Cheesecake
Cheesecake

Japonský cheesecake fotorecept

violeta - fotkavioleta, 17. októbra 2019
Japonský cheesecake (fotorecept)
Foto: violeta

Fantasticky nadýchaný, penový cheesecake. Vždy som ho chcela ochutnať :)
Zdroj: Craft passion - Japanese cheesecake

8
porcií
30 minút
príprava
18+30 minút
na 200/140 °C

Suroviny

250 g (krémový syr)
6 ks
70+70 g
60 g
100 ml
1+1 PL
2 ČL
60 g
20 g
 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Aby sa japonský cheesecake podaril, treba dodržať japonskú precíznosť v postupe.

  2. 2

    Treba si pripraviť všetky suroviny. Cukor sa môže ubrať na 60 g + 60 g. Preosiať cukor, aj múku cez sitko, aby v nich neboli hrudky. Vajcia rozdeliť na žĺtky a bielky. Maslo s mliekom rozpustiť. Vytlačiť si citrónovú šťavu a nastrúhať kôru, tá sa nemusí pridať, ak nemáte bio citróny. Rúru dať vyhrievať na 200 °C. V žiadnom prípade nie teplovzduch, len ohrev zhora a zdola.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tortovú formu s priemerom 21-23 cm vysteliem papierom na pečenie. Spodok len zacvaknem s papierom a boky trocha potriem maslom a obložím papierom. Treba nechať vyšší okraj, lebo cheesecake narastie.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a môžeme začať s prípravou cesta. Do väčšieho hrnca si dám zohriať na spodok vodu. Položím naň misku s cream cheese. Keď povolí, vymiešam ho metličkou do hladka.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Primiešam postupne žĺtky, 70 g cukru, zohriate mlieko s maslom, 1 PL citrónovej šťavy a citrónovú kôru.

  6. 6

    Misku vyberiem z hrnca s teplou vodou a primiešam preosiatu múku a kukuričný škrob.

  7. 7

    Bielky začnem šľahať so štipkou soli, pridám 1 PL citrónovej šťavy a 70 g cukru. Poriadne vyšľahám.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bielkový sneh postupne, na 3-krát, vmiešam do žĺtkovej hmoty. Musí vzniknúť pekné, jemné, nadýchané cesto.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto preložím do formy, poriadne ho uhladím. Pekne sa dá vyrovnať špajdľou, spraviť pár ťahov, ale len po povrchu. Nakoniec párkrát buchnem formou o pracovnú dosku. Pri pečení sa takto vytvorí typická hladká, zlatistá šupka.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cheesecake pečiem vo vodnom kúpeli. Formu obalím alobalom a takto vložím do plechu s vodou.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz treba dodržať presný postup pečenia, aby cheesecake nespľasol. Pečiem na spodnej priečke 18 minút pri 200 °C. Po 18 minútach teplotu znížim na 140 °C a pečiem 30 minút. Rúru neotváram!!! Po 30-tich minútach rúru vypnem, ale vôbec neotváram a takto v nej nechám cheesecake ďalších 30 minút. Po týchto 30-tich minútach ho vyberiem z vodného kúpeľa a znova vložím do rúry. Tentokrát do dvierok zaseknem kuchynskú utierku a v takto pootvorenej rúre nechám koláč ďalších 30 minút. Potom dvierka pootvorím viac a nechám cheesecake úplne v rúre vychladnúť.

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tento jemný koláč treba krájať teplým nožom a po každom reze nôž očistiť. No a konečne ochutnávka ;)

    Japonský cheesecake (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Japonská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

kucharka
Jeejda, uplna nadhera! Urcite vyskusam... len ked uz mam tolko tych kolacov v poradovniku, ze neviem, kedy to postiham....
Dakujem, ze si sa s nami podelila o tento recept, ja mam japonske veci velmi rada.
Pekny vecer.
1x haji
violeta
@kucharka (17.10.2019 21:42)
ďakujem, budem rada ak vyskúšaš :)
Momentálne tam mám syna, tak som skúsila aspoň takúto drobnosť :)
Aj tebe pekný večer.

1x haji
haji
Hmm, tento neotřelý recept je výzva, Japonský cheesecake vypadá úžasně nadýchaně a tak trochu v řezu připomíná paměťovou pěnu. Též mám slabost pro vše japonské a smekám před do detailu popsaného postupem. Děkuji za zajímavý receptík a krásná fota!
violeta
@akcenicul (18.10.2019 20:08)
penová konzistencia, chuťovo nie je veľmi výrazný, cítiť cream cheese a ak sa dá aj citrónová kôra, tak jemne citrón


haji
@haji (18.10.2019 20:46)
oprava: ... před do detailu popsaným postupem ... nějak se mi to rozladilo.
@violeta znáš mě, trocha srandy nikdy neuškodí, okoření život! Pěkný víkend!
94summer94
Ja neviem či neviem piecť ale robila som ho presne podľa receptu a on vôbec nenarastol
violeta
@94summer94 (26.10.2019 10:23)

Ak si mala suroviny presne ako sú uvedené v recepte, aj postup si dodržala a nepiekla si na teplovzduchu, tak si myslím, že chyba môže byť v rozdielnej rúre.
Ja som si recept overila opätovným vyskúšaním presne podľa postupu, dcére sa tiež podaril.
Mrzí ma to.
1x haji
94summer94
@violeta (26.10.2019 18:30)

Prišla som nato, mám väčšiu formu , čo som si akosi neuvedomila, a chuťovo je výborný, najprv som bola sklamana keď som videla že je nízky ale tá chuť neskutočná , super recept ďakujem


haji
@94summer94 (26.10.2019 22:12)
Hlavně že jsi došla na chybku, tedy větší formu - to je fajn. I tak se mi líbí, přestože není vysoký, struktura vypadá dobře a je-li i chuť výborná, tak to dobře dopadlo. Díky za to, že jsi znovu napsala, dala foto - jsi šikovná!
violeta
@94summer94 (26.10.2019 22:12)

To ma veľmi teší, spravila si mi radosť :)
Na fotke vyzerá dobre, nezdá sa mi zdrcnutý. Ďakujem, že si sa ozvala a prajem ti peknú nedeľu :)
jankamarek
Ďakujem za recept , už som ho aj vyskúšala a je dokonalý. Jemná chuť citrónu a maximálne nadýchané cesto je výborná kombinácia .


lenuska28
Ahojte dnes som skusala tento recept a dost popraskal ale aj napuchol. Do plechu som naliala vriacu vodu tak neviem ci to nebolo tym? Aku ste davali vy? Studenu/teplu/horucu?
violeta
@lenuska28 (8.4.2020 18:07)
Ja som dávala teplú, z vodovodu, nie horúcu. Ale neviem či ti popraskal kvôli tomu, mne sa nadvihol a pri chladnutí trocha klesol. Vidno to aj na fotke. Americký mi zvykol prasknúť pri prepečení a keď som ho nepiekla vo vodnom kúpeli.
fallido
@94summer94 (26.10.2019 22:12)

Ja ho mam taky isty. Chut je super ale ten tvar je katastrofa. Poci sa piekol tak bol super velky ale ako zacal chladnut tak splasol. Neviem preco. Robil som aj podobny a tiez mi splasol. Fakt neviem kde je problem


violeta
@fallido (14.12.2020 13:33)
Pečenie s kváskom ma naučilo, že ide hlavne o skúsenosti.
Tak je to s varením a pečením všeobecne. Ak cukrárska firma upečiem denne tisíce cheesecakes budú vyzerať určite inak, ako keď upečieš prvý alebo druhý v živote...
Aj mne cheesecake trochu klesol, vidno to aj na foto. Keď som piekla tvarohové bábovky, bolo to ešte horšie...
Podľa mňa ten tvoj nevyzerá až tak hrozne, až na to, že ti trocha prihorel.
Moja rada je skúšať, alebo ak si bol len zvedavý na chuť, tak byť spokojný že ti chutil.
Ak budeš skúšať podľa rôznych receptov, najlepšie japonských, minieš kopa surovín a nakŕmiš celé svoje okolie, možno raz budeš spokojný na 99%.
Pozdravujem a držím palce 😉
fallido
@violeta (14.12.2020 15:19)
Hej hej. Presne takto som postupoval pri peceni chleba. Kym som to vychytal musel som spravit aspon 30 😂😂. Ale tento cheesecake uz robit nebudem. Zene nechuti (hoci mne celkom ano) ale bojim sa ze by asi nechutil ani nikomu inemu. Tak skusam dalej nieco ine co ma zaujme 😉. Zatial dakujem a čusi
anajka
Som veľmi rada, že si tu dala tento recept. Originál som papala v Japonsku pred 3 rokmi a tak som si ho zamilovala že som sa po návrate pokúšala upiecť aj ja. Na internete je veľa receptov a aj mojich pokusov bolo veľa. Dodržiavala som presné váhy, teploty, časy ale vždy mi po krásnom náraste sám od seba padol!!! Chuť je úžasná a tak sme ho zjedli aj padnutý. Vyskúšam aj Tvoj recept a uvidím ako mi vyjde. Ďakujem a dám vedieť ako sa mi podaril.