Kapustový koláč
Kapustový koláč

Koláč z kyslej kapusty so slaninou

kvakac - fotkakvakac, 14. septembra 2022
Koláč z kyslej kapusty so slaninou
Foto: kvakac

Je to koláč v našej rodine veľmi obľúbený.

10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

810 g (plechovka Lidl)
2 ks
200 ml
150 ml
500 g
200 g (akú mate radi)
4 strúčiky
1 KL
1/2 KL
1 bal.
1 KL
Na potretie:
5 strúčikov
1 KL
30 g
2 PL
Na potretie plechu:




Postup

  1. 1

    Kapustu z tejto plechovky vyklopíme do sitka, aby voda z nej odtiekla. Potom ju dáme do hlbšej misy, pridáme rozšľahané vajcia, mlieko, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Všetko dobre premiešame.

  2. 2

    Pridáme podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, majorán, nastrúhaný cesnak, trochu rasce a slaninu pokrájanú na kocky. Znovu premiešame a necháme postáť, tak 10 minút, aby sa chute spojili.

  3. 3

    Hlboký plech 40x30 cm dobre natrieme olejom a naň roztiahneme cesto. Pečieme pri teplote 180 °C 25 - 30 minút do zlatista.

  4. 4

    Zatiaľ si v hrnčeku roztopíme maslo, olej, rascu, strúhaný cesnak a olej. Po upečení koláča týmto potrieme vrch a dáme do horúcej rúry ešte na 5 minút, aby to do koláča vošlo.

  5. 5

    Necháme vychladnúť v zamknutej komore. Až po vychladnutí podávame. Kto má rád kyslú kapustu je to manna.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, klasické suroviny, krásně do zlatova upečený koláčik. K tomu vínečko, nebo pivečko a pohoda... Jejda, proč nechat vychladnút? To tuším nepůjde vydržet, mám slabé držáky, zvlášť když voní celý dům česnekem, kapustou a slaninkou! Nemám komoru, natož klúč ku komore. Poraďíš?
kvakac
@haji (14.9.2022 20:11)

Vďaka za koment. Preto som písal, že to do komory zamknúť. Ono to vonia až jedného mrakoty obchádzajú. Dva kúsky sa mi iba ušli, preto musím zajtra znovu upiecť. Je to príprava na energetickú krízu, treba sa obaliť slaninou na zimu.
kvakac
@kimlo (15.9.2022 06:39)

Vďaka za koment. Tebe sa isto nevyrovnám, ale vďaka. Mala rada kamarát, ak budeš robiť nevolaj známych, lebo ti to zjedia. Mne sa ušli toho veľkého plechu dva malé kúsky, tak dnes zarábam druhu várku, pokiaľ všetci spia a budem si mastiť brucho ja s rukami okolo plechu a nedám nikomu.
drajan
Mňam. Robievam podobný "kapustník" ale z doma tlačenej kyslej kapusty. Tá fotka však doslova spieva. Skúsim síce nie s kapustou z Lidla, ale s našou... no ostatné dodržím podľa receptu. Krásna inšpirácia. ďakujem.
kvakac
Vďaka vám všetkým za milé komenty. Dá sa jesť aj teplý, to je len upozornenie, lebo pri jednom kúsku neostane, tak aby nebolo ťažko na žalúdku. Kto ma slabší žalúdok. Mňa sa to netýka, to je jediný orgán u mňa čo šľape na 120%. Ešte raz vďaka.
kimlo
Toto bude recept mesiaca! Mám síce v pohároch ešte svoju kyslú kapustu ale v špajzi mi padá prach na tu konzervu kapusty z Lidla. Už som ani nedúfal že ju použijem tak to určite vyskúšam. 👍
olinecka
No to je naozajstná dobrota z kyslej kapusty... Samé vitamíny, dobré si napiekla.
1x kvakac
kvakac
@olinecka (18.9.2022 09:59)

Vďaka za koment . Stále som chlapec. Dobrota to veru. Včera sme ho znovu piekli. Ochladilo sa riadne, tak treba vitamíny.
kimlo
Budem robiť zemiakový prívarok s údeným, myslíš žeby sa tento koláč k tomu hodil?
1x kvakac
kvakac
@kimlo (20.9.2022 10:06)

Ja si myslím že áno. No je to hodné sýte. Ja to mám veľmi rád aj ku kyslým polievkam napr. Fazuľová, šošovicová.
1x kimlo
evusik
Musím potvrdiť, že toto je výborný koláč. Ja mám podobný recept a pečiem ho hlavne v zime. My ho voláme meteník, netuším prečo ani odkiaľ tento názov pochádza. Dôležité je, že chutí a ten tvoj vyzerá fantasticky :-)
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia