Japonský sladký chlebíček s polovičným mliečnym Thang Zhong (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept som vybrala zo stránky Home Cooking In Montana. Chlebíček je veľmi variabilný,už do cesta môžete pridať vanilku,rum,pomarančovú kôru, citrónovú kôru, iné prísady, okrem toho môžete aj rôzne plniť, používa sa na prípravu Thang Zhong s mliekom a vodou. Môžu sa použiť rôzne náplne ako sladká orechová, mandľová, arašidová, čokoládová, nutella a iné. Je to akási obdoba našich vianočiek, mazancov, štedrákov, len má oveľa jemnejšiu, nadýchanejšiu štruktúru s početnými dierkami, je dlho čerstvé.

1 chlebíček
porcia
180 minút
príprava
40 minút
na 177 dolný  °C

Postup

  1. Najprv som si pripravila Thang Zhong, pridala som k múke vodu a mlieko,...
  2. ...vymiešala do hladka,...
  3. ...za stáleho miešania nad miernym plameňom som zmes zahriala na 65 stupňov C a hotový Thang Zhong som nechala úplne vychladnúť. V tomto recepte obsahuje Thang Zhong mlieko a vodu v pomere 50:50, teda ide o polovičný mliečny Thang Zhong.
  4. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ,...
  5. ...práškový a vanilkový cukor.
  6. Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, zaliala vlažným mliekom a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  7. K vykysnutému kvásku som pridala vajce, vychladnutý Thang Zhong a rum, všetko som dôkladne vymiesila rukami na hladké lesklé polomäkké pružné cesto - asi 15 minút,...
  8. ...do ktorého som ešte poriadne zapracovala maslo - asi 15 minút.
  9. Vymiesené cesto som vložila do vandlíka, ktorý so ľahko vymazala olejom.
  10. Cesto som prikryla fóliou a vložila som ho do trúby vyhriatej na 40 stupňov C, kde som ho nechala kysnúť asi 45 minút.
  11. Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 približne rovnaké časti, ktoré som...
  12. vytvarovala na bochníčky, prikryla čistou vzdušnou utierkou a nechala som ich kysnúť ešte 15 minút.
  13. Zatiaľ som vymazala pekáčik i papier na pečenie maslom.
  14. Každý bochníček som valčekom rozvaľkala na ovál hrúbky asi 0,5 cm, treba len z ľahka posypať dosku múkou, pretože cesto troška lepí.
  15. Ovál som z dlhšej strany preložila na tretinu z hornej strany a prekryla dolnou tretinou preloženého cesta a jemne pritlačila.
  16. Preložené cesto som na tesno zrolovala...
  17. ...do malého závinu.
  18. Tieto malé záviny cesta som vložila na tesno k sebe do maslom vymazaného a pečiacim papierom vystlaného pekáčka. Záviny som nechala prikryté čistou utierkou znova nechala kysnúť ešte 45 minút.
  19. Potom som ich potrela s vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s mliekom.
  20. Chlebíček som piekla na funkcii horný a dolný ohrev najprv 10 minút prikrytý fóliou, potom už bez fólie, v trúbe vyhriatej na 350 stupňov Fahrenheita, čo zodpovedá 177 stupňom Celsia, do peknej zlatohnedej farby, pečenie celkom - 40 minút. Ked som chlebíček vybrala z trúby, ešte horúci som ho potrela rozpusteným maslom, ktoré mu dalo krásny lesk.
  21. Vychladnutý chlebíček som dala na podnos.
  22. Pohľad z blízka, na fotke dobre vidno ľahučkú nadýchanú štruktúru s početnými okami, výhodou takto upečeného chlebíka je, že zostane viac dní vláčny a čerstvý ako v deň pečenia. Pre vysokú variabilitu tejto sladkej mliečnej varianty Thang Zhong som recept pridala v predstihu pred Vianocami. Za povšimutie stojí i veľmi malá spotreba droždia na množstvo múky a chlebík krásne vykysol, má veľmi jemnú a príjemnú chuť, ktorú môžete meniť podľa vlastnej inšpirácie a za povšimnutie stojí i vysoká variabilita rôznych náplní, ktoré máte v obľube. Ja sama som ho upiekla teraz len hladký a s výsledkom som naozaj veľmi spokojná - vrelo odporúčam i vám :-)