Thang Zhong - japonská technológia pečenia fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. novembra 2013
Thang Zhong - japonská technológia pečenia (fotorecept)
Foto: pusta

Thang Zhong je stará, pôvodne japonská technológia, pečenia, ktorá sa čoskoro rozšírila do celej Ázie a je známa v pekárenstve celého sveta, teraz prežíva Zobraziť celý popisThang Zhong je stará, pôvodne japonská technológia, pečenia, ktorá sa čoskoro rozšírila do celej Ázie a je známa v pekárenstve celého sveta, teraz prežíva svoj boom v strednej Európe. Pečie sa s ňou na slano i na sladko, od chleba, pečiva až po koláče. Jej výhodou je, že produkty upečené s ňou sú chutné, jemné, ľahučké, nadýchané a zostávajú vláčne a čerstvé i viac dní. Ide o kašičku z múky a vody, vymiešanú do hladka, zohriatu na 65 stupňov C, po vychladnutí sa pridá do cesta a s ním spracuje.

1
porcia
1 hodinu minút
príprava
5 minút
na 65 °C

Suroviny

25 g (iná podľa druhu pečiva)
125 ml




Postup

  1. 1

    Do hrnca som dala presne odvážené množstvo múky, použila som hladkú múku Extra špeciál 00. Múku použijete inú podľa toho, aký druh chlebe, pečiva alebo sladkých koláčov budete piecť.

    Thang Zhong - japonská technológia pečenia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som presne odmerané množstvo vody a rozmiešala úplne do hladka. Tiež je známy Thang Zhong v kombinácii múka - voda+mlieko alebo múka + mlieko, dokonca múka + sladká smotana.

    Thang Zhong - japonská technológia pečenia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 4

    Pomaličky a za stáleho miešania na veľmi miernom ohni som zmes zohriala približne na 65 stupňov C, a vypla som plameň. Správna teplota sa dá odhadnúť podľa toho, že vznikne hladká krémovitá kašička, v ktorej sa dá vareškou alebo šľahačom akoby písať.

    Thang Zhong - japonská technológia pečenia (fotorecept) - obrázok 4
  4. 5

    Uvarenú kašičku som nechala úplne vychladnúť na izbovú teplotu a potom som ju použila do cesta. Môžete ju mať v chladničke pripravenú vopred v pohári so šraubovacím uzáverom aj niekoľko dní, avšak pred použitím vybrať skôr z chladničky a treba ju nechať zohriať na izbovú teplotu. Postupne pridám niekoľko odskúšaných receptov, ktoré som upiekla s Thang Zhong technikou.

    Thang Zhong - japonská technológia pečenia (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

hannah22
sem s nimi, zatial som len čítala a žiada sa to vyskúšat a naučit sa niečo nové...dík... :))
pusta
@hannah22 , receptíky určite pridám, môžem len poziitívne potvrdiť, že je to tak.
budem rada, ak niektoré vyskúšaš :-)))))
dakujem.
pusta
dakujem aj ostatným anonymným záujemcom o novú technológiu, ktorí sa unúvali hlasovať aj hviezdičkami...však tá technológia za to nemôže :D
eviana
@pusta , wooou, tak toto je pre mňa niečo nové. Veľmi sa teším na recepty, ktoré touto technológiou vyskúšaš a pridáš... vyzerá to veľmi zaujímavo :)
ankabanka
moja japonska priatelka uspesne pecie touto technikou fantasticky vsetky sladke chlebiky aj zemlicky.
Mozem povedat, ze cesto je ozaj velmi hebke a lahodne.

Som povdacna, ze mozem chutnat taketo rozne svetove dobroty o ktorych by som inac namala ponatia co vsetko vo svete existuje.

Iste aj varechaci budu prekvapeni co taka malickost po nasom akoby "vodna ci mliekova besamelka" dokaze.
klobaska
@pusta ,to ja zvyknem hviezdickovat bez komentara,lebo niektore recepty komentar nepotrebuju.
mimit
Prekvapuje ma nizky pocet pridelenych hviezdiciek ( odo mna 5*). Pritom je to velmi zaujimavy recept, nie bezny a kuchynu urcite obohacujuci. Uz ho mam v kk. A netrpezlivo cakam ukazky :)
sracz
... naozaj zaujímavá technológia, milá @pusta a aj pre mňa nová! Netrpezlivo budem očakávať na Tvoje "pokusy" a možno raz, ... príde aj kúzelník!
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Veľmi zaujímavé. Určite pridaj rýchlo recepty. 5*
slavka11
este som o tomto style nepocula, ale tie recepty do ktorych sa da ta kasicka pouzit ma velmi zaujima. Chlieb peciem klasicky uz par rokov v rure a vyskusanie tejto prisady ma laka. Neviem ale pomer ostatnych surovin takze si pockam na recepty. Tak rychlo sem s nimi
lexi
Zaujimave...urcite vyskusam.
havino
toto je riadna novinka pre mňa, hned som hodila názov do google a chlebíky, koláče z toho dierkavé, no som zvedavá @pusta , ako sa ti čo z toho podarí
pusta
@hannah22 , som rada, že si čítala, mám vybratých viac receptíkov a som nadšená, spracovávam ich :-)
dakujem.
pusta
@eviana milá, so rada, že ťa zaujal, s tým, čo som zatiaľ spravila som spokojná.
dakujem.
pusta
@tetriss , som rada, že sa na recepty tešíš - určite budú :-)
dakujem.
pusta
@ankabanka , som touto technológiou priam očarovaná a skúšam s raadosťou slané, na programe mám aj sladké. :-)
máš výnimočné šťastie, že si sa s tým stretla osobne priamo u tvojej japonskej priateľky a vieš rovno pri prameni, ako chutí a potvrdila si túto technológiu
som rada, že si tému Thang Zhong priblížila ešte viac mne i ostatným varecháčom.
a dakujem.
dakujem ti za krásny príspevok.
smorko
Je to veľmi zaujímavé. Už len tie recepty, aby sme to vyskúšali. Odo mňa máš 5*.
pusta
@klobaska , ten koment sa týkal tých, čo zbabelo v anonymite znižujú počet hviezdičiek, preto ten :D a rozsievajú systematicky zlobu po vareche, pričom sami nič nerobia a ani nič nepridajú. nerobia to len mne, ale najradšej mne - nedochádza im, že recept za to nemôže, až tak sú frustrovaní.:-) keby ma mohli zavraždiť znižovaním hviezdičiek, spravili by to radi :-)
uzdieľam tvoj názor, že sú recepty aj tak dobré, že žiaden koment už nepotrebujú. spokojne iba hviezdičkuj.
dakujem
tati2008
Kvások Tangzhong - water roux kvások alebo želatinizácia škrobu
Syrové rožky s kváskom Tangzhong (fotorecept) - Recepty -
Bryndzovo-syrové bochníčky s kváskom Tangzhong (fotorecept ...
pusta
@mimit , odpoved na tvoju otázku i vysvetlenie nájde v komente pre @klobasku a nebudeš sa musieť viac čudovať. to je pri každom mojom recepte, a to len preto, že recept je odo mňa :-) nedochádza im, že recept samotný za to nemôže :D
sú fakt úbohí , poľutovania- a opovrhnutia hodní :-)
áno recept považujem aj ja za zaujímavý,, varechu.sk, varecháčov i ich kuchyne obohacujúci. u nás ešte nie bežný, málo známy, ale v celom svete s úspechom používaný a známy.
som rada, že sa tešíš na ukážky, ale nie z lnku, ale už mnou odskúšané recepty - pridám. :-)
dakujem za uloženie do kk i za 5*****
tiginko
všetci seriózni varecháči si overujú, či recept nie je už uverejnený, aby nezahlcovali Varechu zbytočnými receptami. Tak to robí väčšina excelentných varecháčiek, sami to vo svojich komentároch neraz spomínajú, a napr. spomínam si na @palokuchki ako si robila výčitky, že uverejnila veľmi podobný recept, aký tu už bol. Ak sa nový recept v nejakej drobnosti odlišuje, stačí to uverejniť v komente pod pôvodný recept aj s event. fotkou. Ja to robím tiež a preto som sem napr. ani ja nedala 500 nových receptov na niečo, čo tu už niekto uverejnil. Stačilo dať si do vyhľadávača thangzong, ako to zrejme urobil aj @tati2008. Znovu opakujem, každý SERIÓZNY varecháč, ktorý nepotrebuje za každú cenu ohurovať...
tiginko
samozrejme hovorím o receptoch, ktoré majú jedinenčný názov a sú ľahko vyhľadateľné, nehovorím o pečenom kurati na x spôsobov a pod. Ale Tiramisu, granatiersky pochod, segedín alebo aj tento netradičný kvások sa da vyhľadať úplne ľahko. Potom stačí overiť, či sa môj recept radikálne odlišuje a preto stojí za zverejnenie, alebo stačí do komentu vložiť moju málo odlišnú verziu aj s prípadnou fotkou.
tiginko
s tými hviezdičkami je to tak: kým ja idem s kožou pod tvoj recept, niekto vyjadruje svoj postoj znížením počtu hviezdičiek. Zaručene to nie je o tomto recepte ako takom, to máš pravdu. Nikomu totiž na tých hviezdičkách podľa mňa nezáleží tak veľmi ako tebe, už si to raz niekde spomenula, aké je to pre teba dôležité. Tak sa ti to teraz vracia :-) (aj ja viem robiť smajlíky)
jerica
koment pri @Tizian1cat recepte .

@honestka , 19. januára 2011 o 23:01
Japonci ho vo svojej kuchyni pouzivaju velmi casto a je asi najoblubenejsi pri peceni buchiet ci uz prazdnych, alebo plnenych;
ked budes piect, skus pridat do cesta par lyzic celozrnnej muky, troska orange juice, a podlavane (alebo aj instantne) zemiaky. Pouzivam aj pri peceni rozkov, kde vsak pridavam mlieko, alebo kyslu smotanu.

pusta
milý@sracz - ferikém drágám, jasneže recepty pridám, tiež je to pre mňa nová technologia, robila som a som spokojná, pridám tie recepty, ktoré som odskúšala :-)
sú fakt dobré, máš sa na čo tešiť. :-), môj vzácny priateľ.

pusta
@goe , je to veľmi zaujímavé, pridám :-)
dakujem za 5*****
pusta
@slavka11 , mám aj recept na vynikajúci chlieb s Thang Zhong, aj ten pridám :-)
som rada, že ťa to láka.
neboj, bude aj presný rozpis surovín :-)
dakujem.
pusta
@lexi , fakt zaujímavé, budem rada, ak vyskúšaš :-)
dakujem ti.
pusta
@havino , aj pre mňa je to novinka :-) presne - chlebíky, pečivoi koláče, ktoré som robila, sú ľahké, jemné a dierkavé, viac dní zostávajú vláčne a čerstvé :-)
dakujem.
pusta
@smorko , áno, je to zaujímavé, receptíky budú :-)
dakujem za 5***** od teba.
pusta
@cassilda03 , mám rada recepty od @Tizian1cat.
dakujem za pridané linky, mám iné odlišné recepty na výber - pridám.:-)
dakujem za tvoj obohacujúci príspevok.
pusta
@jerica , aj ja som čítala komentár od @honestka
potvrdzujem, že je to tak, ako napísala :-) mám odskúšané :-)
dakujem ti, že si jej koment pridala.
waocipa
milá @pusta s tuto novinku som sa ešte nie stretla a za vyskúšanie to stoji a osobne som rada že si to dala na "VARECHU"a tvoju snahu oboznamovať s niečim novým oceňujem 5*
evanaaa
Ja nechápem výraz - zníženie počtu hviezdičiek - to akože každý, kto ohodnotí nejaký recept, musí dať buď 5*, alebo nič? Ja napríklad málo hviezdičkujem, ale niekedy ma napadne rcp " oznámkovať" a dám počet * akým myslím že zhodnotím príslušný recept. Inak, ja tento od @pusta vidím prvý raz a som rada, že je tu a aj si ho uložím. Tie ostatné ( pridané linky som asi prehliadla alebo čo).
pusta
@waocipa , tiež som sa s tým stretla iba nedávno,, hoci je to stará japonská technologia, známa po celom svete, snažím sa podeliť sa o svoje skúsenosti s ostatnými, najmä ak sú dobré :-)
dakujem za uznanie a 5*****
tassiedevil
dnes som piekol chlebík a pridal som ten /pacsmag/ Thang Zhog:))) a chlebík je vynikajúci, ľahučky, pekne nadýchnutý a kôrka krásne popraskaná a chrumkavá.....dakujem @Pusta...5*
pusta
@tassiedavil ,ti si úžasný, už si aj odskúšal - a chlebík s Thang Zhong, s tým pacsmagom :D :D :D sa ti vydaril. vravíš, že je vynikajúci, ľahučký, pekne nadýchaný a kôrka popraskaná a chrumkavá :-)
som veľmi rada, že si túto japonskú technologiu pečenia odskúšal a jej kvalitu potvrdil :-)
aj ja dnes niečo fajné s touto technologiu práve kumštujem :-)
dakujem za tvoju potešujúcu správu a za 5*
staflik
@pusta , veru k tým hviezdičkám tu pravdu napísala @tiginko a tiež @evanaaa . Ale akosi si zabudla reagovať na komentár od @evanaaa a pritom ty máš takú zásadu, že vždy odpovedáš na všetky a máš posledné slovo. Snáď si zabudla odpovedať preto, že @evanaaa napísala pravdu. Ty si tu vynucuješ hviezdičky akoby si bola nejaká kráľovná varechy a kto ti nedá 5, tak ach jaj koniec sveta!!!
irenaw
tak som si dva večery posurfovala a našla som aj kváskové recepty (úplne bez droždia) s použitím tejto technológie. takže vyskúšam a uvidím ten rozdiel. napíšem, ako to dopadlo, kvások už sa zobúdza ;-)
pusta
@irenaw , tiež som si oppísala niekoľko receptov s kváskom, aj múku mám, už len odhodlať sa na ten kvások :-) akosi mám rešpekt pred kváskom, ale raz začať predsa musím :-)
potom daj vedieť, ako sa ti vydarila kombinácia Thag Zhong v kombinácii s kváskom úplne bez droždia, poprosím ťa pekne.
dakujem ti.
irenaw



@pusta tu je foto prvého pokusu :-). dúfam, že vidno, aká je striedka. na vláčne a nedrobivé cesto som s kváskom zvyknutá, ale chlieb s takým vysokým podielom celozrnnej múky nebýva až taký mäkký, je takmer koláčový. dala som 75% celozrnnej múky ražnej a špaldovej. stojí to za pokus, ak chce niekto viac piecť s celozrnnou múkou a bojí sa tuhého chleba ;-).
havino
no tak klobuk dole @iren , na to, že je z tolkej ražnej, je striedka fantastická, aj ja sa na to štartujem a som zvedavá
irenaw
@havino Táni :-) držím palce. @pusta tak rozmýšľam, že najbližšie ťan-ťon ;-) pridám do kváskovej vianočky. už teraz som zvedavá na výsledok.
havino
tak to si mi prečítala myšlienkové pochody @irenka , do Vianoc si chcem nacvičiť kváskovú vianočku, u teba som už prelúskala recept, na pečempeceň prečítané a napadlo ma, aby teda bola nadýchaná, kvásková použiť ťan - ťon.
irenaw
@t áni tiež jednu skúsim v predstihu, potom napíšem, ako to dopadlo ;-)
pusta
@irenaww - irenka, som veľmi rada, že si upiekla s Thang Zhong a potvrdzuješ kvality a prednosti tejto japonskej technológie aj pre iných :-))))), ba čo viac, aj samotný fakt, že pečenie s celozrnnou múkou môže byť ľahučké a nadýchané a vôbec nie je hutné - na obrázku dobre vidieť tebou popisovanú štruktúru s početnými okami, skutočne sa ti chlieb úžasne vydaril - palec hore :-))))))
teší ma, že si správne nakopla aj iných :-)
dakujem za nádherné foto i skúsenosť, ktorú si pridala.
1x nyja
pusta
@irenka , teším sa na tvoju kváskovú vianočku s Thang Zhong v predstihu rovnako ako @tanicka :-)
potom poprosím aj celý receptík, keby si pridala:-)
dakujem.
pusta
len pre upresnenie:
1.Thang Zhong nie je kvások, len procesu kysnutia napomáha.
2. Thang Zhong je starobylá technológia pečenia, a nie niečo nové, teraz objavené.
3. pri Thang Zhong sa síce uvoľňuje škrob, ale Thang Zhong nie je založený na princípe bešamelu z dôvodov:
-že pravý bešamel sa pripravuje zásadne na rozohriatom masle
- múka sa opráža pri vyššej teplote
-bešamel je pôvodne doménou klasickej francúzskej kuchyne a nie japonskou tradičnou pečenia

 varecha.pravda.sk/recepty/zakladna-besamelova-omacka-foto...
pusta
oprava:
* ...japonskou tradičnou technológiou pečenia.
pusta
oprava:
* kvások potrebuje na prípravu veľa dní...

prepáčte mi chybu v bode 2 predchádzajúceho komentára, už som riadne unavená.
dakujem.
pseudocognac
Inak, nechapem, co furt riesite tie "hviezdicky", je to pomerne trapne, zvlast preto, lebo bez prihlasenia sa hodnotit neda, heheh.
pusta
@pseudocognac , práve som diskutovala o tom s mojim najlepším priateľom, ktorý tiež tvrdí, že ten názov je čínsky, ale zároveň uznáva, že technológia pečenia s touto základnou kašičkou prináleží výhradne Japoncom, od ktorých ju prevzali aj Číňania, rýchlo sa rozšírila najprv v Ázii a prevzalo ju pekárenstvo celého sveta.
len tak na margo, on je šéfkuchár a ovláda o.i. aj orientálne jazyky čiastočne.
nyja
No a ja som thang zhong "objavila" len pred pár dňami a vy, hľa, ste sa tu o ňom dohadovali už pred pár rokmi. Asi by som Varechu mala navštevovať častejšie a pravidelnejšie sledovať vaše recepty. Len ti diskusie sú tu také jalové, hádavé, to ma najviac odradzuje. Preto som aj pred pár rokmi z Varechy odišla, resp. prestala som sem chodiť. Škoda, že to tu pretrváva.:-( Medzičasom som začala s kváskovaním a chlebopečením. No a fascinuje ma práve TZ, ktorý po pridaní k ražnému kvasu pomohol urobiť skvelý chlieb s úžasnou jemnou striedkou a tak idem vyhľadať recepty pani Pusty a popozerať ich, prípadne vybrať si niečo a hlavne použiť. Pridávam fotku toho môjho posledného chleba s TZ


veronikkka
Ahoj @Nyja ,
máš nádherný chlieb, krásna fotka, navnadila si ma na pečenie kváskového chlebíka s Thang - Zhong, tiež pečiem kváskový chlieb,.
dakujem za prima nápad :-)
zdieľam Tvoj názor!
Prajem Ti Pekný deň a víkend.
redakcia
Odkaz od autorky receptu pre @Nyja :
@Nyja , poteší ma, ak si vyberieš niektorý z mojich receptíkov obsahujúcich
Thang - Zhong :-) Súhlasím, tá stará tradičná japonsk á technologia pečenia robí s cestom priam zázraky. Dakujem za tvoj milý komentár a pridanie nádhernej fotky tvojho krásneho a vydareného chlebíka. Prajem ti úspešné pečenie s Thang Zhong a kváskom v chlebe, vieš, že si navnadila aj mňa? Ďakujem za inšpirujúci nápad, rada si vyskúšam spolu. Maj sa krásne!
vanilka111
Ahoj,robila som si ho dnes, ale mám v ňom veľa hrčiek. Mám to prejsť ponorným mixérom? Alebo čo s tým? Miešala som metličkou a aj tak tam sú. Mám urobiť nový a nechať najprv múku vo vode rozmočiť a potom až variť? Ďakujem za radu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia