Králičie stehná v medovo-horčicovej marináde

momi - fotkamomi, 14. decembra 2014
Králičie stehná v medovo-horčicovej marináde
Foto: momi

Keďže žijem v Čechách, kde má králik silné postavenie v gastronómii, nedalo mi, aby som neodskúšala. Králika som doteraz nikdy nejedla, ani nepripravovala. Sympatický Zobraziť celý popisKeďže žijem v Čechách, kde má králik silné postavenie v gastronómii, nedalo mi, aby som neodskúšala. Králika som doteraz nikdy nejedla, ani nepripravovala. Sympatický recept mi poskytli dievčatá z relácie Českej televize Herbář. Trošičku som si ho modifikovala. Pôvodne som chcela upiecť celého králika. Ale musím sa priznať, že keď mi teta na farmárskom trhu podávala to úbohé zviera aj s hlavičkou, nevzbudilo to vo mne najpozitívnejšie pocity. A tak som ho vymenila za štyri stehná.

4
porcie
15 minút
príprava
85 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
6 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
2 ks
1 ks
2 ks
1/2 kg
2 ČL
1 ČL
2 PL
2 PL
120 g
hrsť




Postup

  1. 1

    Stehná opláchneme a obalíme v zmesi múky, čierneho korenia, rímskej rasce a soli. Koreňovú zeleninu vložíme do vriacej osolenej vody a povaríme 5 minút. Na panvici rozpustíme polovicu masla. Do zlatova na ňom osmažíme z každej strany koreňovú zeleninu. Potom prudko osmažíme stehná.

  2. 2

    Pekáč vymastíme olivovým olejom. Na spodok poukladáme na štvrtinky nakrájané zemiaky, ktoré osolíme. Na ne poukladáme koreňovú zeleninu a stehná.

  3. 3

    Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 C a pečieme cca 45 minút. Medzitým si pripravíme marinádu z horčice, medu, horčičného semienka a nasekanej petržlenovej vňate (petržlenovú vňať možeme nahradiť šalviou). Stehná ponatierame marinádou a necháme dopiecť ďalších 30-40 minút.

Diskusia k receptu

evanaaa
@radox , akých 30 - 40 minút? Nedočítal si do konca? Piekol sa o pol hodiny dlhšie.....alebo som nepochopila ja a tých 40 min. bolo veľa podľa teba? Lebo ja som ešte králika ani zajaca nerobila, tak neviem, ako dlho potrebuje na dohotovenie. Ale iste je to takto dobré, aj by som ochutnala.
evanaaa
Pamätám si, moja mama zvykla robiť na smotane s haluškami, alebo s knedľou?..... ona vedela tú omáčku robiť veľmi lahodnú, mne sa tak ešte nepodarila, neviem prečo, aj keď ju robím dobrú ( nemyslím teraz na králika, ale hydinu, ap.).
momi
áno, áno, práve Češi robia predovšetkým králika na smetane. skúsim od svokry vymámiť nejaký starý babičkovský recept a možno objavím tú lahodnú omáčku:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia