Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 16. novembra 2021
Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to niečo ako šolet, len s králikom. Je to jedlo z jedného hrnca.

6
porcií
10 minút
príprava
120 minút
na 150 °C

Suroviny

1000 g mladý
700 g
220 g (alebo bulgur)
200 g
180 g
180 g
1 celá hlavička
1 PL (alebo bravčová masť)
1 KL




Postup

  1. 1

    Do nádoby si pripravíme mladú fazuľu, krúpy, mrkvu a petržlen pokajané na malé kúsky, osolíme a trochu premiešame. Cibuľu pokrájame na polmesiace. Cesnak len očistíme, necháme cele strúčiky. Ak by ste použili starú fazuľu, tak si ju vopred namočte a potom uvarte, tak aby trochu chrumkala.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očisteného králika naporciujeme na menšie kúsky a osolíme.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spodok hrnca potrieme kačacím tukom a dáme naň pokrájanú cibuľu. Na cibuľu dáme tenkú vrstvu fazule s krúpami, mrkvou a petržlenom. Posypeme celým čiernym korením.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to uložíme mäso z králika a na mäso dáme cesnak.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cele to zakryjeme zvyškom fazule s krúpami a zeleninou a znovu trochu osolíme. Tie krúpy stiahnu dosť soli.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme vodou tak 1 cm nad suroviny. Zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na dve hodiny piecť pri 150 °C. Po každej pol hodine otvoríme a dolejeme vodu.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po dvoch hodinách máme hotové. Necháme postáť, nech to trochu vychladne.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Môžeme po čiastočnom ochladnutí môžeme nakladať. Je to jedlo jednoduché, diétne a hlavne ľahko stráviteľné. Tiež varenie v jednom hrnci.

    Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, takového micáka, upečeného v hnízdečku krup, fazule a kořenové zeleniny, bych si dala líbit. Oceňuji že je vše upravováno v jednom hrnci v troubě. Mně by moc chutnalo. Návrh pod čarou: Určitě by mican snesl protknutí kouskem slaninky.
kvakac
@haji (16.11.2021 15:32)

Vďaka za koment. Keby nebolo keby, tak by sme boli dávno v nebi. Ja osobne by som jej tam dal a dosť, nie len kúsok. Nuž čo narobím, keď ma takto trápia. Au a ešte aj bijú há - há.
1x haji
farbuska
Veľmi sympatický recept. Vďaka zaň. Ku králikom síce nemám veľmi prístup, ale urobím to s iným mäsom. Pripadá mi, že napríklad s jahňacinou by táto kombinácia dobre ladila.
2x kvakac a haji
kvakac
@farbuska (16.11.2021 16:34)

Vďaka za koment. Viem si tam tiež predstaviť aj jahňacinu. Je to o nastavení chuťových buniek. Keby som bol sám, tak tam dám údenú krkovičku. Nuž musím poslúchať, ach ja nešťastný zemepán.
haji
@kvakac (16.11.2021 16:31)
To bylo pod čarou, takže nic. Musíš poslouchat, nedá se. Nahoře a dole bez. Aj tak sa dá. Hezký večer!
1x kvakac
kvakac
@cesminaz (17.11.2021 05:21)

Vďaka za koment. Je to jednoduché jedlo a aj dobré. Je výhoda na ňom, že da sa použiť rôzne mäso.
kimlo
Dobre si navaril, s krúpami som ešte nič neskúšal, vyzerá to zaujímavo.
1x kvakac
kvakac
@kimlo (17.11.2021 18:27)

Vďaka za koment kamarát. Je to jednoduché a dobré jedlo. No ak máš rád údené nie je na škodu tam vpašovať kúsok. A mäso vôbec nie je suché, hoci králik je diétny. S tým pečením a vodou sa dosiahne, že mäso ostane šťavnaté, hoci sa to dlhšie pečie.