Kubánska polievka z čiernej fazule (fotorecept)

Autor receptu: tornadolue

Učarovali mi čierne fazuľky. Uvarila som z nich polievku podľa receptu z fatfreevegan.com (s menšími úpravami). Odteraz bude táto polievka aj čierna fazuľa v inej podobe na našom stole často.

6
porcií
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu na noc namočíme. Vodu z nej zlejeme a pri varení ju nepoužijeme. Cibuľu si nakrájame na kocky, papriku tiež na kocky a strúčiky cesnaku pretlačíme.
  2. V mažiariku si rozdrvíme lyžičku rímskej rasce. Rímska rasca podľa mňa neodmysliteľne patrí k čiernej fazuli a ak aj niečo v tomto recepte zmeníte, rímsku rascu nevynechajte. Pripravíme si aj lyžičku provensálskych byliniek. (Malo by tam byť oregano, ale akurát sa mi minulo).
  3. Na oleji chvíľu opražíme koreniny. Potom speníme cesnak a cibuľu. Pôvodný recept je fatree, čiže bez tuku, ale keďže ja diétu nedržím, rozhodla som sa použiť olej, pretože mi to tak chutí.
  4. Pridáme fazuľu a pokrájanú papriku. Premiešame a zalejeme horúcou vodou. Prikryté varíme na miernom ohni asi hodinu. Fazuľa je dosť malá a ak bola namočená dosť dlho, možno zmäkkne aj skôr.
  5. Medzitým si uvaríme hrnček hnedej ryže.
  6. Keď sa polievka varila už hodinu, pridáme pretlak, ocot a tamari. Varíme ešte 20 minút.
  7. Nakoniec pridáme tabasco, hrnček mrazenej kukurice a uvarenú ryžu. Ak máte radi štipľavejšiu chuť, pridajte aj nejakú chilli papričku. Ochutnajte a prípadne dosoľte. Polievku varíme ešte 10 minút.
  8. Pozn. pod čiarou najmä pre vegánov a vegetariánov: Fazuľa je dôležitým zdrojom bielkovín, ale keďže neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, treba ju konzumovať s obilninami, ktoré dodajú ten zvyšok. Preto je v tejto polievke kukurica aj ryža a takto ju už celé storočia konzumujú v strednej Amerike. A okrem toho v čiernej fazuli nájdete B vitamíny, železo, zinok, fosfor, vápnik a vlákninu. A hlavne...veľmi dobre chutí :)