Thang Zhong - japonská technológia pečenia fotorecept
Foto: pusta
Thang Zhong je stará, pôvodne japonská technológia, pečenia, ktorá sa čoskoro rozšírila do celej Ázie a je známa v pekárenstve celého sveta, teraz prežíva Zobraziť celý popisThang Zhong je stará, pôvodne japonská technológia, pečenia, ktorá sa čoskoro rozšírila do celej Ázie a je známa v pekárenstve celého sveta, teraz prežíva svoj boom v strednej Európe. Pečie sa s ňou na slano i na sladko, od chleba, pečiva až po koláče. Jej výhodou je, že produkty upečené s ňou sú chutné, jemné, ľahučké, nadýchané a zostávajú vláčne a čerstvé i viac dní. Ide o kašičku z múky a vody, vymiešanú do hladka, zohriatu na 65 stupňov C, po vychladnutí sa pridá do cesta a s ním spracuje.
porcia
príprava
na 65 °C
Postup
-
1
Do hrnca som dala presne odvážené množstvo múky, použila som hladkú múku Extra špeciál 00. Múku použijete inú podľa toho, aký druh chlebe, pečiva alebo sladkých koláčov budete piecť.
-
2
Pridala som presne odmerané množstvo vody a rozmiešala úplne do hladka. Tiež je známy Thang Zhong v kombinácii múka - voda+mlieko alebo múka + mlieko, dokonca múka + sladká smotana.
-
4
Pomaličky a za stáleho miešania na veľmi miernom ohni som zmes zohriala približne na 65 stupňov C, a vypla som plameň. Správna teplota sa dá odhadnúť podľa toho, že vznikne hladká krémovitá kašička, v ktorej sa dá vareškou alebo šľahačom akoby písať.
-
5
Uvarenú kašičku som nechala úplne vychladnúť na izbovú teplotu a potom som ju použila do cesta. Môžete ju mať v chladničke pripravenú vopred v pohári so šraubovacím uzáverom aj niekoľko dní, avšak pred použitím vybrať skôr z chladničky a treba ju nechať zohriať na izbovú teplotu. Postupne pridám niekoľko odskúšaných receptov, ktoré som upiekla s Thang Zhong technikou.
budem rada, ak niektoré vyskúšaš :-)))))
dakujem.
Mozem povedat, ze cesto je ozaj velmi hebke a lahodne.
Som povdacna, ze mozem chutnat taketo rozne svetove dobroty o ktorych by som inac namala ponatia co vsetko vo svete existuje.
Iste aj varechaci budu prekvapeni co taka malickost po nasom akoby "vodna ci mliekova besamelka" dokaze.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
máš výnimočné šťastie, že si sa s tým stretla osobne priamo u tvojej japonskej priateľky a vieš rovno pri prameni, ako chutí a potvrdila si túto technológiu
som rada, že si tému Thang Zhong priblížila ešte viac mne i ostatným varecháčom.
a dakujem.
dakujem ti za krásny príspevok.
uzdieľam tvoj názor, že sú recepty aj tak dobré, že žiaden koment už nepotrebujú. spokojne iba hviezdičkuj.
dakujem
Syrové rožky s kváskom Tangzhong (fotorecept) - Recepty -
Bryndzovo-syrové bochníčky s kváskom Tangzhong (fotorecept ...
sú fakt úbohí , poľutovania- a opovrhnutia hodní :-)
áno recept považujem aj ja za zaujímavý,, varechu.sk, varecháčov i ich kuchyne obohacujúci. u nás ešte nie bežný, málo známy, ale v celom svete s úspechom používaný a známy.
som rada, že sa tešíš na ukážky, ale nie z lnku, ale už mnou odskúšané recepty - pridám. :-)
dakujem za uloženie do kk i za 5*****
varecha.pravda.sk/recepty/syrove-rozky-s-kvaskom-tangzhon...
varecha.pravda.sk/recepty/bryndzovo-syrove-bochnicky-s-kv...
@honestka , 19. januára 2011 o 23:01
Japonci ho vo svojej kuchyni pouzivaju velmi casto a je asi najoblubenejsi pri peceni buchiet ci uz prazdnych, alebo plnenych;
ked budes piect, skus pridat do cesta par lyzic celozrnnej muky, troska orange juice, a podlavane (alebo aj instantne) zemiaky. Pouzivam aj pri peceni rozkov, kde vsak pridavam mlieko, alebo kyslu smotanu.
sú fakt dobré, máš sa na čo tešiť. :-), môj vzácny priateľ.
dakujem za 5*****
som rada, že ťa to láka.
neboj, bude aj presný rozpis surovín :-)
dakujem.
dakujem ti.
dakujem.
dakujem.
dakujem za 5***** od teba.
dakujem za pridané linky, mám iné odlišné recepty na výber - pridám.:-)
dakujem za tvoj obohacujúci príspevok.
potvrdzujem, že je to tak, ako napísala :-) mám odskúšané :-)
dakujem ti, že si jej koment pridala.
dakujem za uznanie a 5*****
som veľmi rada, že si túto japonskú technologiu pečenia odskúšal a jej kvalitu potvrdil :-)
aj ja dnes niečo fajné s touto technologiu práve kumštujem :-)
dakujem za tvoju potešujúcu správu a za 5*
* ty si úžasný :-)
potom daj vedieť, ako sa ti vydarila kombinácia Thag Zhong v kombinácii s kváskom úplne bez droždia, poprosím ťa pekne.
dakujem ti.
@pusta tu je foto prvého pokusu :-). dúfam, že vidno, aká je striedka. na vláčne a nedrobivé cesto som s kváskom zvyknutá, ale chlieb s takým vysokým podielom celozrnnej múky nebýva až taký mäkký, je takmer koláčový. dala som 75% celozrnnej múky ražnej a špaldovej. stojí to za pokus, ak chce niekto viac piecť s celozrnnou múkou a bojí sa tuhého chleba ;-).
teší ma, že si správne nakopla aj iných :-)
dakujem za nádherné foto i skúsenosť, ktorú si pridala.
potom poprosím aj celý receptík, keby si pridala:-)
dakujem.
1.Thang Zhong nie je kvások, len procesu kysnutia napomáha.
2. Thang Zhong je starobylá technológia pečenia, a nie niečo nové, teraz objavené.
3. pri Thang Zhong sa síce uvoľňuje škrob, ale Thang Zhong nie je založený na princípe bešamelu z dôvodov:
-že pravý bešamel sa pripravuje zásadne na rozohriatom masle
- múka sa opráža pri vyššej teplote
-bešamel je pôvodne doménou klasickej francúzskej kuchyne a nie japonskou tradičnou pečenia
varecha.pravda.sk/recepty/zakladna-besamelova-omacka-foto...
* ...japonskou tradičnou technológiou pečenia.
-Thang Zhong sa nezakladá ako kvások.
- kvások nepotrebuje na prípravu veľa dní, Thang Zhong sa pripraví ihned na rozdiel od kvásku.
- kvások sa musí pravidelne prikrmovať vodou a múkou, kým Thang Zhong nie.
www.viescojes.sk/clanky/obilie-a-cerealie/kvasok-je-srdc...
* kvások potrebuje na prípravu veľa dní...
prepáčte mi chybu v bode 2 predchádzajúceho komentára, už som riadne unavená.
dakujem.
Cinsky. :)
len tak na margo, on je šéfkuchár a ovláda o.i. aj orientálne jazyky čiastočne.
máš nádherný chlieb, krásna fotka, navnadila si ma na pečenie kváskového chlebíka s Thang - Zhong, tiež pečiem kváskový chlieb,.
dakujem za prima nápad :-)
zdieľam Tvoj názor!
Prajem Ti Pekný deň a víkend.
@Nyja , poteší ma, ak si vyberieš niektorý z mojich receptíkov obsahujúcich
Thang - Zhong :-) Súhlasím, tá stará tradičná japonsk á technologia pečenia robí s cestom priam zázraky. Dakujem za tvoj milý komentár a pridanie nádhernej fotky tvojho krásneho a vydareného chlebíka. Prajem ti úspešné pečenie s Thang Zhong a kváskom v chlebe, vieš, že si navnadila aj mňa? Ďakujem za inšpirujúci nápad, rada si vyskúšam spolu. Maj sa krásne!