Kotlíkový guláš fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 6. novembra 2010

Každý ho varí trošku ináč, každý si myslí, že ten jeho je najlepší...varenie gulášu je sviatok, trvá dlho a nedá sa urýchliť, lebo Zobraziť celý popisKaždý ho varí trošku ináč, každý si myslí, že ten jeho je najlepší...varenie gulášu je sviatok, trvá dlho a nedá sa urýchliť, lebo dobrý guláš si treba zaslúžiť....

10
porcií
50 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
800 g
5-6 ks
100 g,domáca údená
10-12 strúčikov
3 PL
1 PL
1-2 KL
1-2 KL
0,5 L
2 ks
1-2 ks




Postup

  1. 1

    ...pripravíme si všetky suroviny, cibuľu nakrájame na polkolieska a cesnak na drobno. Mäso umyjeme a odrežeme z neho to, čo nechceme mať v guláši. Nakrájame ho na rovnako veľké kusy. Na bravčovej masti orestujeme cibuľu a 2/3 cesnaku. Cibuľa guláš zahustí, preto sa vraví "koľko mäsa, toľko cibule" (k cibuli sa môže pridať aj nakrájaná mrkva)...

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...asi po 15 minútach, keď cibuľa zosklovatie pridáme hovädzie mäso, ja som použil hov.nožinu...po niekoľkých (cca 5-6) min. sa nám mäso zatiahne , vtedy pridáme ČMK, sladkú mletú papriku, premiešame, zalejeme polovicou piva a posolíme (podliať sa môže aj červeným vínom). Dusíme asi hodinku a priebežne podlievame pivom. Po hodinke pridáme nakrájané bravčové mäso, chilli papričky podľa nálady (guláš jedia niekedy aj ženy a deti, takže s citom) a 1/3 majoránky (nebojte sa nezhorkne)...

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a dusíme, mäso pustí vlastnú šťavu, ale ak treba podlievame vriacou vodou, radšej menej ako viac. Dobrú domácu údenú slaninu nadrežeme a vložíme celý kus k mäsu, nie každý má rád v guláši kúsky slaniny a takto ju vieme potom vybrať...

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...po 2-3 hodinách je mäso už skoro mäkké, pridáme nakrájanú papriku a paradajky, ktoré sme ošúpali (alebo použijeme z konzervy, prípadne lečo)...

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...teraz máme chvíľku času, tak si z polohrubej múky a vajíčka spravíme domácu mrveničku...

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ešte stále máme čas, tak si zvyšný cesnak utrieme zo soľou, pridáme k nemu majoránku a z cesnakovo majoránkovej pasty spravíme kocku...viem, je to kváder, ale ja to volám kocka :-)....

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...keď je mäso mäkké, cibuľa úplne rozvarená (zahustila guláš) pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme ich...keď sú, pridáme mrveničku a cesnakovú kocku, necháme prevrieť, odstavíme a necháme odpočinúť. Podávame s čerstvým chlebom, chilli pastou (keď sa niekomu zdá málo pikantný) a zapíjame chladeným pivom...dobrú chuť

    Kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dorisa
Gulášik možme v našej dvojčlennej rodine, zakaždým je iný,zakaždým je výborný. Zvlášta príprava, zvláštne ingrediencie, vyskúšam, recept ukladám do mojej KK.
tatranka
Tie fotografie lákajú.Nedá sa ubrániť Pavlovovmu reflexu. Ohromne lákavý kotlíkový gulášik.Koľko rodín,toľko kotlíkových gulášov.Ten tvoj obsahuje hádam všetko,ba aj viac.Ja namiesto mrveničky,sem tam pridávam malé haluštičky.
ketty3811
Enerrgizer,ako vždy veľmi chutný a veľmi pekne nafotený a opísaný recept.Ty vždy narobíš také chute.:-)Guláš som už dlho nerobila,najbližšie vyskúšam podľa teba.Už je v kk.
jerica
@energizer páči sa mi receptík , prísady ako mrvenička som nepoznala v gulášiku , určite tým nič nepokazím , tak ako píše @dorisa zakaždým keď robím guláš vždy je iný , keď budem robiť guláš vyskúšam podľa Tvojho receptu , ukladám (KK) :-))apropo: fotorecept ako vždy 5 x +++++
enerrgizer
ďakujem... v guláši mi chutia aj mini halušky, ako píše @tatranka , ale keď sa varí v prírode, tak je mrvenička v sáčku veľmi praktická...a kedže je zvyk železná košeľa, aj doma už s mrveničkou :-)
evusik
tak guláš s mrveničkou som ešte nejedla, asi iný kraj iný mrav.... ale vyzerá to véééééľmi dobre.... posuniem manželovi on v našej rodine varí guláš, asi tak ako väčšina chlapov (teda tých čo vedia variť) :=))
abdul
,,lebo dobrý guláš si treba zaslúžiť...." Toto si krásne vystihol. Naštartujem kotol na chate a ešte v novembri vyskúšam.
marienka44
Pekne zdokumentovane. Je spravne, ze si pouzil viac druhov masa. Este s pivom som nerobila. Vyskusam nabuduce. Len v Tvojom mi chyba trochu paradaj. pretlaku, ktory je tam nezbytny. /okrem paradajek/. :-)
palokuchki
Zaujimavy gulas s tou mrvenickou. Je to dobry napad. Zatial som davala mrvenicku len do polievok. Mame ju radi, nabuduce urobim gulas podla tvojho receptu.
tinca
@energizer super recept, ja robím podobne, len bez piva,slaniny a mrveničky. Ale s tým pivom to skúsim. Krásne foto, ako vždy.
babidka
taky gulas som este nejedla / aj u nas je gulas zvacsa muzska zalezitost/ a tak ho "posuniem dalej" ku kompetentnym ..:-)
sracz
Krásna práca, chutný guľáš á la Enerrgizer! Múdry úvod! Zásadne nikdy nekritizujem a nepridávam "rozumy" k technológii žiadneho receptu pôvodného autora; aj ten Tvoj uvarím takl, ako si ho popísal. Ale keďže si v bode 1.) u viedol slovo "môžeme" - ku mrkve, tak na toto som čoby "vihodňar a guľášovarič" véééééééľmi háklivý. Tu musím zásadne protestovať (len tak medzi nami "babami" ani Ty neuvádzaš, či si do svojho guľáša dak aj mrkvu) a kategoricky odmietnuť používanie mrkvy (ale aj ostatnej koreňovej zeleniny) v tomto fantasticky chutnej "bohatierskozbojníckej žranici". Ďakujem, bratku z Varechy, ukladám do svojej KKK a varím podľa Teba. Príde žas, keď tu uvediem aj Svoj recept na Môj guľáš! Veľa zdaru a úspechov!
enerrgizer
ďakujem... @sracz mrkva ( ale veľmi málo) je jediná koreňová zelenina, ktorú tolerujem v kotlíkovom guláši. Z desiatich uvarených ju mám v jednom, ale vtedy tam musí byť aj červené suché víno. Do tohto som ju nedal....a teším sa na Tvoj recept, lebo dobrého gulášu nikdy nie je dosť!
matased
Ja som sa s takýmto zaujímavým postupom ešte nestretla -tá mrkva je tam zaujímavá a to nehovorím o tej cesnakovej kocke...veľmi zvláštne, ale guláše milujeme, tak ho skúsim podľa Teba!
bea21
To musí byť veeeľmi chutnééé. Tuším musím odisť z varechy, lebo slintám až až.
zitar
Tiež som ešte nepočula o mrveničke v guláši.... do pekla, to sa naozaj budem učiť do konca života? / vyzerá prekrásne- iste bol aj véééľmi chutný/.
budkar
Som za. Skúsim aj podľa tohto receptu. Chutnal niekto "čipkárskô"?
sefkuchar
Akurat mam pripravene maso na guas hovadzie aj bravcove,objevil som tento recept- ,tak to podla neho vyskusam,vyzera superovo...dufam ze aj moj bude taky...
sportak
Tak to si ma veľmi prekvapil s týmto pre mňa originálnym receptom. Určite ho v lete vyskúšam na záhrade a dám odpoveď.
editer
Opakujem sa ...je to super... , ale tu mrveničku by som vynechal...stačia tam tie zemiaky.....ale ako ja hovorím 100 ľudí - 100 chutí....Ale ináč je to super...je to tiež tak robievam , okrem tej mrveničky...
editer
Opakujem sa ...je to super... , ale tu mrveničku by som vynechal...stačia tam tie zemiaky.....ale ako ja hovorím 100 ľudí - 100 chutí....Ale ináč je to super...je to tiež tak robievam , okrem tej mrveničky...
tiginko
@Enerrgizer presne guláš podľa môjho gusta: 1. aj môj nebohý tata ma naučili, že koľko mäsa, toľko cibule 2. na Balatone som sa pred mnohými rokmi zamilovala do ich kotlíkového guláša s drobnými haluškami, a kedže v kuchyni su Maďari mojimi veľkými inšpirátormi, tak som sa inšpirovala. Len mi na fotke pripadá nejaký riedky...
enerrgizer
ďakujem... @editer tej mrveničky je tam len trošku, v kotlíku ju ani nevidieť a každý ju hľadá :) @tiginko riedky nie je, to len fotka klame. Na druhý deň stále musím doliať vodu a nechať prevrieť, lebo ešte viac zhustne... dobrú chuť :)
sovka62
Tento recept mi "ušiel", teším sa, že som ho objavila vďaka diskusii. Pre mňa je výnimočný tým, že sa pridáva cestovina. Myslela som, že som jediná na svete, ktorej v guláši chutí, tak sa aspoň tvári moje okolie (takže si ju pridávam len pre seba). Ale je tu viac vychytávok, tá majoránkovo-cesnaková kocka nemá chybu. Vďačne ukladám a teším sa naň.
Na koniec len malú poznámku: cibule toľko, koľko mäsa, len treba dodať, že na objem, nie na váhu, teda určite nie kilo cibule na kilo mäsa. Aby sa niekto nepomýlil.
jozka2
tu mrvenicku je tam dobre vidiet nemoze jej byt vela tak akurat.
smejkad
vyborny je, dokonca som koli nemu isla kupit pivo, co u nas alkohol vobec nefrci :-))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia