Karamelové veterníky fotorecept
Foto: slovakbaker
porcií
na 200 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
250 ml |
|
100 ml |
|
štipka |
|
180 g |
|
6 ks |
|
Vanilkový krém: | |
400 ml |
|
80 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
300 ml |
|
1 bal. |
|
Karamelová šľahačka: | |
100 g |
|
štipka |
|
450 ml |
|
Karamelová poleva: | |
120 g |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Odpaľované cesto: Vodu, olej a soľ privedieme do varu. Prisypeme múku a miešame, kým spracujeme hladké cesto. Cesto necháme mierne vychladnúť. Následne doň zapracujeme po jednom vajíčka. Cesto by malo byť hladké a lesklé, vtedy má správnu konzistenciu. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame veterníky (priemer 6 cm) tak, že najprv nastriekame jedno koliesko a naň druhé (veterníky tak budú vyššie). Pokropíme vodou, aby počas pečenia krásne narástli a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 20 minút do zlatohneda.
-
2
Medzitým, ako sa veterníky pečú, pripravíme vanilkový krém. V troche mlieka rozmiešame kryštálový a vanilínový cukor, Zlatý klas a žĺtok. Zvyšok mlieka privedieme do varu. Prilejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
- 3
Vychladenú smotanu na šľahanie (300 ml) vyšľaháme so stužovačom dotuha. Puding rozmiešame a obe hmoty opatrne spojíme. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- 4
Pripravíme karamel. V hlbšom hrnci skaramelizujeme kryštálový cukor, v druhom hrnci zohrejeme 100 ml smotany na šľahanie.
- 5
Do karamelu opratrne prilejeme horúcu smotanu, zmes napení, karamel sa zrazí. Neustále miešame, aby sa karamel opäť rozpustil. Na vyrovanie chutí môžeme pridať štipku soli. Zo vzniknutej karamelovej omáčky si odložíme 3 PL na polevu, zvyšok prelejeme do misky. Necháme vychladnúť.
- 6
Vychladenú smotanu na šľahanie (350 ml) vyšľaháme. Pridáme karamel a vyšľaháme na karamelovú šľahačku. Tá chutí z toho všetkého najlepšie... Karamelovú šľahačku prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- 7
Karamelová poleva: Cukor preosejeme do misky, pridáme 3 PL odloženého karamelu a 2 PL vody. Metličkou vymiešame na hladkú polevu, ktorou budeme veterníky ozdobovať.
- 8
Vychladnuté veterníky horizontálne prerežeme a plníme najprv vanilkovým krémom a potom karamelovou šľahačkou. Vrchnú časť veterníka ("čiapočku") ozdobíme karamelovou polevou. Zvykne sa celá namáčať do polevy, ja som ju len polevou pofŕkal, myslím, že tak to vyzerá aj krajšie... Na karamelovú šľahačku priložíme vrchnú časť a vetrník máme hotový. Ešte spracovať ostatných 14 veterníkov... :)
- 9
Veterníky máme hotové, už si len pochutnávať na ich geniálnej chuti a myslím, že nie sú ani priveľmi sladké, tak žiadne výčitky! :)
Tiež karamelové veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Minule som si to kupil v dakej provincnej pekarni a bol som sklamany.....🙄,cukor s cukrom to bol...🙄
Toto je iny lewel,nadhera👍
Pekny vecer priatelia👍👍👍
To ma veľmi teší, nech chutia!
Ďakujem