Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept)
Autor receptu: tornadolue
Učarovali mi čierne fazuľky. Uvarila som z nich polievku podľa receptu z fatfreevegan.com (s menšími úpravami). Odteraz bude táto polievka aj čierna fazuľa v inej podobe na našom stole často.
6 porcií |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazuľu na noc namočíme. Vodu z nej zlejeme a pri varení ju nepoužijeme. Cibuľu si nakrájame na kocky, papriku tiež na kocky a strúčiky cesnaku pretlačíme.
- V mažiariku si rozdrvíme lyžičku rímskej rasce. Rímska rasca podľa mňa neodmysliteľne patrí k čiernej fazuli a ak aj niečo v tomto recepte zmeníte, rímsku rascu nevynechajte. Pripravíme si aj lyžičku provensálskych byliniek. (Malo by tam byť oregano, ale akurát sa mi minulo).
- Na oleji chvíľu opražíme koreniny. Potom speníme cesnak a cibuľu. Pôvodný recept je fatree, čiže bez tuku, ale keďže ja diétu nedržím, rozhodla som sa použiť olej, pretože mi to tak chutí.
- Pridáme fazuľu a pokrájanú papriku. Premiešame a zalejeme horúcou vodou. Prikryté varíme na miernom ohni asi hodinu. Fazuľa je dosť malá a ak bola namočená dosť dlho, možno zmäkkne aj skôr.
- Medzitým si uvaríme hrnček hnedej ryže.
- Keď sa polievka varila už hodinu, pridáme pretlak, ocot a tamari. Varíme ešte 20 minút.
- Nakoniec pridáme tabasco, hrnček mrazenej kukurice a uvarenú ryžu. Ak máte radi štipľavejšiu chuť, pridajte aj nejakú chilli papričku. Ochutnajte a prípadne dosoľte. Polievku varíme ešte 10 minút.
- Pozn. pod čiarou najmä pre vegánov a vegetariánov: Fazuľa je dôležitým zdrojom bielkovín, ale keďže neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, treba ju konzumovať s obilninami, ktoré dodajú ten zvyšok. Preto je v tejto polievke kukurica aj ryža a takto ju už celé storočia konzumujú v strednej Amerike. A okrem toho v čiernej fazuli nájdete B vitamíny, železo, zinok, fosfor, vápnik a vlákninu. A hlavne...veľmi dobre chutí :)