Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. novembra 2013
Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept)
Foto: pusta

Recept som vybrala zo stránky Home Cooking In Montana. Chlebíček je veľmi variabilný,už do cesta môžete pridať vanilku,rum,pomarančovú kôru, citrónovú kôru, iné prísady, Zobraziť celý popisRecept som vybrala zo stránky Home Cooking In Montana. Chlebíček je veľmi variabilný,už do cesta môžete pridať vanilku,rum,pomarančovú kôru, citrónovú kôru, iné prísady, okrem toho môžete aj rôzne plniť, používa sa na prípravu Thang Zhong s mliekom a vodou. Môžu sa použiť rôzne náplne ako sladká orechová, mandľová, arašidová, čokoládová, nutella a iné. Je to akási obdoba našich vianočiek, mazancov, štedrákov, len má oveľa jemnejšiu, nadýchanejšiu štruktúru s početnými dierkami, je dlho čerstvé.

1 chlebíček
porcia
180 minút
príprava
40 minút
na 177 dolný  °C

Suroviny

25 g
62,5 ml
62,5 ml
Cesto:
650 ml = 2 a 1/2 šálky á 250 ml
4 PL
1 bal.
1/2 CL
14 g
125 ml
1 ks
45 g
1 PL
na potretie:
1 ks
1 PL
15 g




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila Thang Zhong, pridala som k múke vodu a mlieko,...

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...vymiešala do hladka,...

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...za stáleho miešania nad miernym plameňom som zmes zahriala na 65 stupňov C a hotový Thang Zhong som nechala úplne vychladnúť. V tomto recepte obsahuje Thang Zhong mlieko a vodu v pomere 50:50, teda ide o polovičný mliečny Thang Zhong.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ,...

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...práškový a vanilkový cukor.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, zaliala vlažným mliekom a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K vykysnutému kvásku som pridala vajce, vychladnutý Thang Zhong a rum, všetko som dôkladne vymiesila rukami na hladké lesklé polomäkké pružné cesto - asi 15 minút,...

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...do ktorého som ešte poriadne zapracovala maslo - asi 15 minút.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vymiesené cesto som vložila do vandlíka, ktorý so ľahko vymazala olejom.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto som prikryla fóliou a vložila som ho do trúby vyhriatej na 40 stupňov C, kde som ho nechala kysnúť asi 45 minút.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 približne rovnaké časti, ktoré som...

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    vytvarovala na bochníčky, prikryla čistou vzdušnou utierkou a nechala som ich kysnúť ešte 15 minút.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zatiaľ som vymazala pekáčik i papier na pečenie maslom.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Každý bochníček som valčekom rozvaľkala na ovál hrúbky asi 0,5 cm, treba len z ľahka posypať dosku múkou, pretože cesto troška lepí.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ovál som z dlhšej strany preložila na tretinu z hornej strany a prekryla dolnou tretinou preloženého cesta a jemne pritlačila.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Preložené cesto som na tesno zrolovala...

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...do malého závinu.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Tieto malé záviny cesta som vložila na tesno k sebe do maslom vymazaného a pečiacim papierom vystlaného pekáčka. Záviny som nechala prikryté čistou utierkou znova nechala kysnúť ešte 45 minút.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Potom som ich potrela s vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s mliekom.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Chlebíček som piekla na funkcii horný a dolný ohrev najprv 10 minút prikrytý fóliou, potom už bez fólie, v trúbe vyhriatej na 350 stupňov Fahrenheita, čo zodpovedá 177 stupňom Celsia, do peknej zlatohnedej farby, pečenie celkom - 40 minút. Ked som chlebíček vybrala z trúby, ešte horúci som ho potrela rozpusteným maslom, ktoré mu dalo krásny lesk.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Vychladnutý chlebíček som dala na podnos.

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Pohľad z blízka, na fotke dobre vidno ľahučkú nadýchanú štruktúru s početnými okami, výhodou takto upečeného chlebíka je, že zostane viac dní vláčny a čerstvý ako v deň pečenia. Pre vysokú variabilitu tejto sladkej mliečnej varianty Thang Zhong som recept pridala v predstihu pred Vianocami. Za povšimutie stojí i veľmi malá spotreba droždia na množstvo múky a chlebík krásne vykysol, má veľmi jemnú a príjemnú chuť, ktorú môžete meniť podľa vlastnej inšpirácie a za povšimnutie stojí i vysoká variabilita rôznych náplní, ktoré máte v obľube. Ja sama som ho upiekla teraz len hladký a s výsledkom som naozaj veľmi spokojná - vrelo odporúčam i vám :-)

    Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu

eviana
Tento Thang Zhong to je ale finta, vyzerá to fakt úžasne milá @pusta , ja to vidím tak, že to budem musieť vyskúšať, keď z neho také fajné maškrtky vkladáš :) 5*
sracz
Ďalšia z kolekcie vzácností s "nepoškodeným zúbkovaním", milá @pusta vhodná na sviatočný stôl! ... pre nás "jednoduchých hriešnikov" aj vo všedný deň! Cítim ich vôňu a chuť, ale zatiaľ než napečiem aj ja, popíja, iba "suché" kakao!
pusta
@eviana milá,len vyskúšaj, dajú s a z tohoto receptu pripraviť neskutočné dobroty, Thang Zhong, zdanlivo bezvýznamná vecička, dokáže významne vylepšiť cesto na ešte lepšie, skrátka úžasne nadýchané, mäkkučké, ľahučké ako pierko a čo sa týka pracnosti a potrebného času, nevidím žiaden rozdiel proti nášmu tradičnému postupu, ale podstatný rozdiel vidím však v oveľa vyššej kvalite a dlhšej čerstvosti i jemnejšej chuti v tomto pre nás novom spôsobe. poteší ma, ak vyskúšaš a zistíš aj ty sama, že je to naozaj tak.
dakujem za pochvalu i 5*****
pusta
@tetrisss , tak ako vravíš, je to paráda, okrem spomenutých náplní sa dá použiť aj škorica, mak, lekvár, akékoľvek ovocie, tvaroh, kandované ovocie, ak spravíš na sladko.
ak spravíš na slano, môžeš použiť do náplne šunku, syr, lososa, klobásu,oškvarky, papriku, zeleninu - možnosti sú nepreberné...
dakujem ti za pochvalu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, ty si za veľkou mlákou a pochopil i ocenil vysokú kvalitu pečenia s Thang Zhong, úžasný výsledok a možnosti variability, a samotné spracovanie vonkoncom nie je vonkoncom náročnejšie ako náš tradičný spôsob.
zatiaľ, čo domáci mlčky nedôverujú a až na pár výnimiek sa zdráhajú vyskúšať ešte lepšie, akoby som narazila na múr slepých a hluchých varecháčov - ale to už asi tak vždy býva, ak ponúkneš niečo úžasné, kvalitné, dobré, avšak je to pre nich zatiaľ nové a nepoznané...
veru, pre nás jednoduchých je to hoci aj na každý deň, ale blížia sa sviatky a treba mať na stole niečo, čo bude super a čerstvé i viac dní :-)
verím, že cítiš vôňu a chuť až do Iowy :-))))) ked napečieš aj ty, kakavko už nebude len suché, ale s niečim fajnovým k tomu :P
dakujem ti za krásne uznanie.
iva2111
Za více nadýchanou střídkou a prodlouženou trvanlivostí nemusí všichni jen "do Japonska..." Zkuste zadělat těsto omládkem - takhle se dělávalo kdysi v pekárnách, než omládek nahradili chemií (různými zlepšujícími přípravky).
Jedna moje slovenská kamarádka, co hodně peče, říkává že omládek je zárak :-)))
pusta
@iva2111 , poznám tvoj "omládek", je vynikajúci, avšak Thang Zhong je iná technológia :-)
nikto nemusí k vôli Thang Zhong chodiiť až do Japonska,ako tam nechodí ani celý svet, ktorý túto technológiu prevzal a s veľkým úspechom používa. stačí len vyskúšať doma :-)
ak chceš, aj ty môžeš odskúšať a porovnať :-)
i ked nemusíš.
však pridaj pre ostatných recept s tvojim omládkom, budú ti vďační všetci a potešíš aj mňa :-)
plavuska
S TZ som piekla rožky - esíčka, uverejnené nedávno a naozaj sú výborné a prvé, čo mi aj moje deti v pohode jedli na desiatu...
pusta
@iva2111 , pridávam tvoj popis omládku pre domácu pekáreň, aby varecháči mohli porovnať, z tvojho popisu jasne vyplýva, že je to iné zloženie a na inom princípe:
Suroviny:
Voda, droždí, sladový výtažek (sladovit nebo sladěnka), hladká mouka
Postup
Omládek je řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnka nebo sladovit)
- je hustší (tužší) než poliš (polish)
- doba kynutí je kratší, než u poliše (max. do 1 hodiny, ale spíše jen 35-45min)
- díky delšímu prokvašení dosáhneme lepší chuti pečiva a prodloužíme jeho trvanlivost
- k vykynutí pečiva je potřeba menší množství droždí, než v klasickém vedení
- suroviny je třeba pořádně, dohladka promíchat (ideální by bylo smíchat nejdříve vodu se sladěnkou a droždím a až pak vmíchat mouku)
- teplota omládku by měla být asi 30°C, proto k jeho výrobě používám příjemně vlažnou vodu
- na jeho výrobu použijeme asi 40% tekutiny z daných surovin (vodu) a kromě droždí a Sladěnky také asi 25% mouky

Tímto vedením se rozvíjí alkoholové kvašení a dosáhneme tvorby určitého množství kyselin, které je nutné k řádnému zbobtnání mouky.

Sladěnku, sladovit prodávají téměř v každé Zdravé výživě, stojí kolem 55 Kč a po otevření je třeba ji uchovávat v chladu. Na půl kila mouky (v těstě) je jí třeba asi kávová lžička.
Sladěnka, sladovit mají v kvasném procesu veliký význam:
- mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení
- jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení
- je třeba je přidávat přímo do omládku...........při přidání až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v nich obsažené, ale už ne enzymy.
Poznámka
Zdroj:  www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/......


Povídání o omládku sem přidávám proto, že ho velice často (spíš pravidelně) používám do světlého pečiva a pokud vám sem nabídnu recept, často se mě na omládek a sladové výtažky někdo ptá.
Omládek mám např.v těchto receptech:

 www.www.toprecepty.cz/recept/21452-maslove-......

 www.www.toprecepty.cz/recept/23479-briosky-......

 www.www.toprecepty.cz/recept/23213-vecky-se......

 www.www.toprecepty.cz/recept/22973-bacovy-s......


...............a mnoha jiných, např. i v tolik tady pečených slunečnicových trojhráncích ;-)
Autor Autor: cathleen
Datum vložení Datum vložení: 13.10.2011 12:11
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Túto technológiu som aj ja prevzala od teba pri tých tvojich rožkoch a sú vynikajúce. Aj toto vyskúšam.
pusta
@plavuska , veľmi ma teší, že si s veľkým úspechom Thang Zhong vyskúšala aj ty a môžeš potvrdiť jeho kvality, najmä, že chutilo tvojim deťom - super :-)))))
dakujem za úžasnú správu.
pusta
@goe , mám veľkú radosť, že aj ty si prevzala japonskú technológiu pečenia s Thang Zhong a tie rohlíky s ním sa ti vydarili, tiež potvrdzuješ jeho kvalitu :-)
super, že aj toto vyskúšaš :-) navyše v tomto recepte môžeš priam čarovať podľa svojej chuti a ľubovôle.
dakujem ti za uznanie a úžasnú správu.
nech sa ti v tomto recepte, a aj inak, dobre darí.
pipnat
keby aj mne tak niekto vypekal, krásne, musí to chutiť úžasne:)
amelie
@pusta , znova mi odišla tlačiareň a teraz už asi nadobro, takže si musím tento naozaj veľmi zaujímavý recept uložiť do kk a vyskúšať ho až po získaní novej "tlačky" (kvôli očiam), čo ma veľmi mrzí:-(...
pusta
@pipnat , chutí to úžasne, vyzerá to úžasne a nie je to vôbec ťažké :-)
moji maškrtní miláčikovia doma sú na výsosť spokojní s mojim vypekaním a nešetria chválou :-)
ved sa neboj a skús aj ty, garantujem ti, že budeš nadšená a spokojná :-)
dakujem ti za krásne hodnotenie
pusta
@amelie , to mi je naozaj ľúto, viem dobre už dávno o tvojich očiach, a mrzí ma to úprimne:-( dúfajme, že sa to dá čoskoro zase do poriadku.
hádam si zaslúžiš a aj potrebuješ novú tlačku (y)
ozaj, svojho krásneho psíka ešte máš? zabudla som jej meno :-)
hej, tento recept je veľmi zaujímavý a vynikajúci, poteší ma ak ho vyskúšaš, potom poprosím, keby si dala vedieť.
ak dáš aj náplň, potom musí kysnúť o niečo dlhšie - kým nedosiahne cesto dvojnásobný objem, ale to ty už vieš :-)
dkujem ti a drž sa!!!
katkat
mozno je to blba otazka, ale musi to byt presne 65 stupnov rsp da sa to nejako zvladnut aj bez teplomera? kuchynsky totiz nevlastnim... a druha otazka, da sa ten chlebik k niecomu prirovnat? mne pripada taky briosko-idny, tak by ma zaujimalo, ci sa to podoba... dakujem za odpoved :)
pusta
@katkat , veľmi rada ti odpoviem.:-)
v úvode píšem, že ja to akási obdoba našich vianočiek, mazancov a štedrákov, ale má oveľa jemnejšiu chuť, výrazne nadýchanejšiu ľahšiu štruktúru s početnými dierkami, je vláčnejší a viac dní zostáva presne taký čerstvý, ako v deň, ked si ho upiekla. spracovaním cesta vonkoncom nie je náročnejší ako tie naše, ale pridaním Thang Zhong do cesta je výrazne lepší a kvalitnejší než tie naše cestá.
máš možnosť nepreberného množstva varírovania chuti cesta už pridaním rôznych prísad priamo do cesta alebo ho môžeš nechať len hladké ako je v tomto predpise, alebo môžeš ešte vylepšiť rôznymi náplňami - vid v úvode, v texte postupu i v komentároch, kde som už odpovedala.
nie je vôbec brioško-idný :-) neboj sa toho, vyskúšaj a sama sa presvedčíš...na spracovanie cesta, teda zamiesenie môžeš použiť aj šľahač s hákmi alebo mixér s hákmi - je to ľahšie, ale ja som robila ručne - nie je to podmienka, získaš však cit v ruukách. to ostatné je už len hračka.
ak sa chceš ešte niečo spýtať, pýtaj sa!
prajem ti úspech pri vyskúšaní, určite budeš spokojná a nadšená, neboj vydarí sa ti :-)
mesiar50
Krásny a dozaista aj chutný chlebíček si vyhotovila milá Ibyke.Nagyon gusztusos
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, je to veľmi chutný chlebíček, ktorý stojí za to...vyskúšaj aj ty :-))) nebudeš ľutovať, gareantujem ti to.
dakujem ti za pochvalu.
katkat
dakujem za odpoved, ale este raz sa musim opytat na tu teplotu... zvladnem to aj bez teplomera?:) da sa nejako rozlisit, ci to ma spravnu konzistenciu? lebo toto je moj klucovy problem, bohuzial sa u mna doma ziadny kuchynsky teplomer nenachadza...
pusta
@katkat , zvládneš to hravo :-)
ani ja nemám teplomer k vôli tomu.
zistíš podľa toho, ked za stáleho miešania zmes zahrievaš postupne a pomaly, začne pomaly hustnúť a ked sa začne chytať ručného šľahača, ktorým v tej kašičke už môžeš akoby písať - necháva ručný šľahač, ktorým miešaš, v nej stopu, vtedy je to akurát.
vypneš plameň, necháš úplne vychladnúť a môžeš pridaťť už vychladnutý hotový Thang Zhong do cesta a spracovať s ostatnými prísadami.
podrobný recept na Thang Zhong nájdeš tu:

 varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologi...

je to veľmi ľahké :-)
pusta
@medovnicek , hej je zaujímavý ten recept, ale predovšetkým je vynikajúci a veľmi chutný i variabilný.
však skús, vôbec nie je ťažký a sama sa o kvalite presvedčíš.
dakkjem ti za uloženie do kk i vyskúšanie.
iva2111
Chodit "do Japonska" byl výraz s nadsázkou..... :-))))

Ano, omládek JE něco zcela jiného, byť zlepšuje chuť i nadýchanost pečiva jako TH - chtěla jsem jen u receptu připomenout, že kvalitu pečiva můžeme zepšit i jinými cestami........toť vše.
Nikde jsem nepsala, že jsou to postupy stejné. Tak nebuď vztahovačná, neobjevilas Ameriku (vysvětlení pro tebe -> opět nadsázka!) ;-) Jsou to jen zlatá dědictví po našich předcích.....
pusta
@iva2111 , nie som vzťahovačná, poznám ťa veľmi dobre z Top receptov :-)
napísala si, že netreba chodiť až do Japonska.
poprosím, keby si na budúce ptopagovala pod tvojimi receptami s omládkom, nie pod receptami s Thang Zhong.
čo je omládek, si na vareche nevysvetlila,preto som to vysvetlila, čo ty si sa neunúvala.
ja ťa nikde neznevažujem na rozdiel od teba :-)
myslím, že som sa vyjadrila jasne, a napokon nie je to môj recept.
propaguj svoje recepty pod vlastnými, ktoré aj pridáš :-) a nebud zbytočne ironická :-)
dakujem ti za pochopenie.
feromon
So zajmom som precital clanok aj komentare. Pecivo vyzera zaujimavo, co ma ale dostalo, je spravani autorky. Doteraz som myslel, ze jesitny sme iba my muzi. S takto jesitnou zenou som sa dosial nestretol :-o
iva2111
Tak. Teď jsi mě rozesmála! Jen jsem připodotkla, že i omládek umí divy a to TY jsi sem dala odkazy na mé recepty! :-))

Mimochodem - udivuje mě, že tě to na Toprecepty pustí. Ty už tam nemáš zablokovaný přístup???
Znevažovat tě nemusím, zvládneš to sama - jak jsem četla i pod jinými recepty.
Přeji ti krásný den!
pusta
@feromon , ja ti tvoj názor neberiem :-) ale tu vôbec neide o mňa :-)
dakujem, že ťa to zaujalo a pečivo si pochválil.
njdevil
krasny , akoze kolac, zaujimavy postup, uz by to chcelo iba monitor oblizat, taka som hladna...:-)...cez vykend vyskusam...inac, napiekla som bagety podla tvojho receptu jemne maslove bagety, ( neskor pridam fotku ) a poviem ti pravdu, ze sa po nich iba zaprasilo...ale ten tvoj cibulak ma privadza do sialenstva!!!
pusta
@njdevil , áno, je to stará japonská technologia, pre nás nový, ale vynikajúci postup, ktorý prevzalo od Japoncov pekárenstvo celého sveta pre kvalitu pečiva s ním pečeného, môžem len potvrdiť.
tie bagety ma veľmi tešia, samozrejme sa teším aj na fotku :-)
ten môj cibuliak je veľmi starý, dal mi ho kedysi ako svadobný dar môj najlepší priateľ z lásky, kompletnú súpravu - veľmi si ho opatrujem.
andreafarby
Vyskusala som čokoládový chlebicek aj rozky s touto technologiou. Rožky som robila dokonca z celozrnnej muky a krasne vykysli. Úžasné recepty na kysnuté cesto a domace rohliky sa u nas zjedli ešte teplé, takze mozem piecť znovu. ale s radosťou, lebo recept je velmi jednoduchý a vysledok je super jedlý ;) Ďakujem za pridanie tychto receptikov s Thang-zong :)
pusta
@andreafarby , to som veľmi rada, že ty si dokonca odskúšala aj čokoládový chlebíček a aj rožky s touto technologiou - fííííhaa rozchytali sa ešte za tepla :-)))))
potvrdzuješ, že aj celozrnné pečivo ti s Thang Zhong krásne vykyslo, len tak pre zaujímavosť spomeniem, že Thang Zhong sa používa ako štartér kysnutia a podrobne sa táto vlastnosť popisuje v kuchárskej knihe: "Chlieb doktor", v ktorej je aj veľa receptov s ním.
verím, že budeš piecť znovu a s radosťou a ako ty píšeš:...lebo recept je veľmi jednoduchý a výsledok super jedlý :-)
časom pridám aj ďalšie receptíky s Thang Zhong :-)
dakujem ti za úžasnú a potešujúcu správu.
mám z toho veľkú radosť :-)))))
mesiar50
@pusta
Milá Ibyke.Ďakujem ti za vynikajúci recept.Koláčik je nadýchaný ako pierko a je veľmi chutný.Prajem ti krásny víkend.


daguska
No jednoznacne nadhera. Uz sa aj chystam a idem ho vyskusat.
pusta
@mesiar50 Lacikám drágám, úžasne si ma prekvapil, ty si muž šinu a veľmi šikovný (y)
nádherný ho máš, fantasticky sa ti vydaril :-))))) a vidím, že aj hrozienka si pridal :-)
nadýchaný, ľahučký ako pierko a neuveriteľne chutný....
dakujem za nádhernú správu, mám z toho veľkú radosť.
pusta
prajem krásny víkend aj ja tebe:-)
pusta
@daguska , je to nádhera chuťová, nadýchanou ľahučkou štruktúrou i jemnosťou a dlhou čerstvosťou.
oplatí sa vyskúšať, budeš veľmi spokojná, nie je to nič ťažké, len trošku náročné na čas, ako kysnuté cesto všeobecne. Thang Zhong tam robí v ceste priam zázraky :-)
dakujem ti.
mesiar50
@pusta
Édes Ibyke. Veď som ti písal v jednom recepte,že tento koláč chcem mať onedlho na mojom stole.Áno do dvoch článkov som dal hrozienka namočené v rume.Ešte raz ti srdečne ďakujem. pa pa



pusta
@mesiar50 - Lacikám drágám, s potešením čítam na iných stránkach, že ti pripomína koláč z tvojej svadby pred 28 rr.:-)
mám z toho úprimnú radosť!!!
tetrisss
No dolu klobukom, mas ho nadherny, normalne rozmyslam, ze zajtra vyskusam.
andreafarby
Tak už sa mi dopeká sladký chlebíček. Vyšli štyri rolky, jednu som neplnila, do dvoch som dala slivkový lekvár s mletými orechami a do poslednej som dala čokoládovú náplň. Vyvoniava to tu ako v pekárni. uUž sa teším, aký bude výsledok ;) a zajtra hor sa na cmarový chlebík ;) Ešte raz ďakujem za receptíky, pečivko je s touto metodou fakt super ;)
pusta
@tetriss , nerozmýšľaj a upeč :-) budeš veľmi spokojná i nadšená ako ja, ako @mesiar50 a už aj viacerí, krorí neváhali a - čo ma nesmierne teší? :-)
navyše možnosť nespočetných chuťových veľmi chutných variácií...
dakujem ti za uznanie i za pochvalu.
pusta
@adreafarby , super si to naplnila, budeš môcť porovnať slivkovo-lekvárový, orechový, čokoládový i hladký japonský sladký chlebíček.
tá vôňa musí byť fantastická a ešte tá chuť a štruktúra - to už ani nič nevravím... :-)))
tak hor sa dnes na cmarový Thang Zhong chlieb!!!
som rada, že potvrdzuješ, že pečivko touto metódou je fakt super!
dakujem za vyskúšanie a za úžasnú potešujúcu správu.
pusta
@andreaafarby , ešte ťa chcem pekne poprosiť, ak máš nejaké fotky už z upečeného alebo ak budeš znovu robiť Thang Thong, pridaj aj svoje fotky a podeľ sa s nami ostatnými o tvoju radosť a skúsenosť :-)))))
andreafarby
Ano, pofotila som si aj rožky aj roládky, ešte dnes vyskúšam ten chlebík a naraz pridám ffotky ;) a ráno ku kávičke s maslom boli roládky super. Najhoršie však na nich je, že sa strašne rýchlo mííňajú a ja nerobím nič iné, len pečiem. No a na Vianoce musím vymyslieť dáku netradičnú plnku. Potom, ak sa podarí, sa s ňou podelím ;) Pekný dník prajem ;)
pusta
@andreafarby , u nás je to odvtedy tak isto, nestačím vypekať - ale som rada, že im tak chutí, lebo Thang Zhong sa osvedčil a pečivo s ním je vynikajúce.
som rada, že tieto roládky boli super, nuž a Viaanoce sú čo nevidieť tu, takže treba vymýšľať dobrú plnku do nich...už teraz sa teším na tvoje fotky a dakujem, že sa s nami podelíš :-))))))
root
@feromon : Absolútny súhlas. @pusta musí rozkazovať, u tej je dozaista pod papučou každý chlap, beda ak ju nevelebí a hlavne okamžite nehviezdičkuje a preto som aj ja pridal hviezdičku, ale iba jednu :) šetrím na lepšie recepty a hlavne menej nafúkaných autorov :)
pusta
@root , ako sa to vezme...aj negatívna reklama je v podstate pozitívnou reklamou :D
dakujem ti za ňu :-) aj za 1* - si veľmi roztomilý/á :-)))))
pusta
@root , avšak kto chce, ten si tento recept vezme ako vynikajúci aj bez tvojho súhlasu či nesúhlasu, dokonca aj odskúša a upečie... a to ako vidíš, nezáleží vonkoncom na tom, či je to chlap,
či žena :-)))))
mesiar50
Samozrejme,že budem lichotiť na vareche komu chcem a kedy chcem.
andreafarby
Milá Pusta. Tak chlebík sa mi vôbec nepodaril :( niekde som musela uroiť chybu. všetky ingrediencie som si presne navážila a odmerala a cesto bolo moc tuhé a keď že moc s kysnutým cestom neviem ešte pracovať, nechala som to tak. Pekne nakyslo, no pri tej teplote pečenia, akú píšeš v receptíku mi vôbec nevyšiel hore a kôrka boola ako betón a striedky bolo málo. Tak žesa chcem spýtať: thang zhong si písala ku chlebíku 100g. To malo byť 25g múky a 125ml vody? A pečenie na ventilátore maloo byť po celú dobu pečenia? Inak som dnes robila zase rožteky s celozrnnou špaldovou múkou a tie mi zase vyšli super. Zobrala som aj ochutnať kamoške a veľmi ich chválila. Tak že som určite pri chlebíku urobila niečo zlé, len neviem čo :(
pusta
milá @andreafarby , aby som ti dobre poradilla, musela by som presne vedieť krokza krokom ako si postupovala. z toho, čo si mi napísala, viem odpovedať nasledovne:
1. Thang Zhong si nespravila dobre, čo do množstva tekutín
je napísané presne:
- 62,5 ml plnotučného mlieka + 62,5 ml studenej vody
nie 125 ml vody, ako píšeš ty.
2. teplota je celý čas pečenia v dĺžke 40 minút na 177 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, z tej celkovej doby sa pečie prikryté fóliou prvých 10 minút, potom ž až do konca bez fólie - vid bod č.20 postupu.
neviem, či si miesila ručne alebo s hákmi strojom ? šľahač, mixér?
či si maslo zamiesila až nakoniec a zmäknuté? nie rozpustené
či si miesila dostatočne dlho?
čerstvo spracované cesto má byť polomäkké, vykysnuté surové cesto je mäkké, trošku lepí, ale veľmi dobre sa s ním pracuje, prakticky netreba podsypávať múkou, a ked, tak len naozaj jemne a máličko.
môžeme všetko spolu ešte raz prebrať, kľudne sa spýtaj na všetko, čo ti nie je jasné, rada ti odpoviem.

pusta
@andreafarby , Thang Zhong je 25 g múky a spolu 125 ml tekutín /mlieko 62,5 ml+voda 62,5 ml/
nie 25 g múky a 100 ml tekutín, ale 25 g múky a 125 ml tekutín=celkom spolu 150 gramov
každý jeden recept mápresne určené množstvo a presné zloženie Thang Zhong.
iva2111
:-) ještě jsi, když už to tak vyjmenováváš, zapomněla na Ivu, autorku dvou hezkých kuchařek (Pekárnománie se už prodalo 20tis. kusů) :-))))

A proč chodím na Varechu? Protože se mi tu hodně receptů líbí, třeba. Na poučování ne, to tu přeci mají tebe. ;)

P.S. Nikdo jiný z Topreceptů, kdo by tam byl zablokovaný, tady není. Že jsi tu spokojená, ti věřím. Ale kdo ti, probůh, nalhal, že jsi tu úspěšná??? V nadávání by ses mohla krotit, nikdy před tím (než jsi sem došla) se tu tak nenadávalo, jako teď.....


megdesign
@andreafarby Nevydaril sa? No su dve moznosti:

1. Niekde si fakt spravila chybu, ale ako Pusta pisala pri inom recepte s dubakmi, recepty sa snazi rozpisovat maximalne do detailu aj s basnickymi vsuvkami.

2. @pusta kupila v Kaufl*nde v Karlovej Vsi vianocku a tu dala recept z brucha. :)

Priklanam sa k verzii c.2.

PS: Skus kucharky od @iva2111.
smejkad
no, @megdesign , nie ze by mi pusta sadla ako clovek, ani ten spaldovy chlieb bez drozdia nebol moja salka kavy, ale toto japonske cudo ( je mi srdecne jedno, ako sa vola ) funguje, odskusala som cerstve aj po par dnoch v chladnicke
netusim, co ma pusta za sebou a preco je taka, aka je, ale tu sme na vareche a ked spatne pozries na jej recepty, zistis, ze sa vela venuje kysnutemu cestu a aj ked ho obcas mozno lepsie ponukne, nez naozaj v reali je, neda sa popriet, ze je sikovna
teda nebudem hodnotit cloveka o ktorom vlastne nic neviem , ale recepty a postupy, ktore mozem odskusat
netvrdim, ze mam patent na rozum, ale takto to robim ja
prajem ti pohodu a krasny den :-)
megdesign
@smejkad ja netvrdim, ze nefunguje, sam ho robim a dokonca tak isto :D Len mi proste vrta v hlave, ze jak sa nemoze vydarit recept, ked vlastne ten basnicky, dopodrobna vypiplany navod, co da @pusta pod kazdy svoj recept obhajuje tym, ze "preto myslím najmä na začínajúcich, ked vkladám recept, aby mohli uvariť bez obáv na prvý šup, rovnako ženy, ako aj muži."
pusta
@iva2111 , ani som nečakala nič iné, len to, že čo ti je nepríjemné, jednoducho poprieš, ako ináč? klameš ako vždy, ctená pani moderátorka Topreceptov :D
ty môžeš rozprávať, čo len chceš, ale fakty nezmeníš :-))))
stačí sa pozrieť na Toprecepty.cz.sk. - a uvidí každý, ak pozrie do profilu tých zablokovaných, že majú svoje recepty síce tam pod inými nickmi, ale tie isté recepty dali aj na varechu.sk pod novými nickmi, dokonca s identickými fotkami :-)
nezaretušuješ už nikdy! :-)))
pusta
@smejkad , osobne to robím aj ja tiež ako ty, je mi úplne jedno, čo rozprávajú tí-ktorí o príslušnom autorovi, mňa zaujíma recept, ak je dobrý, tak hodnotím pozitívne recept samotný,
súkromie autora ma nezamestnáva, ani iné veci okolo autora receptu...
akým spôsobom píše svoj recept, to považujem len za jeho štýl vyjadrovania, ktorý rešpektujem.
dakujem za tvoj otvorený názor i za uznanie.
iva2111
Ještě tedy poslední příspěvek, ty kafemlejnku.....
Co to tu pořád meleš za blbosti? Nic jsem nepopřela, lžeš tady jako vždy a všude! Retušovat
(na rozdíl od tebe) nepotřebuji nic, ani tu nic nezveřejňuji o tvém soukromí.
(A právě proto, že jsem na tebou stále zmiňovaných stránkách moderátorkou, vidím velmi dobře, kdo má zablokovaný přístup a můžu tak říct, že si opět vymýšlíš ;) )


Ostatním @Varech áčom se omlouvám - kam až jsme se dostali od mé neškodné připomínky, že podobnou službu pečivu prokáže i omládek...že?

Jsem zvyklá recepty jak pochválit (tak i upozornit na možnou chybu) a zrovna tak i přidat poznámku, která by zájemce o pečení (vaření) mohla posunout dále nebo i trochu jinam (bez toho, že bych znevažovala recept původní - proto jen poznámka, nikoli přímý odkaz např.na jiný recept)..........to se nesmí?


hahaias
milá @pusta - recept odskúšaný a výborný - chutil a budem sa k nemu vracať. Teším sa na ďalšie recepty od Teba s pečené s touto technológiou
evusik
@iva2111 vždy to tak začína, neškodnou poznámkou a len @pusta nikto iný z toho dokáže spraviť takú hádku až no... pretože ona je proste neomylná, sebestredná, najmúdrejšia, najlepšia... no a teraz som si zase zavarila ja pretože teraz sa vrhne na mňa... všetci to vidíme aká je a akú zlú krv tu robí len admini to nevidia...
pusta
@hahaias , som nesmierne rada, že si tento úžasný receptík vyskúšala s úspechom a budeš sa k nemu vracať i v budúcnosti :-)
mám už odskúšané a nafotené i dalšie skvelé receptíky, určite ich aj pridám.
teraz som však u môjho najlepšieho priateľa u neho doma, tak až sa vrátim, tak potom určite :-)))))
dakujem ti za fantastickú a potešujúcu správu :-)
prajem ti zdarné varenie a pekný deň:-)
julica
Iva, kasli na nu. Ved aj admini na to pridu, len im to pomalsie dochadza.
redakcia
@julica , Váš posledný komentár pre vulgárnosť pozmenený.
A nie, adminom to pomalšie nedochádza.
pusta
@redakciaVarecha.sk
dakujem touto cestou redakcii Varecha.sk za posunutie môjho receptu do súťaže Varíme s Varechou, v ktorej odmeňujú najlepších fotografov a kuchárov, kde som dnes vyhrala krásnu cenu Formičky na čokoládu - vianočné motívy.
ešte raz srdečne dakujem celému tímu redakcie za prejavenú dôveru a výber tohoto receptu :-)
redakcia
Vážení,

uvedomte si, že na portál varecha.sk prichádza mesačne viac ako 700 TISÍC ľudí. Uštipačné, poburujúce a iné komentáre nerobia dobrú vizitku ani vareche, ani autorom receptov, ani komentujúcím. S blížiacimi sa vianočnými sviatkami čítanosť vašich receptov ešte stúpne. Adrenalínu na vareche za celý rok už bolo dostatok. Uvedomte si, že varecha ste VY! Je hlavne na vás, aká bude ďalej.

Takže pred odoslaním svojho komentára zvážte to čo idete napísať, a či je vhodné aby váš príspevok prečítala taká masa ľudí. Aby sme sa nemuseli hanbiť.
marianne
a zabudla som: gratulujem @pusta ,urcite mas radost .Nech s nimi napecies vela,vela dobrych kolacikov...
amelie
@pusta , srdečne blahoželám k uverejneniu tvojej "japončiny" v tlačenej Vareche:-) potešilo ma to, recept je už vytlačený, keď je už raz moja tlačka ešte asi v obchode:-) idem do záhrady pripraviť ju na zimný spánok, ale v pondelok pečiem!
elixir
@pusta pripajam sa a gratulujem Ti k vyhre, nech sa Ti este vela dari :)
eviana
@pusta milá, aj ja Ti gratulujem k výhre, teším sa s Tebou... uži si ju v zdraví :)
redakcia
Keďže diskusia pod týmto receptom presiahla pravidlá slušnosti, všetky komentáre, ktoré nesúviseli s týmto receptom, boli vymazané.
pusta
@prevsetkych
moje podakovanie za posunutie môjho rp do súťaže redakcii Varecha.sk som dala práve sem z dôvodov, že som sa celému tímu varechy chcela podakovať verejne a je aj za čo :-)
a
zároveň som chcela dodať chuť ostatným varecháčom, aby aj týmto spôsobom šírili dobré meno portálu Varecha v celom šírom svete - a to nielen prostredníctvom internetu, ale aj médiami, svojimi vynikajúcimi receptami, pretože takých receptov na Vareche nie je málo!
samozrejme, že mám z toho radosť.
prajem vám všetkým zdarné varenie a krásny víkend :-)
pusta
@marianne ,, dakujem za gratuláciu i krásne želanie, už sme sa s mojim najlepším priateľom včera dohodli, čo upečieme a pridám, ak sa vydarí recept a bude chutiť. :-)))

úprimne dakujem.
dusan95843
Dnes sme mali na raňajky tento fantastický sladký chlebíček. všetkým veľmi chutil. Cesto je jemné krásne nadýchané. Veľká vďaka za výborný recept, určite budeme piecť často.
pusta
@amelie , neboj, určite budeš mať tlačku, Ježiško bude na teba pamätať :-)))
teraz je receptík aj v tlačenej verzii v prílohe Pravdy vo včerajšom magazíne Varecha, som rada, že zatiaľ aspoň tam bude pre teba dostupný.
mám z toho veľkú radosť, teším sa, že v pondelok už aj ty vyskúšaš, poprosím, keby si mohla pridať aj foto a svoj názor na "japončinu" potom :-)
prajem ti, aby sa ti úspešne vydaril, zatiaľ úspešné uloženie tvojej záhrady na zimný spánok.
dakujem ti a pozdravujem milú Toscu! :-)nech sa vám darí!!!
pusta
@elixir , krásne ti dakujem a prajem , nech sa ti darí tiež a vo všetkom! :-)))
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, ty vieš oceniť to, čo je dobré, napokon si ty už aj tento Japonský chlebíček sám odskúšal i foto pridal:-)))
tvoja gratulácia ma veľmi teší a dakujem ti,
nech sa darí aj tebe :-)))
pusta
@dusan95843 , to je úžasná správa, další z rady odvážlivcov, ktorý sa nebráni novému a dobrému, ktorý na základe vlastnej skúsenosti potvrdil, že tento sladký chlebíček je fantastický, všetkým veľmi chutil, cesto je jemné krásne nadýchané a recept je výborný.
som rada, že budeš určite piecť často :-))))
dakujem za potešujúcu správu.
pusta
@prevsetkych
v komentároch som zahliadla otázku, ako sa dá presne odmerať 62,5 ml tekutín?
odpoved:
-pre začínajúcich a menej skúsených:
1. odmerkou
2. špeciálmou lyžicou -dostať kúpiť v Orione, v Tescome, inde.
3. jednorazovou injekčnou striekačkou, cajchovanou
aj na 0,5 ml
-pre skúsených
vysvetľovať nemusím, oni to všetci vedia :-)))))
tetrisss
Cesto kysne, zatial je ok, som zvedava, skoda, ze sem neviem dat foto, pravda, ak sa podari -
pusta
@tetriss , to som veľmi rada a som presvedčená, že sa ti vydarí, lebo ty si kuchárka, od ktorej som sa ja osobne veľa naučila :-)
ak bude aj foto, poteším sa ešte viac.
dakujem ti :-))))))
tetrisss
Tak super, trochu som to pozmenila v tvare, urobila som tri orechove rolady a splietla ako vianocku, no ale chvalim a chvalim. S cestom sa vyborne pracuje, trochu to vyzera zlozito, ale nie je a vysledok stoji za to, cesto je jemne makucke a chutne. Myslim, ze takyto postup je prekvapivo uzasny, dakujem za recept.
pusta
@tetriss , presne tebou popísanú skúsenosť a poznatok o tomto, čo dokáže spraviť japonský Thang Zhong, mám aj ja sama.
áno, s cestom sa výborne pracuje, nie je to zložité ako to na prvý pohľad vyzerá, práve naopak.výsledok stojí za to, tak ako píšeš - jemné, mäkkučké a chutné.
som naozaj veľmi rada, že si spokojná.
máš pravdu, tento postup je prekvapivo úžasný :-)))
to ja dakujem tebe za vyskúšanie a krásne uznanie.
pusta
@tetriss , ak pošleš mailom foto redakcii, radi tvoje foto k rp pridajú.:-)
tiež so to tak robievala.
dakujem.
tetrisss
Poslala som foto, este vcera, tak hadam ho pridaju. Inak polovicu kolaca uz sme zjedli, ale mozem potvrdit, ze aj na druhy den je rovnako makucky a chutny, super.
radost
aj koláč sa vydaril..aj foto..aj ja chcem totoooo...:-)
pusta
@tetriss , máš ho úžasný, fakt sa ti vydaril. inak Japonci tento druh pečiva často nielen rolujú, ale aj splietajú :-)
som rada, že potvrdzuješ aj ty sama kvalitu a vlastnosti tohoto cesta, ako aj jeho variabilitu i možnosť rôznej náplne , ako aj jeho dlhšiu čerstvosť, čo bude iste veľmi výhodné najmä pre rôzne vianočné pečenie. :-)))
dakujem za nádherné foto i za ti, že si sa podelila s ostatnými.
pusta
@tetriss , máš veľmi šikovného syna :-)))))
len by som ešte dodala, že ak použijete náplň, cesto musí o niečo dlhšie kysnúť, podľa druhu zvolenej náplne.
pusta
@radost milá, neboj nič a chod smelo do toho, vyskúšaj aj ty!!!
nie je to vôbec ťažké, sama vidíš hodnotenie tých, ktorí spravili a sú spokojní, nadšení ako ja sama :-)
dakujem.
jozka2
Mnohe z diskusii sa neberu smerom k receptom,ale k akymsi vybavovanim uctov?toto tu nepatri nechce sa mi citat niecije hovadiny len preto,ze sa niekto zle vyspal,alebo sa citi byt profesional,idem si na rarechu oddychnut a vypnut a tu sa stale nejaka mudra dusa hada,hadajte sa ale mimo varechy.
jozka2
neviem preco,ale sa mi zda,ze ti isti ludia napadaju Pustu,vsetko ma byt bokom a brat do uvahy,ze prinasa na varechu dobre recepty,cosi nove a nie dala som tolko muky a tolko soli a je z toho plny kosik kolacov.
tetrisss
@pusta , dnes je streda a dojedla som posledny kusok tohto uzasneho kolaca, este som po jednom kusku vzala aj koleginiam a ...super, super, super, mnam. Nedaj sa znechutit, co je dobre je dobre a toto cesto je fantasticke, uz inak nebudem kysnute cesto ani robit, musim to vyskusat aj na ine kysnute dobroty. Este raz dakujem za perfektnu novinku.
pusta
@tetriss , určite sa nedám znechutiť, aj ked je to pre mňa niekedy ťažké, pretože som si vedomá toho, že recept, ktorý som pridala, je skutočne dobrý a mám ho aj odskúšaný, nedovolila by som si pridať niečo, čo také nie je.
som nesmierne rada, že si ponúkla tento chlebíček aj v práci a chutil a že budeš robiť kysnuté cesto len takto od teraz.
tiež som toho názoru, že toto cesto je pre nás novinka a veľmi dobrá nezávisle od mojej osoby a od antipatii či sympatií ku mne :-)
raz je to tak, že tento recept je jednoducho dobrý a to nezávisí vôbec odo mňa :-)))
dakujem ti najmä za povzbudenie, ale aj za pochvalu a uznanie.
amelie
@pusta , sladký chlebíček sa mi podaril, dala som doň figy:-) odfotila som aj postup, ale ... neviem sem dostať obrázok:-(
amelie
hurá, podarilo sa:-) postupovala som podľa rád @methi , ďakujem za pomoc, methi, bola by z teba skvelá učiteľka:-)
amelie
len neviem, čo treba urobiť, aby bol obrázok väčší:-( ale veď aj zajtra je deň...
pusta
@amelie , @methi ťa správne naučila postup pri pridávaní fotografií.
ak ja chcem pridať fotku ku komentu, tak pridávam tú prvú, t.j. ešte nezmenšenú o 50 % - tie dávam len k receptu, ktorý vkladám, tam by mi inú nevzalo.
skús takto - ku komentom daj pôvodnú nezmenšenú fotografiu :-)
pusta
@amelie , to je fantastické, že sa ti chlebíček vydaril, teším sa s tebou.
tie figy v ňom musia byť priam úžasné.
srdečne blahoželám!!!
pusta
@amelie , aj na tej malej fotke dobre vidno, že chlebíček sa ti vydaril a aké ľahučké jemné a nadýchané cesto vzniklo pridaním Thang Zhong.
len si potvrdila kvality tohto receptu a možnosť úžasnej variability náplne sladkého chlebíčka. ked som si prebehla komenty, zistila som u tých, čo odskúšali, hrozienka, orechovú plnku, iné náplne a teraz dokonca aj figy.
veľmi sa teším s tebou, s vami všetkými a dakujem.
amelie
@pusta , aké potešenie som mala pri pečení tohto koláčika, také trápenie nastalo pri pokuse vložiť sem fotku - no, darmo, som technický antitalent a všetko sa učím sama metódou pokusu a omylu:-) tentokrát ma na správnu cestu naviedol komentár @methi. Nabudúce nezabudnem ani na tvoju radu, ďakujem. Takže som nakoniec vyzerala ako nevychovaná potvora: nepochválila som tvoj "výrobný" postup pri pečení:-( Palec hore, chválim:-). Z tejto dávky vyšli štyri chlebíky. Manžel a syn ich ohodnotili s plnými ústami: "dobré, tie by si mohla robiť..."
pusta
@amelie , ty nie si žiadna nevychovaná potvora, čo to rozprávaš o sebe??? však sa poznáme už nejaký ten piatok aj z iných variacich webov :-)
neboj, taký technický antitalent ako som ja sama ťažko nájdeš :-)zase musím synchronizovať môj pc s mojim fotiacim mobilom už vyše hodiny, lebo zase mi neidú fotky z mobilu do pc /po 14 dňoch znovu/.
pre mňa je najväčšia radosť, že si odskúšala, mala potešenie pri jeho pečení a úspech doma s týmto chlebíčkom a smejem sa, že tvoji muži doma chválili s plnou pusou :D
verím, že budeš rada robiť pre nich aj v budúcnosti :-)))
toto je pre mňa skutočná pochvala.
dakujem ti za všetko.
pusta
@tetriss , nádherné ich máš, veľmi vydarené sú. ani ja nemám slov :-)))))
už vidím tvoje vianočné pečenie s Thang Zhong :-)
dakujem za tvoju všestrannú iniciatívu, ako aj úžasné foto, ktoré si pridala.
pusta
@tetris , absolútne ti verím :-)
nech sa ti dobre všetko vydarí!!!
kukulienka71
Odkedy som tu na Vareche,stále sa omieľa @pusta .Tak som si tých veľa-veľa komentárov čítala ,pozerala aj pustinu prácu a musím konštatovať:1.@pusta je veľmi šikovná 2.dobrosrdečná,ved koľko výborných receptov s podrobným fotopostupom už sem dala(kto iný by sa toľko unúval)3.bytostne potrebuje uznanie a pochvalu,ale je za ňu aj adekvátne vďačná.4.absolútne neznesie kritiku(to je tá ješitnosť),pretože pridávanie receptov jej je veľkým zmyslom bytia a chce to robiť čo najlepšie.5.VŽDY sa nechá vyprovokovať,čo niektorým veľmi vyhovuje a zneužijú to v jej neprospech.Myslím,že takto to vidí aj redakcia.Ona je proste taká.Aj my máme svoje chyby,a nikto do nás preto obdeň nekope!Zajtra určite vyskúšam tento recept.Ďakujem.
smejkad
ahoj @kukulienka71 , citim to tak, ze si sa do poslednej bodky trafila :-)
mne samej pusta bez zavahania pomohla a vobec nemala potrebu to nejak rozmazavat, mozem potvrdit, ze ked pise recepty, vi, o com pise :-)
no a tuto ,,divotvornu kasicku´´ ti urcite doporucujem pouzivat :-)
ja som s nou zacala hlavne preto, ze mam rada , ked mam v kolaci viac dier ako cesta :-))))
a casom sa ukazalo, ze taketo pecivo enormne dlho vydrzi ako cerstve, moja mami zije sama a chlieb s touto kasickou ujedala z chladnicky dva tyzdne a ze bol vraj stale vyborny, nie ako kupny, takze ja uz si robim kasicku do zasoby ( vcera z 0,8l vody a 0,2l slahacky :-) ) a pouzivam ju do vsetkych receptov kde chcem aby mi cesto utekalo z formy alebo pekaca :-)
vsetkym bez rozdielu zelam pokojne sviatky prezite s vedomim, ze sme milovani a milujeme, ze svet je krasny, v kazdom je nieco dobre , zelam vam zdravie a tiez prajem kazdemu, aby sa mu podarilo potesit aspon jedneho cloveka :-)
pusta
@kukulienka71 , budeš sa čudovať, ale znesiem kritiku, aj si dám povedať, ak je kritika oprávnená, dobre mienená a konštruktívna. to ostatné od istého času už neriešim...
neznášam z celej duše zhadzovanie kohokoľvek!
v podstate ti dávam za pravdu :-)
nechcem nič rozoberať, ani obhajovať, ved ani niet prečo...
dakujem za tvoju priamočiaru otvorenosť.
prajem ti krásne a šťastné, ničím nerušené sviatky, úprimne zo srdca :-)
pusta
@smejkad , dakujem
a želám ti krásne pohodové vianočné sviatky.
nech sa ti darí vo všetkom!!!
kukulienka71
Som rada,@pusta ,@smejkad ,že ste pochopili a prijali moje slová.Na komente od @smejkad som sa aj dojala,vidím,že je úprimná,vďačná a dobrá duša.Hneď sa cítim lepšie!@pusta ,cením si tvoje slová,myslím,že veľa ľudí tu vidí len to,čo chce vidieť a neoplatí sa s nimi diskutovať.Ale viem ťa pochopiť,tiež sa ľahko nevzdávam,keď som presvedčená o svojom,bojujem "do nemoty".To je pre iných asi únavné a otravné,čo tiež chápem:-)Ďakujem za krásne prianie a tiež vám aj ostatým Varecháčom želám pokojné a šťastné vianočné sviatky v kruhu tých,ktorí nás berú,akí sme a predsa nás milujú,lebo aj my milujeme ich!
kukulienka71
Ďakujem pekne!!!!@pusta ,bojím sa,že nebudem vedieť ochutnať koláčik za pár dní,lebo už je skoro po ňom:-)najľahšie by bolo do mrazu schovať posledný kúsok,ale to by už nebolo ono...Skúsim aj na iné cestá tú kašičku,fakt som ešte také ľahučké nejedla.
tetrisss
Mila pusta, kusok tvojej prace bude aj na mojom sviatocnom stole a tak si urcite na teba spomeniem a tymto ti zelam krasne sviatky a vela stastia a radosti v novom roku.
Inak je to plnene orechami a druhy cop makom.
tetrisss



toto je z tretiny cesta a urobila som roladu s tvarohovou plnkou a nakrajala som na tri cm kusky a dala do kosickov a mufinovych foriem, navrchu potrela vajcom a posypala drobenkou.
pusta
@tetrisss milá, nádherne sa ti všetko vydarilo, predvádzaš celú plejádu krásnych a pestrých možností tohoto úžasného pečiva - a tesne pred vianocami - cop s makom a cop s orechami.
teší ma, že kúsok mojej práce bude aj na tvojom sviatočnom stole :-)
a že si aj na mňa spomenieš :-)
dakujem ti za krásne želanie sviatkov, aj ja tebe prajem pohodu šťastných vianočných sviatkov v kruhu tvojich milovaných v zdraví, v hojnosti a vzájomnej láske, nech sa tebe i vám všetkým úspešne darí vo všetkom v Novom roku !!!
pusta
@kukulienka71 , nezostane nič iné, ako napiecť znovu, a iste to ešte stihneš do Vianoc:-)
držím palce a želám ti krásne a spokojné sviatky ako aj tvojej milej rodinke, plné lásky, porozumenia v dobrom zdraví!
kukulienka71
@pusta ,ďakujem ti za krásne prianie,tebe a tvojim blízkym želám takisto veľa radosti a lásky nielen na Vianoce ale aj po nich.Zajtra idem piecť tvoj koláčik s makovou plnkou,lebo makové ešte chýba:-)
pusta
@kukulienka71 , veľmi pekne dakujem za krásne prianie...nech sa ti vydarí aj ten makový a všetko, čoho sa dotkneš a čo si sama praješ :-)
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, potešilo ma, že si tento koláčik robil znova, dakujem, že si zase pridal nádherné foto.
len nerozumiem, prečo chýba tvoje foto zo 16. novembra 2013???
rovnako chýba foto od @amelie ???
možno bude vedieť povedať redakcia?
dakujem.
sovka62
Včera večer konečne prišiel na rad. Keď som videla ten kúsok cesta, čo som zamiesila, ľutovala som, že so nezamiesila rovno z dvoch dávok, zdalo sa mi to málo. Vybrala som si pekáčik z varného skla, zrolované cesto presne vyplnilo celé dno. Ale to som ešte netušila, čo to cesto dokáže. Už keď som dávala do rúry, bolo cesto asi centimeter nad hranou pekáčika. A na to, čo sa dialo v rúre som čumela ako na detektívku v TV. Cesto rástlo a rástlo, oproti tomu, čo som do pekáčika vložila narástlo asi trojnásobne, tešila som sa ako malé decko.
Upiekol sa nádherne, už na dotyk bol mäkučký, ale pravú tvár ukázal až keď sme ochutnali. Mierne sladký, neuveriteľne vláčny, jemný, skrátka výborný. Do rána, zabalený v obrúsku, trochu stuhol, ale stále je mäkký a výborný.
Naozaj dobrý recept, ďakujem.
pusta
@sovka62 , tak chutne si ma rozosmiala a nahlas: ...čumela som ako na detektívku v TV. Cesto rástlo a rástlo...tešila som sa ako malé decko"... veľmi vtipné :DDD
veľmi ma teší, že je presne taký ako si napísala a chutilo :-)
som veľmi rada, že aj pre teba je to naozaj dobrý recept :-)
dakujem ti za milú a potešujúcu správu.
pusta
@jerica - nádherne sa ti vydaril, taký krásny som ešte ani ja nemala. :-)
dakujem za úžasné foto.
jerica
foto patrí k tomuto komentu :



@sovka62 , dnes 06:47
Včera večer konečne prišiel na rad. Keď som videla ten kúsok cesta, čo som zamiesila, ľutovala som, že so nezamiesila rovno z dvoch dávok, zdalo sa mi to málo. Vybrala som si pekáčik z varného skla, zrolované cesto presne vyplnilo celé dno. Ale to som ešte netušila, čo to cesto dokáže. Už keď som dávala do rúry, bolo cesto asi centimeter nad hranou pekáčika. A na to, čo sa dialo v rúre som čumela ako na detektívku v TV. Cesto rástlo a rástlo, oproti tomu, čo som do pekáčika vložila narástlo asi trojnásobne, tešila som sa ako malé decko.
Upiekol sa nádherne, už na dotyk bol mäkučký, ale pravú tvár ukázal až keď sme ochutnali. Mierne sladký, neuveriteľne vláčny, jemný, skrátka výborný. Do rána, zabalený v obrúsku, trochu stuhol, ale stále je mäkký a výborný.
Naozaj dobrý recept, ďakujem.
pusta
@jerica , nebola som si istá celkom, viem, že ste dobré priateľky.
veľmi pekne dakujem vám obom :-)
sovka62
Vieš, Ibojka, starého koňa novým kúskom nenaučíš, a ja sa neviem naučiť pridávať fotografie do komentárov. Ak sa mi niečo vydarí, posielam obrázky Jarke (@jerica ), aby sa potešila a ona je taká milá a šikovná, že ich ku komentáru pridá za mňa, tak ako teraz.
A z chlebíčka ostal jeden načatý valček, takže nakoniec ho predsa až tak veľa nie je, takže nabudúce určite z dvoch dávok.
Veľmi ma láka spraviť z tohoto cesta klasické sladké rožky, posypané makom, tie iste budú úžasné.
pusta
@sovka62 , mňa to tiež učila jedna milá mladá varecháčka, po zdĺlhavom vysvetlení som to predsa len zvládla. no už nie som na nové veci taká pružná, ako za mlada. :-)
neuveríš, ale nie tak dávno som to zase ja veľmi trpezlivo učila jednu mladú varecháčku a dnes je ona tá hviezda :-) tak výborne jej to ide.
som rada, že budeš nabudúce robiť z dvoch dávok.
rožky veru sprav, budú určite úžasné.
apropos, tak pekne ma oslovovala kedysi moja drahá mamička :-)
dakujem.
sovka62
Na základnej škole som mala spolužiačku Violku, na strednej Ibojku a veľmi sa mi to meno páčilo, v jednej i druhej podobe, myslím, že má rovnaký význam, po slovensky by si asi bola Fialka.
pusta
@sovka62 , áno je to tak. violka je latinská verzia, ale to ty iste vieš :-)
apropos, môžem vedieť tvoje milé krstné meno? ak nie, pochopím to :-)
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia