Krehký maslový závin s čokoládovou plnkou a hroznom (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...že: "mamina, nemáme niečo sladké? Niečo na raňajky ku kakavku, alebo káve"... takže opäť čistá improvizácia zo surovín, čo boli doma ... ale úžasne voňavá a šťavnatá :)

10
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy si dáme múku, práškový cukor, dva žĺtky a maslo. Nemala som čas si ho vopred vyložiť, aby trošku zmäklo, tak som ho postrúhala nahrubo a tak bolo poddajné a dalo sa s ním pracovať. Dáme si zohriať mlieko - nie do tepla, len do vlažna (letna). Do šálky si dáme kocku kvasníc, pridáme trošku kryštálového cukru a zalejeme cca 4 PL vlažného mlieka (aby boli kvasnice zaliate, nie úplne ponorené). Trošku to spolu zmiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť.
  2. Zmiešame si suché suroviny s maslom a žĺtkami - premieľať medzi rukami, v múke to fajne ide, o chvíľočku je maslo krásne v múke zapracované.
  3. Keď nám kvasnice krásne nakysli - vyplnili celú šálku, môžeme ich pridať do sypkej zmesi.
  4. ...pridáme mlieko - opatrne, mne sa trošku viac ulialo a cesto bolo trochen redšie
  5. ...vypracujeme hladké a kompaktné cesto. Ja ho zvyknem podľa mojej maminky vždy prežehnať... a potom ho prekryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť ... na cca 30-45 minút.
  6. ...cesto krásne nakyslo, cca 2,5 násobne zväčšilo svoj objem
  7. ...ešte malá vsuvka takmer na záver - kým cesto kyslo uvarila som čokoládový puding, do ktorého som pridala 2 PL kakaa a keď bol uvarený do ešte horúceho som pridala maslo - to je plnka z chronicky známych pudingošov.
  8. ...cesto rozdelíme na dve polovice, rozvalkáme, potrieme vychladnutou čokoládovou plnkou, naukladáme hrozno a zavinieme.
  9. ...ako som už bola spomenula vyššie, trošku sa mi ulialo mlieka a cesto bolo redšie, tak som s ním nemohla spraviť to, čo bolo mojim prvotným plánom, resp. v tomto štádiu snom :) Tak som opäť prudko zaimprovizovala a cesto som vložila do tortovej formy do tvaru kruhu...pre istotu, nech má chúďa malé aspoň nejakú oporu :)
  10. ...po upečení v menšej tortovej forme (24 cm) vzniklo takéto tortoidné celoplošné čudo :)
  11. ...a v tej väčšej (28 cm) vznikol závin kruhovitého charakteru. No uznávam... až tak úžasne to nevyzerá, ale po degustácii mojich chlapov bolo skonštatované, že chutia výborne ... PS: ideálne jesť zo zatvorenými očami :)))