Karamelové veterníky

Karamelové veterníky

Autor receptu: redakcia

16
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme vanilkový krém. Mlieko s cukrom, semienka z vanilkového struku a vanilkový struk dáme zovrieť, pridáme za stáleho miešania rozmiešané žĺtky a Zlatý klas. Uvaríme puding a nakoniec doň zamiešame maslo. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Keď je krém úplne vychladený, vyšľaháme ho metličkou a prilejeme smotanu. Vyšľaháme na pevný krém.
  2. Odpaľované cesto: Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme prevrieť. Prisypeme múku a miešame (odpaľujeme), než sa vytvorí kompaktné cesto. Keď sa na krajoch a na dne hrnca bude vytvárať film z cesta, odstavíme a necháme vychladiť. Cesto preložíme do mixéra a po jednom pridávame a zašľahávame vajcia.
  3. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech nastriekame okrúhle venčeky. Pred pečením postriekame vodou a pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút.
  4. Karamelová poleva: Cukor roztopíme, miešame, kým vznikne karamel a pomaly prilievame 200 ml horúcej smotany. Vymiešame dohladka. Upečené vychladnuté veterníky rozkrojíme. Vrchné časti veterníkov polejeme polovicou pripravenej karamelovej zmesi.
  5. Karamelová šľahačka: Druhú polovicu zmesi necháme trošku vychladnúť. Zvyšnú smotanu (200 ml) vyšľaháme do polotuha a pomaly prilievame karamelovú zmes, podľa potreby došľaháme.
  6. Na spodnú časť rozkrojených veterníkov nastriekame najprv vanilkový krém a naň nanesieme karamelovú šľahačku (plnky nanášame pomocou cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou). Nakoniec prikryjeme vrchnou polovicou veterníkov s karamelovou polevou.