Japonský cheesecake fotorecept
Foto: violeta
Fantasticky nadýchaný, penový
cheesecake. Vždy som ho chcela
ochutnať :)
Zdroj: Craft passion - Japanese cheesecake
porcií
príprava
na 200/140 °C
Postup
-
1
Aby sa japonský cheesecake podaril, treba dodržať japonskú precíznosť v postupe.
- 2
Treba si pripraviť všetky suroviny. Cukor sa môže ubrať na 60 g + 60 g. Preosiať cukor, aj múku cez sitko, aby v nich neboli hrudky. Vajcia rozdeliť na žĺtky a bielky. Maslo s mliekom rozpustiť. Vytlačiť si citrónovú šťavu a nastrúhať kôru, tá sa nemusí pridať, ak nemáte bio citróny. Rúru dať vyhrievať na 200 °C. V žiadnom prípade nie teplovzduch, len ohrev zhora a zdola.
- 3
Tortovú formu s priemerom 21-23 cm vysteliem papierom na pečenie. Spodok len zacvaknem s papierom a boky trocha potriem maslom a obložím papierom. Treba nechať vyšší okraj, lebo cheesecake narastie.
- 4
No a môžeme začať s prípravou cesta. Do väčšieho hrnca si dám zohriať na spodok vodu. Položím naň misku s cream cheese. Keď povolí, vymiešam ho metličkou do hladka.
- 5
Primiešam postupne žĺtky, 70 g cukru, zohriate mlieko s maslom, 1 PL citrónovej šťavy a citrónovú kôru.
- 6
Misku vyberiem z hrnca s teplou vodou a primiešam preosiatu múku a kukuričný škrob.
- 7
Bielky začnem šľahať so štipkou soli, pridám 1 PL citrónovej šťavy a 70 g cukru. Poriadne vyšľahám.
- 8
Bielkový sneh postupne, na 3-krát, vmiešam do žĺtkovej hmoty. Musí vzniknúť pekné, jemné, nadýchané cesto.
- 9
Cesto preložím do formy, poriadne ho uhladím. Pekne sa dá vyrovnať špajdľou, spraviť pár ťahov, ale len po povrchu. Nakoniec párkrát buchnem formou o pracovnú dosku. Pri pečení sa takto vytvorí typická hladká, zlatistá šupka.
- 10
Cheesecake pečiem vo vodnom kúpeli. Formu obalím alobalom a takto vložím do plechu s vodou.
- 11
Teraz treba dodržať presný postup pečenia, aby cheesecake nespľasol. Pečiem na spodnej priečke 18 minút pri 200 °C. Po 18 minútach teplotu znížim na 140 °C a pečiem 30 minút. Rúru neotváram!!! Po 30-tich minútach rúru vypnem, ale vôbec neotváram a takto v nej nechám cheesecake ďalších 30 minút. Po týchto 30-tich minútach ho vyberiem z vodného kúpeľa a znova vložím do rúry. Tentokrát do dvierok zaseknem kuchynskú utierku a v takto pootvorenej rúre nechám koláč ďalších 30 minút. Potom dvierka pootvorím viac a nechám cheesecake úplne v rúre vychladnúť.
- 12
Tento jemný koláč treba krájať teplým nožom a po každom reze nôž očistiť. No a konečne ochutnávka ;)
Tiež cheesecake:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dakujem, ze si sa s nami podelila o tento recept, ja mam japonske veci velmi rada.
Pekny vecer.
ďakujem, budem rada ak vyskúšaš :)
Momentálne tam mám syna, tak som skúsila aspoň takúto drobnosť :)
Aj tebe pekný večer.
ďakujem aj tebe a pozdravujem :)
penová konzistencia, chuťovo nie je veľmi výrazný, cítiť cream cheese a ak sa dá aj citrónová kôra, tak jemne citrón
ďakujem @haji :) pamäťová pena :))
oprava: ... před do detailu popsaným postupem ... nějak se mi to rozladilo.
@violeta znáš mě, trocha srandy nikdy neuškodí, okoření život! Pěkný víkend!
Ak si mala suroviny presne ako sú uvedené v recepte, aj postup si dodržala a nepiekla si na teplovzduchu, tak si myslím, že chyba môže byť v rozdielnej rúre.
Ja som si recept overila opätovným vyskúšaním presne podľa postupu, dcére sa tiež podaril.
Mrzí ma to.
Prišla som nato, mám väčšiu formu , čo som si akosi neuvedomila, a chuťovo je výborný, najprv som bola sklamana keď som videla že je nízky ale tá chuť neskutočná , super recept ďakujem
Hlavně že jsi došla na chybku, tedy větší formu - to je fajn. I tak se mi líbí, přestože není vysoký, struktura vypadá dobře a je-li i chuť výborná, tak to dobře dopadlo. Díky za to, že jsi znovu napsala, dala foto - jsi šikovná!
To ma veľmi teší, spravila si mi radosť :)
Na fotke vyzerá dobre, nezdá sa mi zdrcnutý. Ďakujem, že si sa ozvala a prajem ti peknú nedeľu :)
:) ďakujem, si dobrá hovorkyňa @haji , s tebou je zábava ;)
Krásnu nedeľu.
wau, krásne sa ti podaril, gratulujem :)
Som rada, že aj chutil.
Ja som dávala teplú, z vodovodu, nie horúcu. Ale neviem či ti popraskal kvôli tomu, mne sa nadvihol a pri chladnutí trocha klesol. Vidno to aj na fotke. Americký mi zvykol prasknúť pri prepečení a keď som ho nepiekla vo vodnom kúpeli.
Ja ho mam taky isty. Chut je super ale ten tvar je katastrofa. Poci sa piekol tak bol super velky ale ako zacal chladnut tak splasol. Neviem preco. Robil som aj podobny a tiez mi splasol. Fakt neviem kde je problem
Pečenie s kváskom ma naučilo, že ide hlavne o skúsenosti.
Tak je to s varením a pečením všeobecne. Ak cukrárska firma upečiem denne tisíce cheesecakes budú vyzerať určite inak, ako keď upečieš prvý alebo druhý v živote...
Aj mne cheesecake trochu klesol, vidno to aj na foto. Keď som piekla tvarohové bábovky, bolo to ešte horšie...
Podľa mňa ten tvoj nevyzerá až tak hrozne, až na to, že ti trocha prihorel.
Moja rada je skúšať, alebo ak si bol len zvedavý na chuť, tak byť spokojný že ti chutil.
Ak budeš skúšať podľa rôznych receptov, najlepšie japonských, minieš kopa surovín a nakŕmiš celé svoje okolie, možno raz budeš spokojný na 99%.
Pozdravujem a držím palce 😉
Hej hej. Presne takto som postupoval pri peceni chleba. Kym som to vychytal musel som spravit aspon 30 😂😂. Ale tento cheesecake uz robit nebudem. Zene nechuti (hoci mne celkom ano) ale bojim sa ze by asi nechutil ani nikomu inemu. Tak skusam dalej nieco ine co ma zaujme 😉. Zatial dakujem a čusi
dobrá voľba 😅👍
Prepáč, až teraz som si všimla tvoj komentár. Držím palce a prikladám link receptu, podľa ktorého som piekla.
www.craftpassion.com/light-japanese-cheesecake/...