Krehký maslový závin s čokoládovou plnkou a hroznom fotorecept
Foto: eviana
...že: "mamina, nemáme niečo sladké? Niečo na raňajky ku kakavku, alebo káve"... takže opäť čistá improvizácia zo surovín, čo boli doma ... ale úžasne Zobraziť celý popis...že: "mamina, nemáme niečo sladké? Niečo na raňajky ku kakavku, alebo káve"... takže opäť čistá improvizácia zo surovín, čo boli doma ... ale úžasne voňavá a šťavnatá :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
150 g |
|
70 g |
|
2 ks |
|
1 bal |
|
1,5 dl (podľa potreby) |
|
štipka |
|
Plnka (ako do pudingošov): | |
250 ml |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
3 - 4 PL |
|
125 g |
|
|
Postup
-
1
Do misy si dáme múku, práškový cukor, dva žĺtky a maslo. Nemala som čas si ho vopred vyložiť, aby trošku zmäklo, tak som ho postrúhala nahrubo a tak bolo poddajné a dalo sa s ním pracovať. Dáme si zohriať mlieko - nie do tepla, len do vlažna (letna). Do šálky si dáme kocku kvasníc, pridáme trošku kryštálového cukru a zalejeme cca 4 PL vlažného mlieka (aby boli kvasnice zaliate, nie úplne ponorené). Trošku to spolu zmiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť.
-
2
Zmiešame si suché suroviny s maslom a žĺtkami - premieľať medzi rukami, v múke to fajne ide, o chvíľočku je maslo krásne v múke zapracované.
-
3
Keď nám kvasnice krásne nakysli - vyplnili celú šálku, môžeme ich pridať do sypkej zmesi.
-
4
...pridáme mlieko - opatrne, mne sa trošku viac ulialo a cesto bolo trochen redšie
-
5
...vypracujeme hladké a kompaktné cesto. Ja ho zvyknem podľa mojej maminky vždy prežehnať... a potom ho prekryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť ... na cca 30-45 minút.
-
6
...cesto krásne nakyslo, cca 2,5 násobne zväčšilo svoj objem
-
7
...ešte malá vsuvka takmer na záver - kým cesto kyslo uvarila som čokoládový puding, do ktorého som pridala 2 PL kakaa a keď bol uvarený do ešte horúceho som pridala maslo - to je plnka z chronicky známych pudingošov.
-
8
...cesto rozdelíme na dve polovice, rozvalkáme, potrieme vychladnutou čokoládovou plnkou, naukladáme hrozno a zavinieme.
-
9
...ako som už bola spomenula vyššie, trošku sa mi ulialo mlieka a cesto bolo redšie, tak som s ním nemohla spraviť to, čo bolo mojim prvotným plánom, resp. v tomto štádiu snom :) Tak som opäť prudko zaimprovizovala a cesto som vložila do tortovej formy do tvaru kruhu...pre istotu, nech má chúďa malé aspoň nejakú oporu :)
-
10
...po upečení v menšej tortovej forme (24 cm) vzniklo takéto tortoidné celoplošné čudo :)
-
11
...a v tej väčšej (28 cm) vznikol závin kruhovitého charakteru. No uznávam... až tak úžasne to nevyzerá, ale po degustácii mojich chlapov bolo skonštatované, že chutia výborne ... PS: ideálne jesť zo zatvorenými očami :)))
ja si otázku položím-a bud urobím..alebo kúpim..alebo otázku do kúta odložím..
dobré to má-kto má takú aktívnu žienku doma...:-)
a 5*****