Bezlepkové langoše
Bezlepkové langoše

Bezlepkové langoše s vlákninou, lososom a kôprovým dresingom videorecept

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, včera 12:30. Komerčný recept.

Objavte netradičný bezlepkový recept od Janky, ktorý spája chrumkavé langoše, výživnú vlákninu a jemnú chuť údeného lososa. Pripravili sme ich z bezlepkových múčnych Zobraziť celý popisObjavte netradičný bezlepkový recept od Janky, ktorý spája chrumkavé langoše, výživnú vlákninu a jemnú chuť údeného lososa. Pripravili sme ich z bezlepkových múčnych zmesí Liana, vhodných aj pre ľudí s celiakiou. Tento recept je skvelou inšpiráciou, ako si dopriať tradičnú dobrotu v modernej a zdravšej verzii.

8
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Kvások:
350 ml
20 g čerstvé (bezlepkové)
1 ČL
Cesto:
200 g
300 g
1 ks
250 ml
1 ČL
Na podsypanie cesta:
Na vyprážanie:
Špeciálna príloha na langoše:
250 ml
podľa chuti
1 PL strúhaný
1 strúčik
 (plátky)
Navrch:
 (prípadne na pokvapkanie)



Postup

  1. 1

    Príprava kvásku: Pripravíme si kvások zmiešaním vlažného mlieka, droždia a cukru. Necháme postáť 10–15 minút.

  2. 2

    Príprava cesta: Medzitým si navážime a preosejeme múku. K múke pridáme vajce, smotanu, soľ a kvások. Cesto premiešame v robote alebo pomocou mixéra. Cesto je husté a lepivé. Kto je zvyknutý na klasické kysnuté cesto, toto je úplne iné. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.

  3. 3

    Tvarovanie langošov: Dosku si posypeme múkou. Naberačkou naberieme cesto, rukou spracujeme guľku, ktorú roztlačíme na požadovaný tvar langoša. Cesto je jemné, preto som si každú placku položíme na papier na pečenie – vtedy sa s langošom dobre manipuluje a netrhá sa. Cesto nie je také pružné ako z klasickej múky. Z cesta si vieme pripraviť 8 langošov.

  4. 4

    Pečenie: Olej vhodný na vyprážanie nahrejeme na teplotu 180 °C. Vložíme langoše aj s papierom do oleja, po chvíľke papier vyberieme a zahodíme. Pečieme z oboch strán dozlatista. Langoše sú pri pečení tuhé, ale po vytiahnutí zmäknú, pričom okraje ostanú príjemne chrumkavé.

  5. 5

    Dresing: Kyslú smotanu zmiešame s najemno nasekaným kôprom, cesnakom, parmezánom a soľou. Langoš potrieme zmesou, naukladáme plátky údeného lososa a dozdobíme. Ja som si langoš trošku pokvapkala aj citrónom – pre doplnenie kyslosti.

  6. 6

    Tip pre celiatikov: Vláknina je pre zdravé trávenie a imunitu kľúčová – obzvlášť pri bezlepkovej diéte. Bezlepkové múčne zmesi Liana s vlákninou a pohánkou (napr. Liana Bread mix dark) pomáhajú doplniť jedlo o cenné živiny a zároveň nezaťažiť trávenie.

Diskusia k receptu