Foto: enerrgizer
Každý ho varí trošku ináč, každý si myslí, že ten jeho je najlepší...varenie gulášu je sviatok, trvá dlho a nedá sa urýchliť, lebo Zobraziť celý popisKaždý ho varí trošku ináč, každý si myslí, že ten jeho je najlepší...varenie gulášu je sviatok, trvá dlho a nedá sa urýchliť, lebo dobrý guláš si treba zaslúžiť....
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
800 g |
|
5-6 ks |
|
100 g,domáca údená |
|
10-12 strúčikov |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1-2 KL |
|
1-2 KL |
|
0,5 L |
|
2 ks |
|
1-2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
...pripravíme si všetky suroviny, cibuľu nakrájame na polkolieska a cesnak na drobno. Mäso umyjeme a odrežeme z neho to, čo nechceme mať v guláši. Nakrájame ho na rovnako veľké kusy. Na bravčovej masti orestujeme cibuľu a 2/3 cesnaku. Cibuľa guláš zahustí, preto sa vraví "koľko mäsa, toľko cibule" (k cibuli sa môže pridať aj nakrájaná mrkva)...
-
2
...asi po 15 minútach, keď cibuľa zosklovatie pridáme hovädzie mäso, ja som použil hov.nožinu...po niekoľkých (cca 5-6) min. sa nám mäso zatiahne , vtedy pridáme ČMK, sladkú mletú papriku, premiešame, zalejeme polovicou piva a posolíme (podliať sa môže aj červeným vínom). Dusíme asi hodinku a priebežne podlievame pivom. Po hodinke pridáme nakrájané bravčové mäso, chilli papričky podľa nálady (guláš jedia niekedy aj ženy a deti, takže s citom) a 1/3 majoránky (nebojte sa nezhorkne)...
-
3
...a dusíme, mäso pustí vlastnú šťavu, ale ak treba podlievame vriacou vodou, radšej menej ako viac. Dobrú domácu údenú slaninu nadrežeme a vložíme celý kus k mäsu, nie každý má rád v guláši kúsky slaniny a takto ju vieme potom vybrať...
-
4
...po 2-3 hodinách je mäso už skoro mäkké, pridáme nakrájanú papriku a paradajky, ktoré sme ošúpali (alebo použijeme z konzervy, prípadne lečo)...
-
5
...teraz máme chvíľku času, tak si z polohrubej múky a vajíčka spravíme domácu mrveničku...
-
6
...ešte stále máme čas, tak si zvyšný cesnak utrieme zo soľou, pridáme k nemu majoránku a z cesnakovo majoránkovej pasty spravíme kocku...viem, je to kváder, ale ja to volám kocka :-)....
-
7
...keď je mäso mäkké, cibuľa úplne rozvarená (zahustila guláš) pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme ich...keď sú, pridáme mrveničku a cesnakovú kocku, necháme prevrieť, odstavíme a necháme odpočinúť. Podávame s čerstvým chlebom, chilli pastou (keď sa niekomu zdá málo pikantný) a zapíjame chladeným pivom...dobrú chuť
Na koniec len malú poznámku: cibule toľko, koľko mäsa, len treba dodať, že na objem, nie na váhu, teda určite nie kilo cibule na kilo mäsa. Aby sa niekto nepomýlil.
varecha.pravda.sk/recepty/mrvenicka-do-polievky-fotorecep...