Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na No.Salty ma zaujal krásny a jednoduchý recept práve pre skvelú marinádu. Pôvodný recept je pečený v peci, spravila som v trúbe a výsledok bol aj tak fantastický. Kto má pec, nech skúsi v peci a kto nemá, určite stojí za to upiecť takto marinovanú krkovičku v trúbe, je naozaj vynikajúca. Vrelo odporúčam vyskúšať.

2
porcie
12 minút
príprava
45+15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Krkovičku som pokrájala na rezne o hrúbke asi 2 cm, po obvode narezala nožom, aby sa pri pečení neskrútila, naklepala som ju len jemne - nesmie byť na tenko, aby pečením nezostala vysušená. Riadne som ju osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Do hlbšieho taniera som natrhala lístky čerstvého tymiánu a...
  3. ...čerstvého rozmarínu. Rozmarín som nekrájala na jemno, lístky som nechala celé.
  4. Pripravila som si aceto balsamico.
  5. Priliala som ho k bylinkám,...
  6. ...pridala som olej a premiešala, marináda bola hotová.
  7. Vložila som jeden rezeň pripravenej krkovičky a riadne som ho v marináde vykúpala, aj vmasírovala do rezňa poctivo rukami.
  8. To isté som spravila s druhým rezňom a...
  9. ...tiež som ho poriadne vykúpala v marináde, potom som ich prikryla fresh fóliou a odložila na 12 hodín na noc do chladničky odpočívať, aby sa dobre prepojili všetky chute a krkovička pekne skrehla. Ak nemáte toľko času, marinujte aspoň 2 hodiny.
  10. V deň D asi 1 hodinu pred pečením som krkovičku vybrala z chladničky, nechala stáť pri izbovej teplote, potom som ju dala do pekáčika aj s marinádou a podliala trochou vody. Prikryla som alobalom.
  11. Vložila som krkovičku do trúby vyhriatej na 200 stupňov C a piekla 45 minút zakryté, odstránila som alobal a odokryté som piekla ešte 15 minút za prelievania výpekom. Na obrázku dobre vidno, ako sa spiekla, ale nie je vysušená, preto je dôležité, pokrájať krkovičku na asi 2 cm rezne.
  12. Podávala som s jemným hlávkovým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou a s krajcom čerstvého práve upečeného domáceho chleba. Ak chcete, môžete s krkovičkou upiecť rovno aj zemiaky a na pečenie pridať 1 - 2 PL domácej bravčovej masti. Kto má rád výraznejší šalát, môže dať kapustový alebo podávať s domácou čalamádou.
  13. Krkovička má veľmi príjemnú sladko-kyslú chuť aceto balsamico a použitých byliniek i korenia.
  14. Krkovička v tejto úprave je vynikajúca a šťavnatá, je do čoho zahryznúť :-))))) má úžasnú neopakovateľnú chuť. Čas som upravila pre potrebu trúby, ak ju budete piecť v peci, potom treba piecť v celku prikrytú asi 1 hodinu a neprikryté ešte 1/2 hodiny. Kto m á rád pečenú krkovičku, iste neoľutuje, marináda i príprava sú veľmi jednoduché, nenáročné so skvelým výsledkom