Karamelové veterníky
Karamelové veterníky

Karamelové veterníky

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 6. januára 2022
Karamelové veterníky
Foto: Pravda - Robert Hüttner
16
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
100 ml
100 ml
1 ČL
1 ČL
80 g
150 g
4 ks
Vanilkový krém:
1 l
120 g
1 ks
50 g
120 g
4 ks
300 ml (33 %)
Karamelová šľahačka a poleva:
300 g
400 ml (33 %)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme vanilkový krém. Mlieko s cukrom, semienka z vanilkového struku a vanilkový struk dáme zovrieť, pridáme za stáleho miešania rozmiešané žĺtky a Zlatý klas. Uvaríme puding a nakoniec doň zamiešame maslo. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Keď je krém úplne vychladený, vyšľaháme ho metličkou a prilejeme smotanu. Vyšľaháme na pevný krém.

  2. 2

    Odpaľované cesto: Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme prevrieť. Prisypeme múku a miešame (odpaľujeme), než sa vytvorí kompaktné cesto. Keď sa na krajoch a na dne hrnca bude vytvárať film z cesta, odstavíme a necháme vychladiť. Cesto preložíme do mixéra a po jednom pridávame a zašľahávame vajcia.

  3. 3

    Cesto preložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech nastriekame okrúhle venčeky. Pred pečením postriekame vodou a pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút.

  4. 4

    Karamelová poleva: Cukor roztopíme, miešame, kým vznikne karamel a pomaly prilievame 200 ml horúcej smotany. Vymiešame dohladka. Upečené vychladnuté veterníky rozkrojíme. Vrchné časti veterníkov polejeme polovicou pripravenej karamelovej zmesi.

  5. 5

    Karamelová šľahačka: Druhú polovicu zmesi necháme trošku vychladnúť. Zvyšnú smotanu (200 ml) vyšľaháme do polotuha a pomaly prilievame karamelovú zmes, podľa potreby došľaháme.

  6. 6

    Na spodnú časť rozkrojených veterníkov nastriekame najprv vanilkový krém a naň nanesieme karamelovú šľahačku (plnky nanášame pomocou cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou). Nakoniec prikryjeme vrchnou polovicou veterníkov s karamelovou polevou.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

evanaaa
Ach jaj, ja radšej, keď sú do šírky, ako do výšky, také som ešte nevidela....ako ich jesť ? Ale chuťovo sú iste dobré.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha