Králičie stehná v medovo-horčicovej marináde
Autor receptu: momi
Keďže žijem v Čechách, kde má králik silné postavenie v gastronómii, nedalo mi, aby
som neodskúšala. Králika som doteraz nikdy nejedla, ani nepripravovala. Sympatický
recept mi poskytli dievčatá z relácie Českej televize Herbář. Trošičku som si ho
modifikovala. Pôvodne som chcela upiecť celého králika. Ale musím sa priznať, že keď mi
teta na farmárskom trhu podávala to úbohé zviera aj s hlavičkou, nevzbudilo to vo
mne najpozitívnejšie pocity. A tak som ho vymenila za štyri stehná.
4 porcie |
15 minút príprava |
85 minút na 200 °C |
Postup
- Stehná opláchneme a obalíme v zmesi múky, čierneho korenia, rímskej rasce a soli. Koreňovú zeleninu vložíme do vriacej osolenej vody a povaríme 5 minút. Na panvici rozpustíme polovicu masla. Do zlatova na ňom osmažíme z každej strany koreňovú zeleninu. Potom prudko osmažíme stehná.
- Pekáč vymastíme olivovým olejom. Na spodok poukladáme na štvrtinky nakrájané zemiaky, ktoré osolíme. Na ne poukladáme koreňovú zeleninu a stehná.
- Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 C a pečieme cca 45 minút. Medzitým si pripravíme marinádu z horčice, medu, horčičného semienka a nasekanej petržlenovej vňate (petržlenovú vňať možeme nahradiť šalviou). Stehná ponatierame marinádou a necháme dopiecť ďalších 30-40 minút.