Karamelové veterníky
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 6. januára 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
na 180 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
100 ml |
|
100 ml |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
80 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
Vanilkový krém: | |
1 l |
|
120 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
120 g |
|
4 ks |
|
300 ml (33 %) |
|
Karamelová šľahačka a poleva: | |
300 g |
|
400 ml (33 %) |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme vanilkový krém. Mlieko s cukrom, semienka z vanilkového struku a vanilkový struk dáme zovrieť, pridáme za stáleho miešania rozmiešané žĺtky a Zlatý klas. Uvaríme puding a nakoniec doň zamiešame maslo. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Keď je krém úplne vychladený, vyšľaháme ho metličkou a prilejeme smotanu. Vyšľaháme na pevný krém.
- 2
Odpaľované cesto: Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme prevrieť. Prisypeme múku a miešame (odpaľujeme), než sa vytvorí kompaktné cesto. Keď sa na krajoch a na dne hrnca bude vytvárať film z cesta, odstavíme a necháme vychladiť. Cesto preložíme do mixéra a po jednom pridávame a zašľahávame vajcia.
- 3
Cesto preložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech nastriekame okrúhle venčeky. Pred pečením postriekame vodou a pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút.
- 4
Karamelová poleva: Cukor roztopíme, miešame, kým vznikne karamel a pomaly prilievame 200 ml horúcej smotany. Vymiešame dohladka. Upečené vychladnuté veterníky rozkrojíme. Vrchné časti veterníkov polejeme polovicou pripravenej karamelovej zmesi.
- 5
Karamelová šľahačka: Druhú polovicu zmesi necháme trošku vychladnúť. Zvyšnú smotanu (200 ml) vyšľaháme do polotuha a pomaly prilievame karamelovú zmes, podľa potreby došľaháme.
- 6
Na spodnú časť rozkrojených veterníkov nastriekame najprv vanilkový krém a naň nanesieme karamelovú šľahačku (plnky nanášame pomocou cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou). Nakoniec prikryjeme vrchnou polovicou veterníkov s karamelovou polevou.
Tiež karamelové veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu