Foto: cesminaz
Je to jedlo môjho detstva, ktoré nám pripravovala moja mama :-) Pochádza ale ešte od mojej
prababky z Maďarska, ktorá svojim vnúčatám piekla Zobraziť celý popisJe to jedlo môjho detstva, ktoré nám pripravovala moja mama :-) Pochádza ale ešte od mojej
prababky z Maďarska, ktorá svojim vnúčatám piekla langoše plnené sčasti na sladko domácim
slivkovým lekvárom a sčasti zasa na slano dusenou kapustou. Bolo to jednoduché a chutné jedlo
pripravované s láskou :-)
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
42 g čerstvé |
|
cca 6 dl |
|
1,5 KL |
|
Plnka: | |
2 kg čerstvá |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
|
|
podľa potreby (pri dusení) |
|
Na vysmážanie: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Následne pridáme vo vode rozmiešané droždie. Droždie si treba radšej rozmiešať len v 3 dl vody a zvyšok tekutiny treba prilievať postupne počas vypracúvania cesta podľa potreby. Niektoré múky pijú menej tekutiny a niektoré viac. Výsledné vypracované cesto má byť také polomäkké, vlastne také klasické langošové. Cesto napokon ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Namiesto pšeničnej hladkej múky môžte kľudne použiť aj špaldovú hladkú bielu.
-
2
Zatiaľ kým nám cesto kysne, si pripravíme plnku. Hlávkovú kapustu postrúhame a v jednej miske ju pomiešame s potrebným množstvom soli. Následne rozhorúčime olej v panvici, ihneď dáme kapustu a zakrytú dusíme do mäkka. Podľa potreby podlievame počas dusenia trochou vody. Keď je už kapusta mäkká, pridáme oheň a narýchlo ju ešte kde-tu opečieme, aby dostala lepšiu chuť. Nakoniec podľa chuti pridáme mleté čierne korenie, premiešame a necháme bokom.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na rovnaké časti, ja som mala 11 ks, ale to záleží na tom aké veľké langoše chcete robiť. Kúsky cesta ešte raz vymiesime do tvaru bochníčkov. Bochníček vyvaľkáme na cca 5 mm, na jednu stranu dáme plnku a prikryjeme ju druhou stranou. Okraje troška postláčame. Následne langoše klasicky vysmažíme v dostatočnom množstve oleja. Treba ich vysmážať o niečo pomalšie, lebo sú plnené. Vysmážané vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.
-
4
Takéto kapustové langoše sú veľmi chutné :-) Tomu, kto má kapustu rád, ich vrelo odporúčam.
-
5
Viac mojich receptov a inšpirácií nájdete na mojom blogu https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1
moja to sú tie posúchy, ktoré Maďari pečú pred uložením chlebíka do pece a natierajú buď slaninou, alebo bravčovou masťou..náramná fajnotka a k tomu domáce kyslé mlieko..
Ja som dnes robila pagáče s hlávkovou kapustou, podľa K. Magálovej. Tiež dobrota. Ďakujem za rcpt a pozdravujem Ťa, rada som Ťa tu videla :-)
Ja dusenú sladkokyslú kapustu od mäsa radšej len klasicky s mäsom :-) Do lángošov by mi to bolo divné,nie sme zvyknutý :-) Čo sa týka cesta si kludne každý môže spravit to svoje klasické lángošové. Že aké máš cesto záleží od múky a aj od konzistencie pri zamiesení, ale isto urobia svoje aj kvasnice :-) A aj to si už každý spraví taký hrubý lángoš aký má rád. Dakujem ti za nahliadnutie a komentík :-)
Neviem či to Madari tak ako klobásu neodpozorovali od dolnozemských Slovakov.Moji rodičia pochadzali z Tótkomlosu a keď sa presidlili v roku 1947 na Slovensko,kde som sa už ja narodil, tak ako chlapec si pamätám, že keď sa piekol doma chlieb tak sa popritom piekli posúchy.Komlóšania ich volali lepníke.Posuch bol natretý vajcom a navrchu bola slaninka.Na tú dobrotu spomínam ešte aj po rokoch.Tie lepníke mali jedinečnú chuť vďaka peci v ktorej sa
piekli.Skúšali sme to upiecť v plynovej rúre,ale nikdy to nebolo ono
Minule som kupoval kvasnice a doma som zistil,že boli z Poľska.Čo je z Polska zásadne nekupujem.Voľakedy sme mali naše slovenské droždie z Trenčína, tak ako sme mali kvalitnú slovenskú soľ zo SolivaruBohužial dnes už nemáme ani droždie ani sol.Solivar kúpili Rakúšania,nechali ho zlikvidovať a dnes solíme rakúskou solou alebo českou hrubozrnnou
:-)) to je ale fakt náhoda, moja prababka ktorá ich robila bola tiež zo Szarvasu :-) Nepoznali sa náhodou ? Ale moja mama vravý, že ona ich vtedy vysmážala v domácej masti, vraj vtedy sa olej nepoužíval :-) Zvykla plniť takto kapustové a vraj aj pár kúskov s domácim slivkovým lekvárom zo suda.