Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Vyzerá jedlo a chutí tak, ako vyzerá:-)
Postup
- Na prípravu tejto terinky môžeme použiť aj nivu alebo rival a parmezán môžeme nahradiť ementálom.
- Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, vhodíme do nej karfiol rozobratý na ružičky a necháme prevrieť asi 10 minút. Nesmie sa rozvariť. Scedíme a necháme odkvapkať.
- Karotku pokrájame na kolieska a podusíme na troške oleja dochrumkava.
- V mise rozšľaháme vajíčka s taveným syrom. Ja dávam syr s modrou plesňou, ale môžete dať hocijaký, aj Veselú kravu - Karičku. Pridáme smotanu, posekanú petržlenovú vňať a pažítku a opatrne rozmrvíme syr s modrou plesňou.
- Terinovú formu - ja som to tentokrát vyskúšala v bábovkovej - vymastíme a vysypeme strúhankou. Naplníme ju tretinou blanšírovaného karfiolu.
- Na ružičky karfiolu navrstvíme kolieska mrkvy.
- Zakryjeme druhou tretinou karfiolu a zalejeme polovicou syrovo-bylinkovej zmesi. posypeme parmezánom, dáme poslednú vrstvu karfiolu a zalejeme druhou polovicou tekutiny. Terinku - v tomto prípade bábovku - postavíme do pekáča naplneného do 2/3 vodou.
- Rúru predhrejeme na 180°C a karfiolovo-syrovú terinu pečieme vo vodnom kúpeli približne 45 minút.
- Vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke, potom ju ešte dáme stuhnúť do chladu. Studenú vyklopíme na podnos.