Kubánska polievka z čiernej fazule fotorecept

tornadolue - fotkatornadolue, 19. februára 2011

Učarovali mi čierne fazuľky. Uvarila som z nich polievku podľa receptu z fatfreevegan.com (s menšími úpravami). Odteraz bude táto polievka aj čierna fazuľa v Zobraziť celý popisUčarovali mi čierne fazuľky. Uvarila som z nich polievku podľa receptu z fatfreevegan.com (s menšími úpravami). Odteraz bude táto polievka aj čierna fazuľa v inej podobe na našom stole často.

6
porcií
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  hrnček
7 hrnčekov
1 ks
2 strúčiky
1 ks, veľká
1 KL
1 KL
100 g
1 PL
1 PL
2 KL
1 hrnček
1 hrnček, mrazená




Postup

  1. 1

    Fazuľu na noc namočíme. Vodu z nej zlejeme a pri varení ju nepoužijeme. Cibuľu si nakrájame na kocky, papriku tiež na kocky a strúčiky cesnaku pretlačíme.

    Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mažiariku si rozdrvíme lyžičku rímskej rasce. Rímska rasca podľa mňa neodmysliteľne patrí k čiernej fazuli a ak aj niečo v tomto recepte zmeníte, rímsku rascu nevynechajte. Pripravíme si aj lyžičku provensálskych byliniek. (Malo by tam byť oregano, ale akurát sa mi minulo).

    Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji chvíľu opražíme koreniny. Potom speníme cesnak a cibuľu. Pôvodný recept je fatree, čiže bez tuku, ale keďže ja diétu nedržím, rozhodla som sa použiť olej, pretože mi to tak chutí.

    Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme fazuľu a pokrájanú papriku. Premiešame a zalejeme horúcou vodou. Prikryté varíme na miernom ohni asi hodinu. Fazuľa je dosť malá a ak bola namočená dosť dlho, možno zmäkkne aj skôr.

    Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si uvaríme hrnček hnedej ryže.

  6. 6

    Keď sa polievka varila už hodinu, pridáme pretlak, ocot a tamari. Varíme ešte 20 minút.

    Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec pridáme tabasco, hrnček mrazenej kukurice a uvarenú ryžu. Ak máte radi štipľavejšiu chuť, pridajte aj nejakú chilli papričku. Ochutnajte a prípadne dosoľte. Polievku varíme ešte 10 minút.

    Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pozn. pod čiarou najmä pre vegánov a vegetariánov: Fazuľa je dôležitým zdrojom bielkovín, ale keďže neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, treba ju konzumovať s obilninami, ktoré dodajú ten zvyšok. Preto je v tejto polievke kukurica aj ryža a takto ju už celé storočia konzumujú v strednej Amerike. A okrem toho v čiernej fazuli nájdete B vitamíny, železo, zinok, fosfor, vápnik a vlákninu. A hlavne...veľmi dobre chutí :)

Diskusia k receptu

jarunka
Tiez robievam polevku z ciernej fazulky. Inspirovala som sa na dovolenke na cube. Mali tam aj rozne privarky a podavali ich s ryzou.
tornadolue
@marienka44 Ja rímsku rascu kupujem v obchode so zdravou výživou, ale dá sa kúpiť aj v tých exotických kútikoch v hypermarketoch. V tom istom obchode som kúpila aj čiernu fazuľu. A po inšpiráciu si chodím najmä na zahraničné vegánske stránky a blogy, na ktoré každý deň pribúdajú fantastické veci. Ale je pravda, že aj výber surovín majú oveľa väčší, tak sa im to potom varí :)
lucylee
krásny a zaujímavý recept...obchody so zdravou výživou navštevujem často, ale čiernu fazuľu som tam ešte nevidela...majú tam mungo aj azuki, musím sa na ňu opýtať, všetko ostatné mám :)
lucylee
Včera bola na obed a je výborná. Dala som žltú papriku a nedala som kukuricu, lebo mi nechutí a nemala som ryžu natural, dala som pravú thajskú ryžu. Ešte som dala trocha trstinového cukru, aby mala sladkosť. Budem robiť často.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia