Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Autor receptu: redakcia
16 porcií |
25 minút na 180 °C |
Postup- Najprv pripravíme vanilkový krém. Mlieko s cukrom, semienka z vanilkového struku a vanilkový struk dáme zovrieť, pridáme za stáleho miešania rozmiešané žĺtky a Zlatý klas. Uvaríme puding a nakoniec doň zamiešame maslo. Zakryjeme fóliou
a necháme vychladnúť. Keď je krém úplne vychladený, vyšľaháme ho metličkou a prilejeme
smotanu. Vyšľaháme na pevný krém.
- Odpaľované cesto: Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme prevrieť. Prisypeme múku a miešame (odpaľujeme), než sa vytvorí kompaktné cesto. Keď sa na krajoch a na dne hrnca bude vytvárať film z cesta, odstavíme a necháme vychladiť. Cesto preložíme
do mixéra a po jednom pridávame a zašľahávame vajcia.
- Cesto preložíme do cukrárenského vrecka
s ozdobnou špičkou a na plech nastriekame
okrúhle venčeky. Pred pečením postriekame
vodou a pečieme pri 180 stupňoch asi
25 minút.
- Karamelová poleva: Cukor roztopíme, miešame, kým vznikne
karamel a pomaly prilievame 200 ml horúcej smotany. Vymiešame dohladka. Upečené vychladnuté veterníky rozkrojíme. Vrchné časti veterníkov polejeme polovicou pripravenej karamelovej zmesi.
- Karamelová šľahačka: Druhú polovicu zmesi necháme trošku vychladnúť. Zvyšnú smotanu (200 ml) vyšľaháme do polotuha a pomaly prilievame karamelovú zmes, podľa potreby došľaháme.
- Na spodnú časť rozkrojených veterníkov nastriekame najprv vanilkový krém a naň nanesieme karamelovú šľahačku (plnky nanášame pomocou cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou).
Nakoniec prikryjeme vrchnou polovicou veterníkov s karamelovou polevou.
|