Jelení močing s medovou cibuľkou

Marek Petrán
chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre, 9. septembra 2011
Jelení močing s medovou cibuľkou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

800 g
200 g
200 g
200 g
200 g
200 g
8 dl
100 g
Paštrnákové pyré:
2 kg
2 dl
200 g, alebo kyslá smotana
1 dl
300 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Jelení močing umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy. Vo veľkom hrnci mäso opražíme z každej strany a vyberieme. V tom istom hrnci orestujeme pokrájanú koreňovú zeleninu do zlata, pridáme cibuľu, koreniny a restujeme do hneda. Pridáme cukor a trochu šípkového lekváru, necháme mierne skaramelizovať, podlejeme červeným vínom a zalejeme vodou.

  2. 2

    Necháme zovrieť a do základu vložíme orestované mäso. Prikryjeme a dusíme v rúre na 180°C približne 2 hodiny do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, základ rozmixujeme a dochutíme šípkovým lekvárom, červeným vínom, soľou a korením. Podľa potreby a hustoty ešte zvaríme.

  3. 3

    Pyré: paštrnák nakrájame a dáme variť do osolenej vody spolu s mliekom. Uvaríme do mäkka, precedíme a rozmixujeme. Pridáme crème fraîche, smotanu, premiešame a dochutíme soľou a korením.

  4. 4

    Medová cibuľka: cibuľu pokrájame na mesiačiky. Vo väčšej panvičke rozpustíme med, pridáme ocot a necháme zovrieť. Pridáme cibuľu, korenie, bobkový list a podusíme do mäkka.

Diskusia k receptu