Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. apríla 2011
Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept)
Foto: pusta

Moji stravníci majú radi pikantné jedlá so syrom a včera mali chuť na niečo nové. Pripravila som im na večeru kolienka, čo bolo pomerne Zobraziť celý popisMoji stravníci majú radi pikantné jedlá so syrom a včera mali chuť na niečo nové. Pripravila som im na večeru kolienka, čo bolo pomerne rýchle. Pužila som plátkový syr Apetito za studena i za tepla, ktorý som rozpustila na orestovanej cibuľke s cesnakom a rascou zároveň som na oleji nechala skaramelizovať plátky citronu, pokrájaného na malé kúsky a pridala som trocha mlieka, aby vznikla krémová omáčka. Do omáčky som zamiešala uvarené kolienka, okorenila a posypala vňaťou z jarnej cibuľky.

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

400 g - kolienka
4 plátky Apetito za studena i za tepla
4 ks tenké plátky
1 ks
p.p
3-4 PL
50 -100 ml studené
1  ks malá
1-2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
p.p.




Postup

  1. 1

    Pripravila som si kolienka, mlieko, syr vňať jarnej cibuľky.

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som vňať jarnej cibuľky.

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájala som tenké plátky z citrona.

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky, cesnak a papričku na drobno a...

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... plátky citrona aj s kôrkou na malé kúsky.

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V pekáčiku som orestovala cibuľu, cesnak, štipľavú papričku, rascu a kúsky citrona, kým neskaramelizovali a ...

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som syr a miešala, kým sa nerozpustil a...

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a priliala som mlieko a varila, až vznikla krémová omáčka, ktorú som na miernom plameni udržiavala teplú.

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kolienka som uvarila vo vriacej osolenej vode podľa návodu, scedila, nechala odkvapkať a ...

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vmiešala do syrovej omáčky v pekáčiku.

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na tanieri som jednotlivé porcie okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala vňaťou jarnej cibuľky a horúce podávala.

    Kolienka v pikantnej syrovej omáčke s kúskami skaramelizovaného citróna (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

korbacik
Zaujímavé,rýchle, ukladám ako inšpiráciu na čas, keď nebudem mať čas:))))
Dcéra má rada cestoviny, sama si ich aj pripravuje , vždy ma prekvapí svojimi kombináciami, aj mi to odfotí, ak nie som doma:) Vďaka...
afataga
zaujimave, ked maju radi pikantne, ako aj my, dala by som aj chilli
jody
@pusta , recept sa mi pozdava, len mi prosim ta povedz, ako sa karamelizuje citron, lebo podla toho navodu tomu nerozumiem...
pusta
@jody , nedávno to vysielali na tv paprika, konkrétnne p. kuchár Serényi - každé ovocie i zelenina obsahuje cukor, ktorý sa vplyvom tepla uvoľní a pôsobením tepla na tento cukor dochádza ku karamelizácii. nejedná sa o obalenie ovocia, zeleniny v karamele, ktorý sme si pripravili predtým z cukru, medu alebo sirupu. odskúšala som a funguje to.
emilly77
veľmi zaujimavé, len ja asi vynechám tú chilli, aby to mohol papať aj môj synček :)
jody
Tak hoďte po mne kameňom, ale poviem, čo si myslím, inak mi bok vyvalí. Karamelizovanie je pálenie cukru, inak oxidácia cukru, cukor sa mení na karamel. Prebieha zahrievaním cukru nad 110°C. Rozumiem aj tomu, že každé ovocie obsahuje cukor, ale nezdá sa mi, ak niekto opečie na tuku plátok citróna a nazve to jeho karamelizáciou. To potom aj pri pečení napríklad koláča, ho nepečieš ale karamelizuješ, lebo šak obsahuje cukor? A nevaríš cukrový sirup, ale ho karamelizuješ? Pochopila by som ten názov, ak by bol citrón obalený v cukre a tak skaramelizovaný. Ale takto je to podla mna len použitie významu iba preto, aby to znelo bombastickejšie. A týmto som nemala v úmysle nikoho uraziť.
pusta
to je všetko pekné, ale na tv paprika sa to týkalo karamelizácie ovocia a zeleniny, overila som si to aj u našich kuchárov v praxi, a povedali, že áno, ale na veľmi kvalitnom riade. ako som videla v tv, tak so to podala dalej.
jody
@pusta , ak budeš opekať ovocie, ktoré má vysoký obsah cukru, nepoviem ani fň, že ho karamelizuješ, ale opekať citrón, ktorého mikroskopické množstvá cukru nestihnú ani skaramelizovať, lebo tam dokopy ani nie sú, je pre mňa čudné. Aj zemiaky obsahujú sacharidy, takže ak robíš pečené zemiaky, tak ich vlastne karamelizuješ. Ja nehovorím o tom, že výraz karamelizovanie je nesprávny an bloc, ale o tom, že sme v gastronómii a nie v chemickom laboratóriu a nazývať akúkoľvek tepelnú úpravu sacharidov karamelizáciou, sa mi zdá pritiahnuté za vlasy...
A vieš, nemám nič proti TV, či paprika, či rajčina, ale považovať veci v televizii za bernú mincu a trvať na tom ako na písme svätom...
pusta
ale jody, ved som nič nezovšeobecnila a ani na ničom netrvám. píšem ničo také? ak áno, tak kde? ved v recepte hovorím konkrétne len o citrone. a kde tu vidíš to "písmo sväté" potom? ved ty si rozviedla svoj názor, dala si mi otázku a ja som len odpovedala.
jody
tak jednoduchšie - opiekla si plátky citrónu a hovoríš, že si ho skaramelizovala. Ja hovorím, že si ho neskaramelizovala, ale opiekla.
pusta
ale ak si tak dôsledná, potom si všimni aj to, že Grana Padano nerovná sa Parmigiano regiano a iné maličkosti inde
pusta
neviem, ak sa objavia nové technologie vo varení,vo všeobecnosti pre väčšinu sú neprijateľné a ak nie sú zhodné s doterajšími, tak nie sú správne...
jody
- ak si všimnem, poviem
- čo je na karamelizovaní za novinku?
evusik
ja keď sa pozriem na obrázok 6 a 7 kde v bode 6 spomínaš karamelizáciu, tak ja tam vidím len opekanie cibule, cesnaku, chilli a citróna na veľkom množstve oleja čo s karamelizáciou nemá nič spoločné.... aj cibuľa sa necháva skaramelizovať bez pridania cukru, ale robí sa to na minimálnom množstve oleja minimálne 30 minút a dlhšie podľa množstva cibule.... to tvoje pláva v oleji tak kde je tá karamelizácia naozaj neviem ....
pusta
@jody , na karamelizácii v klasickom ponímanínového nič nie je, ale v karamelizácii bez pridania cukru, medu alebo sirupu - to si myslím nové je, a nielen pre mňa.
pusta
@evusik , som len amatér, budem sa musieť zdokonaliť. nestačí iba raz vidieť. už sa mi podarilo uliať viac oleja, ked som karamelizovala cukor pod kyslú kapustu, ale skaramelizoval napriek mojej nešikovnosti na začiatku. ale vidím, že ty karamelizáciu bez pridania cukru, medu alebo sirupu poznáš, asi profesionálne - aspoň tak sapamätám, že máš s gastronomiou do činenia. nuž a pre mňa tento spôsob karamelizácie z tv je veru novinkou.
jody
@pusta , na karamelizácii bez pridania cukru nie je nič nové, len ako som sa bola siahodlho rozpisovala vyššie, karamelizovať možno niečo, čo obsahuje cukor. Koľko je cukru v citróne neviem, ale podľa mňa ho tam nie je dostatok na to, aby sa dalo hovoriť o karamelizácii v ponímaní, o ktoré nám v gastronómii ide. To je celé.
pusta
nuž jody, pre mňa to nové je. každý nemusí všetko hned vedieť, ako som napísala vyššie, dozvedela som sa to len nedávno na tv paprika, konkrítne bez pridania cukru tam karamelizoval kuchár, ktorého som aj menovala, práve citron, pomaranč a grep týmto spôsobom a ešte mrkvu.
pusta
ľutujem, ale si mi to exaktne nevyvrátila.
jody
@pusta , vyvracať niečo exaktne má význam len ak sú obaja diskutéri na rovnakej úrovni... Ja sa len čudujem, ako účelovo sa dá nepochopiť, to čo hovorím. A hovorím, že nemám nič proti receptu, ani proti žiadnej surovine, ani proti tebe, ani proti tv paprika, ani proti karamelizovaniu. Ale irituje ma, ak sa niečo nazve karamelizovaním a nie je to ním, zato sa to nabubrelo pridá do názvu jedla.
2010
Chacha, @ jody to si nezbadala pusta zastupuje politicku stranu a slova neznamenaju nic, prisposobia sa podla toho z ktorej strany vietor fuka.
evusik
@pusta o 4:42 si napísala "už sa mi podarilo uliať viac oleja, ked som karamelizovala cukor" tak tento postup karamelizácie som nepochopila....