Králík v šouletu – Králik na zmesi hrachu a krúp
Štefan Benďák
šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 31. októbra 2018
šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 31. októbra 2018

Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
70 minút
príprava
príprava
15-20 minút
na 165 °C
na 165 °C
Suroviny
1,2 kg (1 ks) |
|
250 g |
|
250 g sušený |
|
200 g |
|
6 strúčikov |
|
200 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Jačmenné krúpy a hrach opláchneme pod studenou vodou a dáme variť do osolenej vody. Hotový hrach a krúpy scedíme.
- 2
Medzitým rozporciujeme králika a opečieme na oleji. Králika vyberieme a v tej istej panvici osmažíme nasekanú cibuľu, cesnak a podlejeme trochou vývaru. Vrátime späť králika, dochutíme soľou, korením, majoránom a dusíme domäkka.
- 3
Do zapekacej misy postupne vrstvíme zmes hrachu, krúp a opečené mäso. Dodusíme prikryté v rozohriatej rúre pri 165 °C asi 15 – 20 minút.
Tiež dusený králik:
- 2
Prvá časť názvu je v češtine (a preto šoulet), nakoľko uvedený recept je z časopisu Varecha s podtitulom Tajomstvá českej kuchyne a názvy jedál v ňom boli uvádzané v českom jazyku.