Kura pečené so syrom a smotanou fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 11. mája 2011
Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept)
Foto: sovka62

Na toto dnes mali chuť naše vnučky, zvonku chrumkavé, vnútri šťavnaté, možno narobíme chute aj vám.

4
porcie
25 minút
príprava
50 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 ks
200 g
2 ks
200 g
2 šálky
3 šálky
200 ml




Postup

  1. 1

    Kura som rozdelila na porcie (dnes som pridala navyše dve stehná, lebo vnučky biele mäso nemajú radi). Na prsiach som nechala hornú časť krídla a prsia som rozdelila na dve časti. Stehná i prsia som v kĺbiku narezala, aby sa dobre prepiekli. Kožu som odstránila, u nás ju nikto nemá rád, vy si spravte ako máte radi. Mäsko som osolila.

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si múku, osolené a rozšľahané vajcia a strúhaný syr na obaľovanie. Do nastrúhaného syra som prihodila hrsť hladkej múky a premiešala, aby sa mi na mäso nelepil v hrčiach.

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Porcie som obaľovala v múke, vajciach a syre a ukladala na vymastený plech. Je to hotové za chvíľočku. Každý kúsok som poliala smotanou na varenie (kto si trúfa, môže šľahačkovou, je to oveľa lepšie, dlho som to tak robievala, ale možno to je dôvod, že dnes obaja berieme lieky na cholesterol).

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A teraz už len šup do rúry, vyhriatej na 180 stupňov, ak máte teplovzdušnú, alebo 200 v elektrickej. Plynová neviem, na mojej starej hajtre som zvykla otočiť gombík do troch štvrtín, ale veď vy si rúry poznáte. Ryžu som prepláchla na site, nechala odkvapkať a kým sa tak stalo, v liatinovom kastróle som zohriala olej.

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na horúci olej som vysypala ryžu.

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opražila som ju, ochutila soľou a vegetou a aby som ušetrila energiu, pokrievku som obrátila uchom dole a šupla som kastról na 25 minút do rúry pod plech s kuraťom.

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 25 minútach som ryžu vybrala a kura nechala piecť ďalších 25 minút. Tu je hotové kura.

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu sú nad kuraťom moje hladné vnučky. Prišli skôr ako som dovarila, v škole im odpadla posledná hodina, tak si museli počkať. Ale o to viac im chutilo. Normálne jedia slabo (najradšej by asi nejedli vôbec), ale teraz každá zvládla celé stehno. Na titulnom obrázku ale nie je stehno, je to horná časť pŕs s kúskom krídelka (to bola moja porcia). Tak dúfam, že som vám naozaj narobila chute.

    Kura pečené so syrom a smotanou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

danielas
Fíha,to je nádhera! Hneď by som si dala. Ukladám,super receptík,díky
frezia68
Veru,že si narobila chute...už je v KK a odkukám presne aj s tou ryžou.Kočkám sa nedivím,že chutilo,mali by chodiť častejšie,ak sú slabé jedáčky,ale nevidieť to na nich :-)))))
letisia
@sovka aj ja robievam takéto kura a moja mladšia dcéra by bola schopná ho jesť od rána do večera. Podľa môjho receptu sa syr strúha na väčšie kúsky. Voľakedy som aj ja obaľovala každý kúsok syrom, ale som si to zjednodušila, posypem plech troškou syra, potom ukladám kuracie kúsky vedľa seba husto hneď po namočení vo vajciach a keď je plech plný zasypem to nahusto syrom a zalejem smotanou. Pečiem zakryté alobalom a keď je mäsko polomäkké odokryjem a nechám zapiecť do zlata. Je to naozaj úžasný recept.
sovka62
@frezia , veď ony chodia v pracovné dni rovno zo školy k nám a ja im popri práci varím obedy. Ale varím len to, čo sú ochotné zjesť a veru ich jedálniček je dosť obmedzený a ešte z neho ubúdajú jedlá, ktorých sa už prejedli (ako inak, keď sa pár jedál opakuje dokola). Občas sa mi podarí vymyslieť niečo nové, napr. minulý týždeň to bol gyros z kuracích pŕs, ten im naozaj chutil, takže máme nové jedlo. To mám potom vždy Vianoce, od radosti, že sa schuti najedli.
sovka62
@letisia , vyskúšala som aj tak, ako píšeš, ale nie je to ono. Na tom kurati je najlepší ten kolom dookola upečený syr so smotanou, naši sa sťažujú, aj keď naplním plech príliš na husto, že ja tam málo tej dobroty. Oni by najradšej objedli len ten syr, najlepší je pod kuraťom, a kura môže zožrať pes.
marianne69
...ulozim pre dceru,predne podla jej gusta,v syre a smotane by sa aj kupala:-)
bozulka
Skutočne voňavé až do PN a tej kožičky mi je ľúto,u nás ju mám najradšej ja so starším synom,mladší vôbec nemusí no a manžel keď bola zjedol,ale tiež nemusel.Fakt si narobila tým plechom chuť a obdiv.
evusik
toto by som zjedla aj bez prílohy, len tak samotné krídelko.... mňam..... a čo sa mi najviac páči, že odpadá otravné a zdĺhavé vysmážanie... pekne všetko naraz na plech a ani kuchyňa nesmrdí od prepáleného oleja :-)
sovka62
Teším sa, že sa vám receptík páči. A predstavte si, neviem, kde som k nemu prišla. Bola som skalopevne presvedčená, že mi toto jedlo popísala kolegyňa (hádam pred 30 rokmi, tak dlho to robievam) a ona hovorila o takto pripravených bravčových rezňoch. Naše deti mali radšej kura, tak so ho robila z kuraciny. Raz k nám kolegyňa prišla, keď som vyťahovala plech z rúry. Ponúkla som ju, veľmi si pochvaľovala, že nič také dobré ešte nejedla. Tak som jej pripomenula, že to je obmenený jej recept. A ona trvala na tom, že ona taký recept nepozná. Záhada, nie?
sovka62
@evusik a raz dva hotové. Ja som v týždni vždy pri varení pod tlakom času. Hodím čosi na sporák alebo do rúry, nastavím minútky, vyložím na podestu a utekám na prízemie pracovať. Minútky brnknú, vybehnem hore, skontrolujem, opäť minútky, opäť dole schodmi.....
Uznaj, toľko pohybu po schodoch určite prospieva môjmu zdraviu!
amia
perfektné, výborný recept. presne takéto máme radi.
cica2
tak takúto dobrotu, tiež niekedy vyskúšam, vďaka za recept ;-) Krásne nafotené! :-)
evusik
@sovka niečo mi to pripomína :-) môj muž niekedy keď je doma mi zavolá mobilom, že či by som neprišla z roboty domov, že je mu smutno a dal by si kávičku.... no a ja prejdem z izby-kancelárie do kuchyne a tú kávu mu uvarím :-)
sovka62
Veru, @evusik , má to svoje výhody mať prácu a domácnosť pod jednou strechou. Síce niekedy, keď mám horšiu náladu, frflem, že som vlastne stále v práci, ale pri slnečnej nálade si pochvaľujem, že veď ja som vlastne stále doma.
letisia
@sovka ja mám tiež okolo kúskov kuraťa a aj na spodu veľa tej syrovo smotanovej dobroty, lebo ja na veľký plech dávam 400g syra a 2 smotany na šľahanie (nie úplne celé, aby to nevytekalo z plechu). Vždy sa smejem ako moji doma potajme chodia vyškrabovať z plechu tú dobrotu. Skúšala som tak urobiť aj kuracie pečienky a bolo to tiež výborné.
kata50
Už je to uložené. To sa nedá nevyskúšať...:-))
svetlana9
@sovka62 - už je tiež v KK a som zistila, že všeeeecky suroviny mám doma, tááákže budeeeee - hurááá
enerrgizer
vyzerá to výborne...a určite aj chutí, takže ukladám, lebo takto som ešte nepripravoval... a hneď ako dejeme francuzáky, bude tvoje kurčiatko...
jerica
Konečne okúpaná po celodennej šichte na panskom,papriky poliate,paradajky dnes posadené,bála som sa aby nepomrzli aj zeler som stihla posadiť listy s lepom proti vrtivke povešané a už pripravená do hajan,ale až sa tam presuniem musela som si v rýchlosti prelúskať čo nové na vareche pridali naše kuchárečky@varechy a čo ako pozerám a listujem vidím super recept od @sovka62 , najviac sa mi páči foto zo slečnami,tuším Evička a Tamarka to mlsné jazýčky,čo neurobí babina pre svoje dievčatká :-)) recept neukladám spravím :-))potom určite nezabudnem,mňam:-))
sovka62
@jerica , máš dobrú pamäť, Evička a Tamarka, moje lásky.
Všetkým, ktorí budú recept skúšať prajem veľa zdaru. Dobrú chuť ani priať nemusím, tá určite bude, keď sa kuchyňa rozvonia.
rolfynka
krasny recept robim podobny ja davam na spodok zemiaky na kolecka pokrajane a na to to kura a peciem spolu tie zemiaky nemaju chubu a polejem to csle tou smotanou na varenie
duschko
Recept sa mi paci. Aj foto je vyborne. Ukladam do MKK.
aroooo
no vyzerá to veľmi dobre a ako tu píšu keď aj zemiaky spolu s tým piecť
/ryžu veľmi nemusím/ je to ako v jednom "hrnci" samozrejme ukladám
noelia
Krasny recept a pre moje deti, ktore jedia malo druhov jedal a aj z toho este, ako pises....ubuda, to bude asi prijemna zmena....a prosim rovnako Frezia, ci by si nepridala aj ten kuraci gyros.....a okrem toho Vam vsetkym, mile damy ,zavidim,......ako bravurne zvladate fotenie postupov vasich receptov. DOKONALE.....dakujem a zelam vsetkym prijemny den.
mataliptak
hmm to vyzerá skvelo , moje deti kurča milujú a toto bude určite vynikajúce ,ukladám a v sobotu skúšam ,dakujem ...
sovka62
Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za komentáre. Rozmýšľam, ako pridať recept na gyros, lebo ak ho dám medzi riadne recepty, vyjdem na posmech. Keby sme tak mali nejakú recesistickú rubriku, tam by sa hodil. Totiž:
Zmiešala som 1 kg osušených a pokrájaných kuracích pŕs s jedným balíčkom koreniacej zmesi Gyros (v mojom prípade výrobca Maspoma), nechala postáť a do červena opražila na oleji. Nepotrebovala som žiadnu zručnosť ani invenciu, nuž ako mám recept vydávať za svoj? Výsledok zaručil výrobca korenín.
cistinka
Toď problém na tejto stránke...aj keď tvoj gyros vám doma chutí, tu by ťa určite pár mudrlantov ihneď spláchlo...Jedine zmeniť názov napr: Pochúťka zo sovieho hniezda :-)) Ale aby som neodbočila...tvoje kura som dnes robila a je fantastické (s petržlenovými novými zemiakmi a uhorkovým šalátom)
letisia
@sovka a čo keby si ho nazvala iba Gyro, alebo jednoducho Sovkin gyros a hotovo. Chcela by som si taký recept uložiť do KK, i keď si ho teraz napísala.
sovka62
@cistinka , od teba mi to zvlášť dobre padlo, považujem ťa za excelentnú kuchárku. Teším sa, že po dlhom čase opäť vidím tvoj nick.
cistinka
Jáj sovka moja, ja by som sem veľmi rada chodila, ako kedysi...lenže nedá sa...Ale sem-tam na varechu nakúknem a aspoň čítam, čo píšete...Stále mám varechu nastavenú ako domovskú stránku a dúfam, že raz budem zasa aktívna a atraktívna (možno na dôchodku) ale teraz akosi nestíham ani žiť!
sovka62
Tánička moja zlatá, tak ti želám veľa síl a elánu, aby si to všetko zvládla.
evanaaa
Sovka, dala si mi skvelú inšpiráciu , lebo som sa pýtala muža, čo variť v nedeľu a on povedal jednoducho : var si, čo chceš. Tak toto bude chcieť aj on. Tiež urobím bez kože, my nejeme ani tú chrumkavú opečenú ( pri pečenom kurati), a tu by zavadzala, musela by som ju odstrániť aj s tým dobrým, čo sa na ňu nalepilo.
A koľkože rokov majú tvoje vnučky? Rátam, že sú vo veku, keď im nič nechutí, pamätám sa, aj ja som bola taká a vždy som hovorila, že keby sme len jesť nemuseli, ale to ich prejde ak vyrastú-aj z toho, veď chute a návyky sa menia.
babi
Kuriatko môžem na rôzne spôsoby, a tento sa mi veľmi páči, už je v KK a tak už aj viem čo budem variť v nedeľu.
babi
Evička, máš krásne tie tvoje "princezné"
dorisa
Toľko krásnych komentárov! ani som sa nemohla prerolovať naspodok. Takže, aj ja chvalim, vnučky su užasne, ako by ich jedna "mater" mala. Recept si aj ja ukladám. Dík.
mataliptak
tak stehná sú pripravené a dnes to odskúšame , moje deti milujú kuracie stehná , tak verím , že dnes im bude velmi chutiť , dakujem za skvelý recept :-)
sovka62
@dorisa , zasmiala som sa, nielen ich jedna mater mala, ale ešte aj naraz, sú dvojčatá. Práve dnes mi hovorili, že sa ich jeden spolužiak pýtal, či ich rodičia rozoznajú, lebo on s tým má problém už tretí rok, čo chodia spolu na gymnázium.
evanaaa
Sovka, v nedeľu robím tento tvoj recept, len prosím ťa, netreba to podliať vôbec vodou, stačí tá smotana? ( Mimochodom, nemáš ju v surovinách, počítam že treba dve štvrť l.).
honestka
Sovka, Aj mna si dostala touto dobrotou a teraz len naprazdno preglgam a dufam, ze celkom by sme to mali zvladnut aj my medzi postelou a rurou.
Komplet fajnove papanicko a ja som tiez kridelkova - nikto v rodine si ich nestihne ukradnut, taka som rychla...
Ja by som tiez pristala chodit k takej babke ako si ty a to nielen kvoli tomu papaniu. Si skvele zorganizovana a aspon nemusis platit drahe eura za gym aby si mala pohyb. pozdravujem ta!
sovka62
@evanaaa , ďakujem, smotanu som do surovín doplnila. Netreba to podlievať ničím iným, tá smotana stačí. Na plechu sa z nej a syra pod mäsom upečie taká dobrota, červená, chrumkavá, že to je z celého jedla najlepšie. Veď to aj statočne z plechu vyškrabujeme.
sovka62
@honestka , ďakujem za uznanie. Zamyslela som sa nad tým, čo si napísala a uvažujem, že by som sa mala po tých schodoch naučiť chodiť aj na rukách, potom by bol ten blahodarný účinok kompletný, :DDDDDDDDDDDDDD
zdezda
:-))))sovka, ty vieš vždy potešiť, recept je super, s kuriatkom som to ešte neskúšala, takto robievam filety z rôznych druhov rýb, je to rýchle a veľmi chutné, vyskúšam aj kura, ďakujem
tetuska
dochrumkava upečené mäsko to je niečo pre moje deti, vyzerá super...
havino
krásne, chutné, joj, už nech je zajtra obed, lebo to idem upiecť, dakujem za receptík
tatranka
Ohromný obedík.Len dnes som ho objavila.Prechádzam svojich obľúbených varecháčov,či mi niečo neušlo a veru ušlo,medzi inými aj tvoj recept.No už ho mám vo svojej KK.
silvana7
Vyzerá to naozaj super a určite to aj dobre chutí ukladám si recept urcite vyskúšam
pacik
@sovka neviem ako, ale tento recept mi unikol. Ukladám a čím skôr vyskúšam. A "závidím" potichúčky tvoju dochádzku do práce. Ja to mám 50 km.
pacik
@sovka neviem ako, ale tento recept mi unikol. Ukladám a čím skôr vyskúšam. A potichúčky "závidím" dochádzku do práce. Ja to mám 50km :-(
frezia68
@sovka : dnes som návšteve robila tento skvelý recept a pretože mi doniesli "spišské grule",príloha boli zemiaky a uhorkový šalát.Chválili a tú chválu prenášam na autorku :-)))ďakujem.
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, @frezia , aj ja som ho dnes robila, z vykostených kuracích stehien. Mali sme k nim ryžu a uhorkový šalát, lebo manžel má ryžu zo všetkých príloh najradšej, ja by som si ale radšej dala z tých tvojich grulí, tie mám zas radšej ja. Som rada, že chutilo.
tothka
Hľadala som čo zajtra s kuraťom, budem mať vnúčatá na starosti, takže niečo rýchle a nenáročné a tento recept som našla v mojej KK zatiaľ nevyskúšaný, takže mám po probléme, určite im bude chutiť, a samozrejme aj nám s dedkom.
tothka
Hľadala som čo zajtra s kuraťom, budem mať vnúčatá na starosti, takže niečo rýchle a nenáročné a tento recept som našla v mojej KK zatiaľ nevyskúšaný, takže mám po probléme, určite im bude chutiť, a samozrejme aj nám s dedkom.
jerica
@tothka nebudeš ľutovať , určite dedo aj deti budú pýtať dupľu,"rýchla mňamka" dala by som názov ako píše naša milá @cistinka , pozdravujem @sovku , je hladkaná slniečkom čo doteraz sa nedalo povedať keď slnko bolo niekde na dovolenke za horami dolinami, tak nemusí rozmýšlať čo vnúčatám , skôr rozmýšľa čo si vyberie z jedálnička na dva dni:-))
jozka2
no ale to su slecny ja ti poviem urcite si na ne pysna no a aj stehna vyzeraju fajnove
sovka62
@jozka2 , áno, som na ne pyšná a veľmi ich milujem. Sú to najmladšie vnučky (tie staršie vnúčatá majú už všetky nad dvadsať rokov) a keďže k nám chodia na obedy, sme spolu každý pracovný deň (a niekdy aj cez víkend). A stehná sú naozaj chutné, veď vyskúšaj.
denyany
Milá@Sovka , dnes som robila toto jedlo a musím !en vrelo ďakovať za recept. Dnes sme mali zas milú návštevu(dcéra mala sviatok, tak sa zišli gratulanti, ktorí kedy mohli) a viem, že nemusia veľmi bravčové, tak som rovno otvorila tvoje recepty a tento to vyhral. A veru aj my sme vyhrali, toto jedlo bolo fantastické! Mäso bolo šťavnaté, syr so smotanou ho krásne dochutili a vôňa, tá bola neodolateľná... Takže za tri dni som nadšená už druhým Tvojím receptom(v nedeľu záhadné mäso). Aj kapusta s jablkami je už u nás stálicou! Tak ešte raz ďakujem, že sa deliš o skvelé recepty. Prajem krásne Vianoce Tebe aj Tvojím blízkym!
sovka62
Teším sa @denyany , som rada keď sa recept použije a zachutí. A ďakovať netreba, veď si tu recepty vymieňame jedna s druhou k všeobecnému prospechu.
Aj Teba a Tvojim blízkym krásne Vianoce, nech sú radostné a prežité v dobrej pohode.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia