Cheesecake

Japonský cheesecake (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Fantasticky nadýchaný, penový cheesecake. Vždy som ho chcela ochutnať :)

8
porcií
30 minút
príprava
18+30 minút
na 200/140 °C

Suroviny

Postup

  1. Aby sa japonský cheesecake podaril, treba dodržať japonskú precíznosť v postupe.
  2. Treba si pripraviť všetky suroviny. Cukor sa môže ubrať na 60 g + 60 g. Preosiať cukor, aj múku cez sitko, aby v nich neboli hrudky. Vajcia rozdeliť na žĺtky a bielky. Maslo s mliekom rozpustiť. Vytlačiť si citrónovú šťavu a nastrúhať kôru, tá sa nemusí pridať, ak nemáte bio citróny. Rúru dať vyhrievať na 200 °C. V žiadnom prípade nie teplovzduch, len ohrev zhora a zdola.
  3. Tortovú formu s priemerom 21-23 cm vysteliem papierom na pečenie. Spodok len zacvaknem s papierom a boky trocha potriem maslom a obložím papierom. Treba nechať vyšší okraj, lebo cheesecake narastie.
  4. No a môžeme začať s prípravou cesta. Do väčšieho hrnca si dám zohriať na spodok vodu. Položím naň misku s cream cheese. Keď povolí, vymiešam ho metličkou do hladka.
  5. Primiešam postupne žĺtky, 70 g cukru, zohriate mlieko s maslom, 1 PL citrónovej šťavy a citrónovú kôru.
  6. Misku vyberiem z hrnca s teplou vodou a primiešam preosiatu múku a kukuričný škrob.
  7. Bielky začnem šľahať so štipkou soli, pridám 1 PL citrónovej šťavy a 70 g cukru. Poriadne vyšľahám.
  8. Bielkový sneh postupne, na 3-krát, vmiešam do žĺtkovej hmoty. Musí vzniknúť pekné, jemné, nadýchané cesto.
  9. Cesto preložím do formy, poriadne ho uhladím. Pekne sa dá vyrovnať špajdľou, spraviť pár ťahov, ale len po povrchu. Nakoniec párkrát buchnem formou o pracovnú dosku. Pri pečení sa takto vytvorí typická hladká, zlatistá šupka.
  10. Cheesecake pečiem vo vodnom kúpeli. Formu obalím alobalom a takto vložím do plechu s vodou.
  11. Teraz treba dodržať presný postup pečenia, aby cheesecake nespľasol. Pečiem na spodnej priečke 18 minút pri 200 °C. Po 18 minútach teplotu znížim na 140 °C a pečiem 30 minút. Rúru neotváram!!! Po 30-tich minútach rúru vypnem, ale vôbec neotváram a takto v nej nechám cheesecake ďalších 30 minút. Po týchto 30-tich minútach ho vyberiem z vodného kúpeľa a znova vložím do rúry. Tentokrát do dvierok zaseknem kuchynskú utierku a v takto pootvorenej rúre nechám koláč ďalších 30 minút. Potom dvierka pootvorím viac a nechám cheesecake úplne v rúre vychladnúť.
  12. Tento jemný koláč treba krájať teplým nožom a po každom reze nôž očistiť. No a konečne ochutnávka ;)