Kotlíkový guláš (fotorecept)
Autor receptu: enerrgizer
Každý ho varí trošku ináč, každý si myslí, že ten jeho je najlepší...varenie gulášu je sviatok, trvá dlho a nedá sa urýchliť, lebo dobrý guláš si treba zaslúžiť....
10 porcií |
50 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup- ...pripravíme si všetky suroviny, cibuľu nakrájame na polkolieska a cesnak na drobno. Mäso umyjeme a odrežeme z neho to, čo nechceme mať v guláši. Nakrájame ho na rovnako veľké kusy. Na bravčovej masti orestujeme cibuľu a 2/3 cesnaku. Cibuľa guláš zahustí, preto sa vraví "koľko mäsa, toľko cibule" (k cibuli sa môže pridať aj nakrájaná mrkva)...
- ...asi po 15 minútach, keď cibuľa zosklovatie pridáme hovädzie mäso, ja som použil hov.nožinu...po niekoľkých (cca 5-6) min. sa nám mäso zatiahne , vtedy pridáme ČMK, sladkú mletú papriku, premiešame, zalejeme polovicou piva a posolíme (podliať sa môže aj červeným vínom). Dusíme asi hodinku a priebežne podlievame pivom. Po hodinke pridáme nakrájané bravčové mäso, chilli papričky podľa nálady (guláš jedia niekedy aj ženy a deti, takže s citom) a 1/3 majoránky (nebojte sa nezhorkne)...
- ...a dusíme, mäso pustí vlastnú šťavu, ale ak treba podlievame vriacou vodou, radšej menej ako viac. Dobrú domácu údenú slaninu nadrežeme a vložíme celý kus k mäsu, nie každý má rád v guláši kúsky slaniny a takto ju vieme potom vybrať...
- ...po 2-3 hodinách je mäso už skoro mäkké, pridáme nakrájanú papriku a paradajky, ktoré sme ošúpali (alebo použijeme z konzervy, prípadne lečo)...
- ...teraz máme chvíľku času, tak si z polohrubej múky a vajíčka spravíme domácu mrveničku...
- ...ešte stále máme čas, tak si zvyšný cesnak utrieme zo soľou, pridáme k nemu majoránku a z cesnakovo majoránkovej pasty spravíme kocku...viem, je to kváder, ale ja to volám kocka :-)....
- ...keď je mäso mäkké, cibuľa úplne rozvarená (zahustila guláš) pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme ich...keď sú, pridáme mrveničku a cesnakovú kocku, necháme prevrieť, odstavíme a necháme odpočinúť. Podávame s čerstvým chlebom, chilli pastou (keď sa niekomu zdá málo pikantný) a zapíjame chladeným pivom...dobrú chuť
|