Krkovička v pivovej marináde s dipom z pečeného cesnaku fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 5. decembra 2014

Nediétna večera inšpirovaná receptom z Nejedlých receptov a v Mikulášovej topánke sa skrýva chladené pivko...

15 minút
príprava
55-60 minút
na 185 °C

Suroviny

1 kg
1 ČL
Marináda:
1 ČL
2 ČL
1 ČL
1 PL
4-5 strúčikov rozotretý
1 PL
1 PL
100 g
10-12 cl
2 PL
1 ČL
Cesnakový dip:
2 hlávky
 na pokvapkanie
 na posypanie
200 ml
1/2 ČL
1-2 PL
1/2 ČL
 štipka
 na ozdobenie
2 ks na povrch mäsa




Postup

  1. 1

    Krkovičku nakrájame, okoreníme čerstvým korením, nachystáme suroviny na marinádu, vymiešame ich a krkovičku do nej naukladáme, kedže pivko nám ostalo, môžeme sebe, alebo prizerajúcemu manželovi preliať hrdlo :) Odložíme ju oddychovať na noc do chladničky.

    Krkovička v pivovej marináde s dipom z pečeného cesnaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň sa jej začneme venovať. Preložíme ju do zapekacej misy, osolíme a posypeme nakrájanou cibuľou na kolieska. Zapneme rúru a ešte si pripravíme cesnak, aby sa nám zároveň s mäsom piekol.

    Krkovička v pivovej marináde s dipom z pečeného cesnaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesnaku zrežeme vrch od stonky, položíme na alobal, jemne pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a zabalíme. Vložíme spolu s mäsom do rúry vyhriatej na 185 stupňov. Mäso som na 20 minút zakryla alobalom, potom som výpekom pooblievala cibuľu a odkryté piekla ďalších 30-35 minút, aby sa omáčka zredukovala a mäso prepieklo. Cesnak sa dopiekol spolu s mäsom.

    Krkovička v pivovej marináde s dipom z pečeného cesnaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechala som ho vychladnúť, vytlačila so ho zo šupiek, pridala kúsok smotany, soľ, olej a korenie a ponorným mixérom rozmixovala, pridala som bazalku a zvyšnú smotanu a iba premiešala... Povrch som prizdobila hoblinami syra.

    Krkovička v pivovej marináde s dipom z pečeného cesnaku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na lyžici prepusteného masla som opiekla na kolieska nakrájané zemiaky a už sme iba tlačili do seba :) Zajtra v práci vybehám, dúfam...

    Krkovička v pivovej marináde s dipom z pečeného cesnaku (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kukulienka71
Zuzanka, toto by môj žlčník určite nezvládol. Ale vyzerá to veľmi lákavo, také chlapské menu:-) môj by sa určite potešil.
evanaaa
Mne sa tento tvoj recept @zuzanka1367 celkom páči, ukladám si ho, ja mäso v marináde väčšinou opekám na panvici, takto ma to nenapadlo,. len žiaľ, asi budem musieť tú cibuľu vynechať kvôli môjmu mužovi, ten by to nejedol, možno, ak by sa dala zvrchu dať dolu, teda preč......vidím, že v tom plechu máš mäso v marináde takmer ponorené, ona sa má úplne vypariť? Ja by som niečo nechala, aby bola šťava, tú má muž rád.
elalea
....receptik je fajn...len ten nazov treba opravit,nie "s cesnaku",ale "z cesnaku".....(s kým,s čím a z koho,z čoho).dakujem;)
zuzanka1367
@ kukulienka71 nepovedz žlčníku čo si zjedla :) @ dellawar ďakujem @ evanaa , tej omáčky ostalo dosť, ja mám tiež rada šťavu, cibuľu nemusíš dávať a chlap bude spokojný...@ elalea , chyba se vloudila, hanbím, opravené, terinka55 raz za čas aj zhrešiť treba, veď je Mikuláša...Ďakujem Vám.
mariamka
@zuzanka uz manzel momentalne obehol obchod s nakupnym zoznamom, idem na tvoju krkovicku alternovanu plieckom, co povies, moze byt? tesim sa na to, akurat ten beh ma odradza :)
zuzanka1367
@mariamka plece je dobrá alternatíva, nedaj sa odradiť behom, vynašla si sa pri mäse, vynájdeš sa aj s iným pohybom :) @safran ďakujem Ti , ja na provokatívne komentáre radšej nereagujem...
afataga
no toto by som aj ja tlacila do seba, ten dip sa mi velmi zapacil len neviem, kolko je kusok smotany :-)
zuzanka1367
@afataga ja som verila, že touto večerou by nepohrdla :) Na rozmixovanie cesnaku dám 2 lyžice a potom ten zvyšok z 200 ml domiešam ručne (množstvo smotany v surovinách)...
danda3
Zuzka, neuveríš, dnes mi Mikuláš doniesol krkovičku, takže príde aj na Tvoj recept, lebo okrem nej aj krásny kus stehna, takže zajtra príde na rad. ♥
salinka
Páči sa mi celé tvoje lákadlo, marináda, aj dip. Najbližšie, keď sa budem chcieť odmeniť, tak si to navarím:-)
mariamka
@zuzanka hlasim trosku neskor, ale o to radsej, masko bolo vyborne, a dip z cesnaku tiez, ja som skrojeny cesnak rovno posadila navrch na maso, upiekol sa zaroven a netreba ho fajnoveho balit zvlast :) to len, komu sa nechce :) fotka iba taka z rychlika, ale urcite dakujem pekne za dobry recept

zuzanka1367
Som rada, že Vám chutilo, pre mňa je vždy potešením ak pod receptom vidím foto a taký pekný komentár...
jujoska
dakujem Zuzanka za recept, piekla som podla neho vcera bocik, (1,5hod, aby bol makkucky), aj cesnakovy dressing k nemu a dokonca aj tvoje parmezanove zemiaky ako prilohu. Bolo to fakt VYNIKAJUCE, velmi sme si pochutili
zuzanka1367
@jujoska ,ďakujem za Tvoju milú odozvu, nesmierne ma teší ak sa niekomu recept zapáči tak, že ho odskúša a chutí mu, potešila si ma :)
afataga
v nedelu sa na to chystam, len ma myka dat cierne pivo, nemas odkusane?
zuzanka1367
Veru nemám, asi bude trochu viac karamelová, tak skús ubrať cukor do marinády...To sa nedá pokaziť, podaj info o výsledku.
afataga
no tak uz som tu a podavam hlasenie :-), fakt vyborne, aj ked jasne, ze som cosi pomenila podla seba, a to: dala som aj trochu udenej papriky, miesto stiplavej papriky som dala 2 chilli a stipku habanera, dala som aj mackove pesto a miesto majoranky saturejku, miesto krkovicky orech, co sa mi povaloval v mraznicke, bolo ho treba minut, isto som nerobila posledny krat, nabuduce skusim inu bylinku, napr. oregano, alebo tymian atd., Ja som jednu cibulu dala pod maso a druhu na maso a podliala troskou vody, napadlo ma, ze pod maso by sa mohla dat aj paprika, alebo paradajka, alebo oboje, piekla som o pol hod. dlhsie, dip sa nekonal, cesnak sme si vylupavali zo supiek priamo na tanieri :-) a tu mas foto:

zuzanka1367
No paráda, pekne si to navarila, dobré nápady pripojila, krásnu fotku pridala, ale stále si neprezradila aké pivo si použila :) Ďakujem, toto ma vždy poteší!
afataga
jaj na to som zabudla, nakoniec som dala svetle, lebo ak by som kupila tmave, to by nemal potom kto dopit, so svetlym tento problem nemame :-)
monty469
Prave dojedene. Je to vyborne a ten cesnakovy dip je skvely. Viem si ho predstavit aj ku grilovanemu mäsku. Do dipu som dala grecky jogurt miesto smotany. Cibulu a aj por som dala aj pod mäsko a miesto stiplavej papriky som pridala svoje pomlete chilli. Tento recept mam ulozeny uz dlho no az dnes, vlastne vcera kedze som ho davala do marinady prisiel nan rad a urcite bude u nas castejsie. Vdaka za recept ;-)


zuzanka1367
Milá @monty469 , mali sme tento víkend rovnaké chute :) Ja stále keď pečiem mäso, tak prihodím cesnak a upečený odložím do pohára a zalejem olejom, ak neminiem na dip, tak natriem na chleba, alebo dám do polievky, mňa by žiaden upír nechcel :) Ďakujem pekne za lákavú fotku aj milé slová, prajem príjemný zvyšok večera...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia