Jednoduchá čokoládovo-gaštanová torta s korpusom bez šľahania fotorecept
Foto: elenas
Výborná šťavnatá tortička, nenáročná na prípravu, cesto netreba šľahať, len všetko zamiešať a piecť. Dobrá alternatíva pre tých, ktorí sa nekamarátia s Zobraziť celý popisVýborná šťavnatá tortička, nenáročná na prípravu, cesto netreba šľahať, len všetko zamiešať a piecť. Dobrá alternatíva pre tých, ktorí sa nekamarátia s piškótovým šľahaným cestom. Tento korpus sa podarí všetkým, je nadýchaný a šťavnatý. Ako náplň som spravila u nás obľúbený gaštanový krém. Recept na korpus je hrnčekový (hrnček - 250 ml).
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
1 hrnček |
|
0,5 hrnčeka |
|
1 hrnček vlažné |
|
2 ks |
|
1 ČL (alebo extrakt) |
|
2 hrnčeky |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
6 PL |
|
1 hrnček (vriaca) |
|
Plnka: | |
500 g (hotové mrazené) |
|
380 ml (33 %) |
|
250 g |
|
3 PL |
|
Poleva: | |
150 g |
|
120 ml |
|
Na ozdobu: | |
30 g |
|
Postup
-
1
Cukor, olej, vlažné mlieko, soľ, vajcia a vanilkový cukor spolu všetko premiešame. Pridáme preosiatu múku, zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do pečiva, preosiate kakao. Všetko spolu premiešame. Potom postupne pridávame horúcu vodu (asi na tri krát) a zmes dobre premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy (25-26 cm), na spodok som dala papier na pečenie, boky vymastila olejom a vysypala múkou. A pečieme vo vyhriatej na 180 °C rúre asi 50-60 minút (či je hotové vyskúšame špajdľou).
-
2
Upečený korpus necháme vychladnúť (ja som nechala polhodinu vychladnúť vo forme, potom ho z formy vybrala a nechala úplne vychladnúť na mriežke). Pri pečení vrch môže trochu popraskať ale nevadí, po vychladnutí sa to trochu vyrovná, aj tak korpus potom otočíme dole "hlavou".
-
3
Zatiaľ pripravíme plnku. Rozmrazené gaštanové pyré rozpučíme vidličkou a premiešame so smotanou na šľahanie, pridáme mascarpone a všetko spolu vyšľaháme na hustý krém. Krém zatiaľ dáme do chladničky.
-
4
Vychladnutý korpus rozrežeme na dva alebo tri diely, ja som rozrezala na dva. Ak sa pozrieme, tak samotný korpus už je vlhký.
-
5
Prvý diel som natrela marhuľovým džemom, na to hrubšiu vrstvu krému, prikryla druhým dielom a vrch a boky natrela zvyšným krémom.
-
6
Polevu si pripravíme tak, že smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca ale nie do varu, pridáme polámanú čokoládu na varenie, necháme stáť až sa čokoláda rozpustí a premiešame dohladka. Polevu vylejeme na tortu, rozotrieme a necháme stuhnúť.
-
7
Vrch môžeme ozdobiť mandľovými lupienkami, opraženými na suchej panvici alebo akokoľvek podľa vašej fantázie.
-
8
Tortu som nechala niekoľko hodín schladiť v chladničke. A môžeme podávať. Dobrú chuť.
neviem, kde bola chyba, nebol ok.
Preto týmto cestám vôbec neverím,
obstojný vzhľad torty však ocením.
Ďakujem za komentár, gaštanové pyré už obsahuje rum alebo príchuť , takže som nepridávala nič ale ak chceš, kľudne trochu pridaj.
Ďakujem pekne, gaštanová plnka mňam-mňam, dá sa jesť aj lyžicou.
Ďakujem, teší ma, že sa recept páčil:-)