Kura Tandoori z pandžábsko-slovenskej kuchyne

Autor receptu: kumari

Tandoor je názov okrúhlej piecky, kde teplota dosahovala až cez 400 stupňov a pôvodne sa v nej po jej bokoch piekol indický chlieb naan. Pandžábsky kuchár Kundan Lal Gujral zo severozápadu Indie nelenil a zistil, že aj kuriatko pripravené v tejto piecke je veľmi chutná záležitosť, dokonca natoľko, že tandoori kuriatko vraj nesmie chýbať ani na stoloch pri oficiálnych diplomatických návštevách Indie, takže si na ňom pochutnávali napríklad kedysi vraj už aj Nixon alebo Kennedy. :)

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kura zbavené kože pozdĺžne narežeme, aby korenie preniklo pri marinovaní do mäsa. Zmiešame soľ, čili papričky, zázvor, cesnak a citrónovú šťavu. Kuracie mäsko potrieme touto zmesou a necháme cca 30 min odstáť. Medzitým si pripravíme finálnu marinádu. :) A to tak, že v miske zmiešame všetky potrebné suroviny, uvedené v zozname.
  2. Hotovú marinádu vylejeme na kura a poriadne ho v nej obalíme. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 5-6 hodín v chladničke. Kľudne aj na noc. Odkvapkané mäsko potom poukladáme na grilovaciu mriežku (nezabudne na plech po ňu - aby sa zachytil výpek z kuriatka), príp na plech. Kura pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 20 minút a potom podľa potreby - aby bol aj povrch prepečený.
  3. Takto pripravené tadoori kura môžeme servírovať najlepšie s ryžou a rôznymi zeleninovými šalátmi, príp. ako súčasť slávnostnej misy s inými druhmi grilovaného mäska.