Cheesecake
Cheesecake

Japonský cheesecake fotorecept

violeta - fotkavioleta, 17. októbra 2019
Japonský cheesecake (fotorecept)
Foto: violeta

Fantasticky nadýchaný, penový cheesecake. Vždy som ho chcela ochutnať :)

8
porcií
30 minút
príprava
18+30 minút
na 200/140 °C

Suroviny

250 g (krémový syr)
6 ks
70+70 g
60 g
100 ml
1+1 PL
2 ČL
60 g
20 g
 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Aby sa japonský cheesecake podaril, treba dodržať japonskú precíznosť v postupe.

  2. 2

    Treba si pripraviť všetky suroviny. Cukor sa môže ubrať na 60 g + 60 g. Preosiať cukor, aj múku cez sitko, aby v nich neboli hrudky. Vajcia rozdeliť na žĺtky a bielky. Maslo s mliekom rozpustiť. Vytlačiť si citrónovú šťavu a nastrúhať kôru, tá sa nemusí pridať, ak nemáte bio citróny. Rúru dať vyhrievať na 200 °C. V žiadnom prípade nie teplovzduch, len ohrev zhora a zdola.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tortovú formu s priemerom 21-23 cm vysteliem papierom na pečenie. Spodok len zacvaknem s papierom a boky trocha potriem maslom a obložím papierom. Treba nechať vyšší okraj, lebo cheesecake narastie.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a môžeme začať s prípravou cesta. Do väčšieho hrnca si dám zohriať na spodok vodu. Položím naň misku s cream cheese. Keď povolí, vymiešam ho metličkou do hladka.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Primiešam postupne žĺtky, 70 g cukru, zohriate mlieko s maslom, 1 PL citrónovej šťavy a citrónovú kôru.

  6. 6

    Misku vyberiem z hrnca s teplou vodou a primiešam preosiatu múku a kukuričný škrob.

  7. 7

    Bielky začnem šľahať so štipkou soli, pridám 1 PL citrónovej šťavy a 70 g cukru. Poriadne vyšľahám.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bielkový sneh postupne, na 3-krát, vmiešam do žĺtkovej hmoty. Musí vzniknúť pekné, jemné, nadýchané cesto.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto preložím do formy, poriadne ho uhladím. Pekne sa dá vyrovnať špajdľou, spraviť pár ťahov, ale len po povrchu. Nakoniec párkrát buchnem formou o pracovnú dosku. Pri pečení sa takto vytvorí typická hladká, zlatistá šupka.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cheesecake pečiem vo vodnom kúpeli. Formu obalím alobalom a takto vložím do plechu s vodou.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz treba dodržať presný postup pečenia, aby cheesecake nespľasol. Pečiem na spodnej priečke 18 minút pri 200 °C. Po 18 minútach teplotu znížim na 140 °C a pečiem 30 minút. Rúru neotváram!!! Po 30-tich minútach rúru vypnem, ale vôbec neotváram a takto v nej nechám cheesecake ďalších 30 minút. Po týchto 30-tich minútach ho vyberiem z vodného kúpeľa a znova vložím do rúry. Tentokrát do dvierok zaseknem kuchynskú utierku a v takto pootvorenej rúre nechám koláč ďalších 30 minút. Potom dvierka pootvorím viac a nechám cheesecake úplne v rúre vychladnúť.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tento jemný koláč treba krájať teplým nožom a po každom reze nôž očistiť. No a konečne ochutnávka ;)

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Jeejda, uplna nadhera! Urcite vyskusam... len ked uz mam tolko tych kolacov v poradovniku, ze neviem, kedy to postiham....
Dakujem, ze si sa s nami podelila o tento recept, ja mam japonske veci velmi rada.
Pekny vecer.
Hmm, tento neotřelý recept je výzva, Japonský cheesecake vypadá úžasně nadýchaně a tak trochu v řezu připomíná paměťovou pěnu. Též mám slabost pro vše japonské a smekám před do detailu popsaného postupem. Děkuji za zajímavý receptík a krásná fota!
@94summer94 (26.10.2019 10:23)

Ak si mala suroviny presne ako sú uvedené v recepte, aj postup si dodržala a nepiekla si na teplovzduchu, tak si myslím, že chyba môže byť v rozdielnej rúre.
Ja som si recept overila opätovným vyskúšaním presne podľa postupu, dcére sa tiež podaril.
Mrzí ma to.
@94summer94 (26.10.2019 22:12)
Hlavně že jsi došla na chybku, tedy větší formu - to je fajn. I tak se mi líbí, přestože není vysoký, struktura vypadá dobře a je-li i chuť výborná, tak to dobře dopadlo. Díky za to, že jsi znovu napsala, dala foto - jsi šikovná!

Pridaj komentár k receptu: