti
2 čajové lyžičky, nasekané (alebo aj pasta, príp. mleté)
2 čajové lyžičky
4 strúčiky pretlačený
2 polievkové lyžice
Marináda na kura - finále:
1 čajová lyžička
2 čajové lyžičky
2 čajové lyžičky
2 polievkové lyžice
3 polievkové lyžice
2 čajové lyžičky, nasekané (príp. pasta alebo mleté)
podľa chuti
200 ml




Postup

  1. 1

    Kura zbavené kože pozdĺžne narežeme, aby korenie preniklo pri marinovaní do mäsa. Zmiešame soľ, čili papričky, zázvor, cesnak a citrónovú šťavu. Kuracie mäsko potrieme touto zmesou a necháme cca 30 min odstáť. Medzitým si pripravíme finálnu marinádu. :) A to tak, že v miske zmiešame všetky potrebné suroviny, uvedené v zozname.

    Kura Tandoori z pandžábsko-slovenskej kuchyne - obrázok 1
  2. 2

    Hotovú marinádu vylejeme na kura a poriadne ho v nej obalíme. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 5-6 hodín v chladničke. Kľudne aj na noc. Odkvapkané mäsko potom poukladáme na grilovaciu mriežku (nezabudne na plech po ňu - aby sa zachytil výpek z kuriatka), príp na plech. Kura pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 20 minút a potom podľa potreby - aby bol aj povrch prepečený.

    Kura Tandoori z pandžábsko-slovenskej kuchyne - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené tadoori kura môžeme servírovať najlepšie s ryžou a rôznymi zeleninovými šalátmi, príp. ako súčasť slávnostnej misy s inými druhmi grilovaného mäska.

Diskusia k receptu

kumari
bohot bohot shukriya mehri saheli :-) :-) /teda, dufam, ze som nepovedala nejaku inu vec, nez som myslela :D, lebo aj to je mozne :D/
jatanika
veľmi podobne som už kurča robila ... ale bez toho prvého ochutenia ... bola to dobrota ... musím to zopakovať! ... tentokrát podľa teba :-))
kumari
@klotilda Garam masala je zmes korenia, ktorá sa dá zohnať pod týmto názvom v ázijských obchodoch, alebo možno už aj v bio obchodíkoch. Dá sa pripraviť aj doma. Tu je verzia, ktorú mám ja: 110g rasce, 70g celého čierneho korenia, 110g kardamonu (mix-čierny aj zelený), 25g feniklu, 35g koriandrových semienok, 20g klinčekov, 20 tyčiniek škorice (2,5cm dlhé), 20g muškátového oriešku, 15g bobkového listu (sušeného) a 15g mletého zázvoru. Toto stačí rozomlieť a garam masala je hotová. A tu je link na ďalší spôsob prípravy od michsamant :-)  varecha.pravda.sk/recepty/korenie-garam-masala/5034-recep...
kumari
a všetkým ďakujem, že sa recept páči :)
torticka
garam masala zoženieš aj v obyčajnom obchode. Recept ukladám do KK.
ursula4
@torticka ,to by som netvrdila,pretože ja som prešla všetky veľké obchodné domy v ZA a nič.Manžel obehal ešte Jednoty a tam sa na neho dívali,že čo to chce,že o tom ešte nepočuli.To isté sa mi stalo aj s čubricou.Asi si mala šťastie-buď rada
tiginko
základom čubrice je saturejka, potom mleté čierne a biele korenie, glutaman sodný a soľ. To je zelená čubrica, do ťervenej sa pridáva sladká a ostrá mletá červená paprika. Skús si teda zohnať aspoň tú saturejku