Mrvenička do polievky fotorecept

jerica - fotkajerica, 23. septembra 2010
Mrvenička do polievky (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Do zeleninových polievok robievam mrveničku , určite nič nové pod slnkom , je dobre si túto cestovinku pripomenúť.

20 minút
príprava

Suroviny

3-4 dcl
1 ks




Postup

  1. 1

    do misy som dala približne 3 dcl hrubej múky , spravila malú jamku do ktorej som dala jedno vajce

    Mrvenička do polievky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    s nožíkom zmiešam vajce s múkou

    Mrvenička do polievky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď mám pocit , že je cesto mäkké , postupne pridávam múku , vypracujem na hutné cesto

    Mrvenička do polievky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto strúham na najmenších očkách strúhadla , počas strúhania prikladám cesto do misy s trochou múky , nelepí sa

    Mrvenička do polievky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nastrúhaná mrvenička

    Mrvenička do polievky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    smer polievka !!

    Mrvenička do polievky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evusik
kto by nepoznal starú dobrú mrveničku.... pre toho kto nepozná si pripravila perfektný fotopostup... ja tiež tak robím, len ja som lenivá a strúham rovno do polievky a občas to preženiem a nie je polievka s mrveničkou, ale mrvenička s polievkou :-)
1x sumec
samanka
@jerica nepoznám tuším nič lepšie, okrem domácich rezancov, ale skúsila si ju niekedy podávať k pečenej kačke, alebo kuraťu?
jerica
@samanka táto mrvenička je strúhaná na najmenších očkách strúhadla , robievam ju len do polievok , ale tarhoňu strúham na väčších okách strúhadla , ku kuraťu,kačke , pečenému mäsku robievam tarhoňu s obyčajným zemiakovým šalátom , len výnimočne vo sviatok majonézovým . Domáce cestoviny nie sú pre mňa problém , dokonca keď dostanem chuť na rezance do polievky ,stačí z jedného vajíčka , zoberiem dosku , zarobím cesto , vyváľkam , pokrájam , hotovo, naučená som to ešte od mojich babiek.
palokuchki
@jerica aj my mame radi tuto mrvenicku. Ked mam cas narobim si ju do zasoby. Necham ju vysusit a dam do skleneho pohara.
alexdidi
Dostať aj kúpiť mrveničku, čo je dobré, ale niet nad doma pripravenú, a keď je to aj veľmi rýchla príprava....ja ju strúham na najväčších okách strúhadla, pridávam aj trochu soli a vždy ju nechám málo presušiť....robím niekedy aj do zásoby, ale vtedy sa soľ nesmie dávať, lebo by mohla chytiť pleseň, a vtedy je potrebné dobre vysušiť, napr. v rúre....
samanka
ahááá, takto, @jerica na obrázku sa veľkosť celkom rozoznať nedá. Domáce rezance boli u nás pravidelne, ale mama už nevládze vaľkať cesto a ja nemám na to čas, navyše moje dieťa má radšej rezance z obchodu :-))))
michsamant
No a ja veru mrvenicku nepoznam, paci sa mi a ukladam. Ak chcem teda nasusit do zasoby nesolit cesto a inak sa moze trosku? Ci vobec nesolit?
jerica
@michsamant - nesolím , nasuším , dám do skla , len u nás sa to neohreje , odnesiem deťom. Tak isto aj rezance narobím pre deti. Mám radosť keď hovoria , také domáce sú od babky.
janger
Zase krasny fotopostup! Drobenicku tiez poznam, este z domu. Ale nerobila som ju nikdy.
janger
A este otazocka. Z hladkej muky to nepojde? Hrubu nemam :-(.
jerica
@janger nič ľahšie a rýchle sparvené , kľudne daj múku akú chceš , resp.akú máš , len nech je cesto dobre tuhé , mäkké cesto sa zle strúha , sprav , vyskúšaj , keď varíš akúkoľvek polievku a nechceš aby nebola taká prázdna , dáš trochu mrvenice , hneď ju máš hustejšiu. (sýtejšiu) tak rýchlo spravenú chutnú cestovinu si neviem ani predstaviť.
sovka62
Ja mám túto mrveničku radšej ako slížiky. Veľmi dobre sa je, netreba ju naháňať lyžicou a deťom sa tiež lepšie je, nepokvapkajú sa.A o tom, aká je chutná už ani netreba písať, kto skúsil vie, kto nie, nech vyskúša.
michsamant
@jerica , mas pravdu, ze doace rezance su najlepsie. moja babicka robievala perfektne, tenucke. skusim tuto mrvenicku niekedy, dakujem za receptik
danculka
Som na tomto fóre nová,ale musím povedať niet nad domáce cestoviny,ale priznám sa ked´som ešte pracovala nerozmaznávala som rodinu ha,ha,ha,
mariana33
bože...veď bez tohto by sa nám polievka ani nerátala...keď deti spia a mám domáce vajíčka, tak robievam rezance pre celú rodinu:o)...ale deti majú radšej mrveničku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia