Krkovička marinovaná v aceto balsamico, oleji, tymiane a rozmaríne (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na No.Salty ma zaujal krásny a jednoduchý recept práve pre skvelú marinádu. Pôvodný
recept je
pečený v peci, spravila som v trúbe a výsledok bol aj tak fantastický. Kto má pec, nech
skúsi v peci a kto nemá, určite stojí za to upiecť takto marinovanú krkovičku v trúbe, je
naozaj vynikajúca.
Vrelo odporúčam vyskúšať.
2 porcie |
12 minút príprava |
45+15 minút na 200 °C |
Postup
- Krkovičku som pokrájala na rezne o hrúbke asi 2 cm, po obvode narezala nožom, aby sa pri pečení neskrútila, naklepala som ju len jemne - nesmie byť na tenko, aby pečením nezostala vysušená. Riadne som ju osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Do hlbšieho taniera som natrhala lístky čerstvého tymiánu a...
- ...čerstvého rozmarínu. Rozmarín som nekrájala na jemno, lístky som nechala celé.
- Pripravila som si aceto balsamico.
- Priliala som ho k bylinkám,...
- ...pridala som olej a premiešala, marináda bola hotová.
- Vložila som jeden rezeň pripravenej krkovičky a riadne som ho v marináde vykúpala, aj vmasírovala do rezňa poctivo rukami.
- To isté som spravila s druhým rezňom a...
- ...tiež som ho poriadne vykúpala v marináde, potom som ich prikryla fresh fóliou a odložila na 12 hodín na noc do chladničky odpočívať, aby sa dobre prepojili všetky chute a krkovička pekne skrehla.
Ak nemáte toľko času, marinujte aspoň 2 hodiny.
- V deň D asi 1 hodinu pred pečením som krkovičku vybrala z chladničky, nechala stáť pri izbovej teplote, potom som ju dala do pekáčika aj s marinádou a podliala trochou vody. Prikryla som alobalom.
- Vložila som krkovičku do trúby vyhriatej na 200 stupňov C a piekla 45 minút zakryté, odstránila som alobal a odokryté som piekla ešte 15 minút za prelievania výpekom.
Na obrázku dobre vidno, ako sa spiekla, ale nie je vysušená, preto je dôležité, pokrájať krkovičku na asi 2 cm rezne.
- Podávala som s jemným hlávkovým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou a s krajcom čerstvého práve upečeného domáceho chleba.
Ak chcete, môžete s krkovičkou upiecť rovno aj zemiaky a na pečenie pridať 1 - 2 PL domácej bravčovej masti.
Kto má rád výraznejší šalát, môže dať kapustový alebo podávať s domácou čalamádou.
- Krkovička má veľmi príjemnú sladko-kyslú chuť aceto balsamico a použitých byliniek i korenia.
- Krkovička v tejto úprave je vynikajúca a šťavnatá, je do čoho zahryznúť :-))))) má úžasnú neopakovateľnú chuť.
Čas som upravila pre potrebu trúby, ak ju budete piecť v peci, potom treba piecť v celku prikrytú asi 1 hodinu a neprikryté ešte 1/2 hodiny.
Kto m á rád pečenú krkovičku, iste neoľutuje, marináda i príprava sú veľmi jednoduché, nenáročné so skvelým výsledkom