Kotlíkový guláš (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

Každý ho varí trošku ináč, každý si myslí, že ten jeho je najlepší...varenie gulášu je sviatok, trvá dlho a nedá sa urýchliť, lebo dobrý guláš si treba zaslúžiť....

10
porcií
50 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...pripravíme si všetky suroviny, cibuľu nakrájame na polkolieska a cesnak na drobno. Mäso umyjeme a odrežeme z neho to, čo nechceme mať v guláši. Nakrájame ho na rovnako veľké kusy. Na bravčovej masti orestujeme cibuľu a 2/3 cesnaku. Cibuľa guláš zahustí, preto sa vraví "koľko mäsa, toľko cibule" (k cibuli sa môže pridať aj nakrájaná mrkva)...
  2. ...asi po 15 minútach, keď cibuľa zosklovatie pridáme hovädzie mäso, ja som použil hov.nožinu...po niekoľkých (cca 5-6) min. sa nám mäso zatiahne , vtedy pridáme ČMK, sladkú mletú papriku, premiešame, zalejeme polovicou piva a posolíme (podliať sa môže aj červeným vínom). Dusíme asi hodinku a priebežne podlievame pivom. Po hodinke pridáme nakrájané bravčové mäso, chilli papričky podľa nálady (guláš jedia niekedy aj ženy a deti, takže s citom) a 1/3 majoránky (nebojte sa nezhorkne)...
  3. ...a dusíme, mäso pustí vlastnú šťavu, ale ak treba podlievame vriacou vodou, radšej menej ako viac. Dobrú domácu údenú slaninu nadrežeme a vložíme celý kus k mäsu, nie každý má rád v guláši kúsky slaniny a takto ju vieme potom vybrať...
  4. ...po 2-3 hodinách je mäso už skoro mäkké, pridáme nakrájanú papriku a paradajky, ktoré sme ošúpali (alebo použijeme z konzervy, prípadne lečo)...
  5. ...teraz máme chvíľku času, tak si z polohrubej múky a vajíčka spravíme domácu mrveničku...
  6. ...ešte stále máme čas, tak si zvyšný cesnak utrieme zo soľou, pridáme k nemu majoránku a z cesnakovo majoránkovej pasty spravíme kocku...viem, je to kváder, ale ja to volám kocka :-)....
  7. ...keď je mäso mäkké, cibuľa úplne rozvarená (zahustila guláš) pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme ich...keď sú, pridáme mrveničku a cesnakovú kocku, necháme prevrieť, odstavíme a necháme odpočinúť. Podávame s čerstvým chlebom, chilli pastou (keď sa niekomu zdá málo pikantný) a zapíjame chladeným pivom...dobrú chuť