Karfiolová terina s mrkvou a syrom (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Vyzerá jedlo a chutí tak, ako vyzerá:-)

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu tejto terinky môžeme použiť aj nivu alebo rival a parmezán môžeme nahradiť ementálom.
  2. Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, vhodíme do nej karfiol rozobratý na ružičky a necháme prevrieť asi 10 minút. Nesmie sa rozvariť. Scedíme a necháme odkvapkať.
  3. Karotku pokrájame na kolieska a podusíme na troške oleja dochrumkava.
  4. V mise rozšľaháme vajíčka s taveným syrom. Ja dávam syr s modrou plesňou, ale môžete dať hocijaký, aj Veselú kravu - Karičku. Pridáme smotanu, posekanú petržlenovú vňať a pažítku a opatrne rozmrvíme syr s modrou plesňou.
  5. Terinovú formu - ja som to tentokrát vyskúšala v bábovkovej - vymastíme a vysypeme strúhankou. Naplníme ju tretinou blanšírovaného karfiolu.
  6. Na ružičky karfiolu navrstvíme kolieska mrkvy.
  7. Zakryjeme druhou tretinou karfiolu a zalejeme polovicou syrovo-bylinkovej zmesi. posypeme parmezánom, dáme poslednú vrstvu karfiolu a zalejeme druhou polovicou tekutiny. Terinku - v tomto prípade bábovku - postavíme do pekáča naplneného do 2/3 vodou.
  8. Rúru predhrejeme na 180°C a karfiolovo-syrovú terinu pečieme vo vodnom kúpeli približne 45 minút.
  9. Vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke, potom ju ešte dáme stuhnúť do chladu. Studenú vyklopíme na podnos.