Hubová polievka
Hubová polievka

Jarná špičková polievka fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 2. júla 2020
Jarná špičková polievka (fotorecept)
Foto: kimlo

Pri ceste na záhradu rastú v tráve popri chodníku huby, tanečnica poľná, ľudovo nazývaná špička. Vždy po daždi tam nazbieram za hrsť-dve... najlepšie sú Zobraziť celý popisPri ceste na záhradu rastú v tráve popri chodníku huby, tanečnica poľná, ľudovo nazývaná špička. Vždy po daždi tam nazbieram za hrsť-dve... najlepšie sú na polievku. Ale pridal som aj jarnú zeleninu, tieto polievky mám veľmi rád...

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
3-4 ks mladá
3 ks mladý
1 ks menší
1-2 ks
1 ks
1 zväzok
1 vetvička
1-2 ks
1 hrsť (čerstvý alebo mrazený)
podľa potreby
podľa chuti
nemusí byť (pomleté suché huby)
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Huby prepláchneme a zbavíme trávy alebo nečistôt.

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu očistíme a pokrájame.

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na troche oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme nakrájanú zeleninu a orestujeme.

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme špičky...

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zaprášime trochou hladkej múky a opražíme.

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme vývarom, osolíme, ochutíme hubovým korením a pridáme vňate.

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Varíme na miernom ohni až kým nie je zelenina mäkká.

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Túto som robil pár dní predtým, tentoraz aj s mrveničkou...

    Jarná špičková polievka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný recept, samé lepší suroviny, mně by moc chutnalo. Ještě miluju do podobných polévek vyvařit kožu ze slaniny, hmm Fota jako ze žurnálu! Špičky ti tiše závidím.
hannes
Tak takéto dačo mám najradšej. Hríbiky sú základ, zvyšné suroviny a bylinky možno variovať podľa chuti a "čo dom dal". Vjednoduchosti je úspech. Aj tu napr. stačí zmeniť karfiólik z kalerábik a máte inú polievku. Paráda. :D
skotova
Já jsem "polévková" a špičkovo-zeleninová polévka by mně určitě chutnala. Já bych si pro sebe ještě přidala trochu kajenského pepře.
evanaaa
Pamätám sa, prišla som k mame, mala nabarenú polievku zo špičiek, keď som sa pýtala, kde ich kúpila, ukázala rukou pred dom (bývala na Pošni), na neďalekom trávniku ich viackrát nazbierala. Je to jednoduchá, ale chutná polievka, v tej tvojej akoby som ju videla.....
mironi
...orginál štýl...zeleninku s houbičkami by som troška skaramelizoval , potom mukuu a tak podliať vývarom...:-)
2x haji a kimlo
kvakac
Je veru parádna ja to mám tiež rád, navaril si ukážkovo. U nás bola včera z muchotrávky červenkastej( rompa - svakovka - Amanita rubescens) a mrvenička k tomu, rastú teraz celé okolice. Tieto špičky sa musím naučiť aj ja zbierať. Doteraz som ich nezbieral, keď toto vidím tak si ma navnadil. Na to bratislavské pliecko podla ČSN recept čakám a stále ništ. Už mám aj mäso pripravene. Zabúdaš na nás.
haji
@kvakac (3.7.2020 05:36)
Pobavil si ma, super koment! @kimlo receptík vloží, o to větší budeme mít radost, ne?! Chlapci, vy jste dvojka, pěkně se doplňujete a vaše recepty majú dušu. Díky za to, že jste! Krásný den všem!
bambulkaaa
Tak tá je na jedničku***** Hneď by som si dala ;) A tvoje tanečnice ma vrátili do detstva keď sme chodili za starkou na dolnú zem a ocino tam nazbieral tanečnice a mama nám z nich robila praženicu mňam a tá vôňa a chuť tanečníc je nezabudnuteľná :)
garanco
Pri pohľade na ten tanier polievky sa mi až slinky zbiehajü, hneď by som si dala:-))

(Huby nezbierame, lebo ich nepoznáme, máme ich však radi, ale máme známych, ktorí sa radi s nami s ich "úlovkami" podelia, možno onedlho bude aj takáto polievka...)
2x kimlo a haji
babkamt
Je to výborná polievka. Dva taniere som jej schopná zjesť. Druhý chod nemusí byť:-)
2x kimlo a haji
kimlo
Priatelia, ďakujem Vám veľmi pekne za komentáre a veľmi si ich cením. Nevedel som že tak jednoduchý recept zaujme, ale veď nebyť našich receptov, nebola by ani naša Varecha... ;-)
1x haji
aroooo
Jarnú zeleninovú polievku zbožňujem, iné polievky nemusím, doteraz som robievala ako robila mama, ale bez špičiek, trochu ináč - na podusenú zeleninu po troche múky dávam ešte mletú červ. papriku a do zeleniny jarný čerstvý hrášok a na záver zavarím krupicové halušky, vynikajúce. Skúsim aj túto verziu, mám usušené asi 2 hrste špičiek.
sracz
Nádherná voňavá dobrota, @Kimlo kamarát a opäť nostalgické návraty k stolu našej mamky i babičky. ... a navyše ešte aj spomienky na "lovy bez zbraní" s košíkmi húb slovenských lúk, lesov a strání! Darmo, si macher a svojemu remeslu rozumieš!