Karfiolová terina s mrkvou a syrom fotorecept

amelie - fotkaamelie, 9. marca 2011
Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept)
Foto: amelie

Vyzerá jedlo a chutí tak, ako vyzerá:-)

Suroviny

500 g
80 g, alebo zelenou
3 ks
200 g
200 ml
50 g, na posypanie
2 pl, čerstvo posekaná
1 pl, posekaná
100 g, tavený
 na vysypanie plechu




Postup

  1. 1

    Na prípravu tejto terinky môžeme použiť aj nivu alebo rival a parmezán môžeme nahradiť ementálom.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, vhodíme do nej karfiol rozobratý na ružičky a necháme prevrieť asi 10 minút. Nesmie sa rozvariť. Scedíme a necháme odkvapkať.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Karotku pokrájame na kolieska a podusíme na troške oleja dochrumkava.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V mise rozšľaháme vajíčka s taveným syrom. Ja dávam syr s modrou plesňou, ale môžete dať hocijaký, aj Veselú kravu - Karičku. Pridáme smotanu, posekanú petržlenovú vňať a pažítku a opatrne rozmrvíme syr s modrou plesňou.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Terinovú formu - ja som to tentokrát vyskúšala v bábovkovej - vymastíme a vysypeme strúhankou. Naplníme ju tretinou blanšírovaného karfiolu.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na ružičky karfiolu navrstvíme kolieska mrkvy.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zakryjeme druhou tretinou karfiolu a zalejeme polovicou syrovo-bylinkovej zmesi. posypeme parmezánom, dáme poslednú vrstvu karfiolu a zalejeme druhou polovicou tekutiny. Terinku - v tomto prípade bábovku - postavíme do pekáča naplneného do 2/3 vodou.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru predhrejeme na 180°C a karfiolovo-syrovú terinu pečieme vo vodnom kúpeli približne 45 minút.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke, potom ju ešte dáme stuhnúť do chladu. Studenú vyklopíme na podnos.

    Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

amelie
@ancicka , forma na terinu je obdĺžniková ako na biskupský chlebík, len je užšia, obyčajne keramická alebo sklenená, ale môžeš ju robiť v hocijakej.
abend
Veľmi zaujímavý recept, určite vyskúšam, nebolo by dobré počas pečenia celé prikryť alobalom? Zdá sa mi ,že sa to zvrchu pripaľuje.
cica2
to musí byť výborná mňamka, vďaka za recept:)
amelie
@abend , je pravda, že bylinky trošku zhnedli, ale len tie navrchu. Keď som terinku zakryla papierom na pečenie, rozvarila sa, asi sa dostatočne neodparovala tekutina.
marienka44
@Amelie ,ten taveny syr crievku /neviem znacku/ mas len na obrazku a v rozpise chýba. Ako sa da v kyslej smotane vidlickou rozslahat taveny syr ? Dá sa to? Mam taku babovkovu formu z jenskeho skla , vyskusam. K comu sa terina podáva?
amelie
Ahoj, @marienka , tavený syr môžeš použiť hocijaký, najprv si ho vyšľahaj metličkou s vajciami, smotanu pridávaj potom. Terinku môžeš jesť s čerstvou bagetkou alebo s hriankou, je to zelenina. Alebo len tak:-)