Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. júla 2013
Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept)
Foto: pusta

Na No.Salty ma zaujal krásny a jednoduchý recept práve pre skvelú marinádu. Pôvodný recept je pečený v peci, spravila som v trúbe a výsledok Zobraziť celý popisNa No.Salty ma zaujal krásny a jednoduchý recept práve pre skvelú marinádu. Pôvodný recept je pečený v peci, spravila som v trúbe a výsledok bol aj tak fantastický. Kto má pec, nech skúsi v peci a kto nemá, určite stojí za to upiecť takto marinovanú krkovičku v trúbe, je naozaj vynikajúca. Vrelo odporúčam vyskúšať.

2
porcie
12 minút
príprava
45+15 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
50 ml
50 ml
2 menšie vetvičky
2 menšie vetvičky
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Krkovičku som pokrájala na rezne o hrúbke asi 2 cm, po obvode narezala nožom, aby sa pri pečení neskrútila, naklepala som ju len jemne - nesmie byť na tenko, aby pečením nezostala vysušená. Riadne som ju osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hlbšieho taniera som natrhala lístky čerstvého tymiánu a...

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...čerstvého rozmarínu. Rozmarín som nekrájala na jemno, lístky som nechala celé.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si aceto balsamico.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priliala som ho k bylinkám,...

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som olej a premiešala, marináda bola hotová.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložila som jeden rezeň pripravenej krkovičky a riadne som ho v marináde vykúpala, aj vmasírovala do rezňa poctivo rukami.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    To isté som spravila s druhým rezňom a...

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...tiež som ho poriadne vykúpala v marináde, potom som ich prikryla fresh fóliou a odložila na 12 hodín na noc do chladničky odpočívať, aby sa dobre prepojili všetky chute a krkovička pekne skrehla. Ak nemáte toľko času, marinujte aspoň 2 hodiny.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V deň D asi 1 hodinu pred pečením som krkovičku vybrala z chladničky, nechala stáť pri izbovej teplote, potom som ju dala do pekáčika aj s marinádou a podliala trochou vody. Prikryla som alobalom.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vložila som krkovičku do trúby vyhriatej na 200 stupňov C a piekla 45 minút zakryté, odstránila som alobal a odokryté som piekla ešte 15 minút za prelievania výpekom. Na obrázku dobre vidno, ako sa spiekla, ale nie je vysušená, preto je dôležité, pokrájať krkovičku na asi 2 cm rezne.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som s jemným hlávkovým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou a s krajcom čerstvého práve upečeného domáceho chleba. Ak chcete, môžete s krkovičkou upiecť rovno aj zemiaky a na pečenie pridať 1 - 2 PL domácej bravčovej masti. Kto má rád výraznejší šalát, môže dať kapustový alebo podávať s domácou čalamádou.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Krkovička má veľmi príjemnú sladko-kyslú chuť aceto balsamico a použitých byliniek i korenia.

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krkovička v tejto úprave je vynikajúca a šťavnatá, je do čoho zahryznúť :-))))) má úžasnú neopakovateľnú chuť. Čas som upravila pre potrebu trúby, ak ju budete piecť v peci, potom treba piecť v celku prikrytú asi 1 hodinu a neprikryté ešte 1/2 hodiny. Kto m á rád pečenú krkovičku, iste neoľutuje, marináda i príprava sú veľmi jednoduché, nenáročné so skvelým výsledkom

    Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

jerica
Krása , viem si predstaviť moju rajčinu k tomu mäsu,
foto pred hodinou .



afataga
takuto marinadu robievam uz roky, maso potom grilujeme
@jerica to mas z Cernobylu alebo z Fukusimi? :-)
pusta
@jerica , nádherná rajčina - to majú len takí pracovití pestovatelia ako si ty:-))) blahoželám.
mala som tiež od mojej sesternice zo záhrady. dakujem za úžasné foto :D
aj za pochvalu krkovičky, bola by akurát k nej.
pusta
@afataga , tak to je super :-))))
aspoň môžeš potvrdiť, že je úžasná takto marinovaná krkovička.
a vieš si ju predstaviť potom nie grilovanú, ale priamo v peci pečenú v celku a so zemiakmi? :P :D
až sa mi slinky zbehli :D
pusta
@jerica , presne tak...zaslúžená a nádherná úroda :-)))))
dole klobúk a palec hore.
blahoželám.
kimlo
Vynikajuci recept! Akurat dnes som zazrel v TV podobny recept na nakladanu krkovicku, bola nalozena 7 dni! Ked som videl ake to bolo krasne ked to jedli upecene, tak som si zaumienil ze to musim vyskusat...Tvoj recept mi bude inspiraciou.. 5*
afataga
@jerica v tvojom pripade skor cerveni :-)) mne sa obcas tiez neleni, ale paradajky mam akesi bonsaje :-)
pusta
@kimlo , je to vynikajúci spôsob marinovania krkovičky. tá marináda ma veľmi zaujala. a tá skvelá chuť veľmi príjemne prekvapila, navyše jednoduchosť prípravy.
ešte tak mať možnosť upiecť v peci, ako to je v pôvodnom recepte,
viem si tú lahôdku živo predstaviť:P + chlieb v peci pečený :P :P :P
potom daj vedieť, ako chutilo. :-)))))
dakujem, že spravíš, za pekné hodnotenie.
ako aj za 5*.
marto990
akoze uplne milujem @jerica a este par skvelych nickov, som tu len par tyzdnov, ale ked vidim vase prispevky, sa mi nozik vo vrecku otvara..tak pani hodi recept na stavnatu krkovicu, a a vy prvy koment co dostane, hodite tam svoju paradajku oziarenu, ze aka ste skvela..tak aj ja mam paradajky vypestovane, a nehadzem ich druhym do receptov, nech si ma vsimnu..vytvorte si diskusiu o paradajkach..clovek si chce precitat komenty k receptu a natrafi na Vasu paradajku..
jerica
@marto990 ked ti vadí môj príspevok s rajčinou , ja to dám vymazať, určite to nie je k danému receptu ako takému, je to len z recesie , že by som si dala s mojou rajčinou také perfektné mäsko :-) určite sa to už nestane pre spokojnosť komunity :-)
eviana
@pusta , wooooooooooooou... nádherný recepis, zaujímavá kombinácia chutí - vyzerá to fakt neodolateľne... ukladám a isto vyskúšam. Ďakujem za krásnu inšpiráciu :)
sracz
... aj ja sa hlásim do "puszipajtás" partie, budem udržiavať stabilitu ohňa, donesiem zemlínske tokajské a zahrajem Vám na gitare k pesničkám podľa Vášho výberu!!! -:))) Nádherní predstavy vôní a chutí, znásobené dobrou kamarátskou atmosférou, milá @pusta -čka, opäť si sa "pochlapila"!!! Nuž čo! ... a ki tud, ... => "kdo umí, ten umí a kdo neumí, tlačí kočárek!
radost
@jerica
ja-sama sebou považovaná za členku "komunity"-som s foto tvojich rajčín spokojná..len-nie som spokojná s tým-že ich nemám doma..hlavne odrodu na prvej fotke..tie mám veľmi rada-ale nedokážeme ich tu u nás vypestovať-nedaria sa..sú ako masielko...:-)
sracz
... apropos @jerica "mičuráčka" milá pracovitá, v prezentácii Tvojich nádherných paradajok mi chýba jeden druh! Tzv "ceckaté"!!! -:))) Dávno dávnuce mi ich "planty" každú jar, po päť rokov, zo Senca nosieval jeden z mojich študentov (dnes pilot Mi-a7). Výstavná coňavá chutná sorta (pod "korunkou" tmavozelená, potom až bordovo červená, s ukončaná "kúzelnou bradavkou"! Nuž ale žiaľ, študent absolvoval a ja som odišiel (za svojou 1. láskou) až hen, za more! Ale Tvoja úroda je naozaj krásna! Blahoželám! Kamarát @srac - mičurinec - alias "mičurák"! -:)))))))
sracz
Chybička sa vlúdila, prepáč, správne má byť ...(dnes pilot na Mi-17). !!!
zolik
@jerica tvoje paradajky su "tichy uzas" a ja ti ticho zavidim. A urcite nie som sama. Podel sa aj o papriky, tekvice atd. ;-)
janger
@marto990 , ked sa ti ten nozik vo vrecku otvara, tak si daj pozor, aby si sa na nom nepichol...A do toho, ze tu @jerica pridala fotku svojej krasnej paradajky, do toho ta nic. Pokial viem, toto nie je tvoj recept a @puste to iste nevadi. @pusta , prepac, ze som sa do toho zamiesala, nedalo mi....Tvoj recept je velmi pekny.
palokuchki
@pusta , tuto marinadu poznam a mozem potvrdit ze je vyborna. @marto990 spravne si poznamenal, ze si tu len par tyzdnov a ak si predtym nesledoval Varechu, nevies este presne povedat kto sa skryva pod ktorym nickom. @jericu poznam osobne. Je to jedna velmi usilovna a stedra zena. Mala radost zo svojej urody, tak sa chcela s nou s nami podelit. Bodaj by som mala (a zelam to aj tebe) tolko energie co ma ona v jej rokoch. @jerica , prepac, ze tu spominam tvoj vek.
pusta
@eviana ,neodolateľne to vyzerá a neodolateľne to aj chutí, dakujem ti za uloženie, isto neoutuješ, ak vyskúšaš.
nech ti chutí.
dakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, jáááj, tak to si viem živo predstaviť - tú krásnu priateľskú atmosféru a papaníčko pri nej, veselosť a družnosť.
k tvojim úžasným komentíkom chodím, priateľ môj, pookriať, relaxovať, tu sa úprimne usmejem a naberiem ďalších síl a psychickej pohody.
dakujem za tvoje úprimné a milé slová, ako aj za krásne hodnotenie.
pusta
@j änger, som rada, že si potvrdila, aká je to úžasná dobrota :-))))
dakujem za pochvalu.
pusta
@marto990 , áno,takto upravená krkovička je naozaj šťavnatá a veľmi chutná.
dakujem.
pusta
@palochuki , teší ma, že poznáš túto marinádu a potrdila si, že takáto krkovička je vynikajúca.
dakujem.
pusta
@preostatn ých o @jerice
@jerica pridala fotky svojich paradajok s tým najlepším , čistým a úprimným úmyslom. neželám si, aby ich odstránila. sú dôkazom i chválou jej mravenčej a usilovnej práce, pred ktorou sa osobne skláňam a obdivujem ju.
@jerica je jedna veľmi milá, slušná, úprimná, otvorená, priamočiara a nesmierne pracovitá, statočná a láskavá žena, plná pochopenia a lásky, dobroty.
mne osobne veľmi a nezištne pomohla, poradila, mnohému ma naučila.
mne fotky nevadia, naopak som veľmi rada, že ich pridala práve k tejto krkovičke.
@jerica , dakujem ti za to všetko z celého srdca.
bude to pre mňa veľká pocta, ak pridáš aj dalšie fotky plodov tvojej práce i cenné rady :-))))
samanka
@pusta to mäsko mi vonia až sem..:-))), musím tento recept vyskúšať.... a @jerica tá úžasná paradajka by k tomu akurát pasovala. Mám v záhrade takúto odrodu, nepestujem ju však rada, lebo vždy má nejaký nedostaok v podobe dierok a zvykne aj zhniť. Prvá bola taká veľká, asi 1/2 kg, ale ďaľšie, vzhľadom na počasie sú menšie..
irenaw
krása, tuším nepoznám fotogenickejšie mäso, ako dobre vypečená krkovička :-) a potom ešte tá chuť... @jerica to je paradajka? ja že malý melón :-)))
irenaw
@jerica Jarka, ja si viem predstaviť aj k tvojej rajčine pustinu krkovičku na mojom tanieri :-)))
pusta
@radost , tiež som uchvátená @jarkinou rajčinou, ale nie som spokojná s tým, že nie je na mojom tanieri k tej šťavnatej krkovičke :D
pusta
@samanka , hej, je to voňavá, šťavnatá krkovička, ku ktorej chýba už len rajčina od @jarky. :-)))))
poteší ma ak vyskúšaš.
dakujem ti za krásnu pochvalu.
pusta
@irenaw , súhlasím, krkovička je veľmi fotogebńická :-)))
vypečená, zároveň šťavnatá a tá úžasná chuť.
dakujem za výstižnú pochvalu krkovičky :-)
pusta
@irrenaw , kľudne, dám ti veľký tanier, hoci aj dva i viac, ak chutí :D len si prines to pivečko, nič viac netreba :-)))
ja pivko nie, ale dámsi Chardonay. ok?
pusta
@irenaw , tak,tak :D nie som lakomá, kľudne ti aj Chardonay ponúknem :-)))
irenaw
a ja, že sa postarám o nápoje, už som išla @jericu spovedať, na čo má ona chuť ;-)))
kimlo
Ja donesiem gitaru a dobru naladu, ale dostanem dve porcie... :-)
pusta
@kimlo , dones gitaru a dobrú náladu :-))))) dostaneš aj viac porcií...
a už sa tešíme :-))))
pusta
@mariamka , tak to je super - berieme ťa do partie :D tvoja gitara, @kimlova gitara, nápoje od @iren :-) a prídu ďalší - hahaha
čiže dnes bude u teba doma lahodná marinovaná krkovička :P
clody
Výborný recept. Môj manžel mi povedal, že už dávno nepapal tak vynikajúco pripravenú krkovičku.
safran
toto sa mi pozdalo, mäso naložené, čaká na chlapov a grilovačku :-)
pusta
milá@safran , teší ma, že si si vybrala tento receptík, určite ťa nesklame.
ja som to ešte negrilovala, potom poprosím, keby si dala vedieť, ako chutí grilovaná krkovička :-)
dakujem ti.
pusta
@clody , pozdravujem teba i pána manžela - mám z toho úprimnú radosť :-)
dakujem.
paploska
@pusta ďakujem za recept, zajtra sa griluje, tak som si ho "požičala" :-) mäsko je už v chladničke a dúfam, že nás neprekvapí zajtra dážď. dnes sme pred ním 2x leteli zo záhrady. pridám foto
pusta
@paloska milá, takú mám úžasnú radosť :-)))
svoj sľub si dodržala :-)))
príjemne si ma prekvapila, na grile by ma to nenapadlo a ajhľa :-)
na grile to musela byť neskutočná lahôdka :P je tio vynikajúca marináda, nedá sa jej prejesť.
teší ma, že vám chutilo.
dakujem za vyskúšanie, skvelú správu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia